18-jarige Australische bolleboos is al advocaat

De Australische bolleboos Jozef Erece mag zich een van ‘s werelds jongste advocaten noemen. Erece is pas 18 jaar oud – hij wordt volgende maand 19 – en is recentelijk toegelaten tot de advocatuur in de staat Queensland. Dit nadat hij zich een weg door een rechtenstudie en de Australische advocatenopleiding racete.

Afgelopen juni haalde Erece al de plaatselijke media in zijn thuisland toen hij de jongste afgestudeerde in rechten ooit was aan de Universiteit van South Queensland. Hij begon in 2012 aan zijn opleiding, toen nog 15 jaar oud. Verder kon de hoogbegaafde jongeman al vlekkeloos lezen op zijn derde en publiceerde hij op zijn achtste een eerste boek, aldus de Australische kranten. Andere opmerkelijke titels: die van jongste Tai Kwondo-instructeur, op zijn dertiende.

Overigens mag in Australië iemand al na afronding van de rechtenstudie de titel van ‘solicitor’ gebruiken, zonder dat er een advocatenopleiding of (student)stage bij een advocatenkantoor is gevolgd. Bij toekenning van een ‘restricted practising certificate’ mag een net afgestudeerde jurist eenvoudige advocatuurlijke werkzaamheden verrichten. Erece mikt uiteraard op de positie van ‘barrister’, wat nodig is om daadwerkelijk te kunnen toetreden tot de Australische balie.  

Ondanks zijn prestatie is Erece nog niet de jongste advocaat aller tijden. Die eer gaat nog steeds naar de Britse Gabrielle Turnquest, die in 2013 op eveneens 18-jarige leeftijd advocaat werd. Zij was op dat moment nog enkele maanden jonger dan Erece.

 

    | Mail de redactie | Print