Actueel

02 sep 2014

De autoracende advocate Natasja Elderman is met haar teamgenoten als derde geëindigd in de GT Light Klasse tijdens de 24 uur van Zolder van afgelopen weekend. Daarmee overtroffen ze hun eigen verwachtingen: “Ons voornaamste doel was de race uitrijden en het materiaal zo heel mogelijk houden,” vertelt Elderman daags na de race, met de laatste restjes adrenaline nog in de aderen.

21 aug 2014

De 21-jarige Duitser Moritz Erhardt stierf vorig jaar augustus nadat hij 72 uur achter elkaar had gewerkt bij Bank of America Merrill Lynch. Zijn dood leidde wereldwijd tot ophef over de idiote werktijden die stagiairs maken bij grote banken in de Londense City. NRC Q vroeg zich vorige week af of die ophef inmiddels heeft geleid tot aanpassingen van de werktijden.

21 aug 2014

Eind augustus beginnen de introductiedagen aan de universiteiten en hogescholen, en die zullen dit jaar minstens zo druk zijn als vorig jaar. Oorzaak is de met een jaar vertraagde invoering van het leenstelsel. Veel havisten en vwo’ers zien af van een tussenjaar, en stromen meteen door naar de hogeschool en de universiteit om aan het leenstelsel te ontkomen.

21 aug 2014

De 26-jarige rechtenstudent Erwin S. is eind juli door de rechtbank Lelystad tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens poging tot moord. De man maakt deel uit van de geloofsgemeenschap Orde der Transformanten in Brabant, en zou een tegenstander uit Laren ‘tot inkeer’ hebben willen brengen. Hij had echter een mes bij zich, en stak daarmee het slachtoffer. Die raakte licht gewond.

07 aug 2014

De 43-jarige voormalig Leidse rechtenstudent die ervan werd verdacht examencommissievoorzitter van de Leidse rechtenfaculteit Arthur Elias maandenlang met de dood te hebben bedreigd, is vrijgesproken door de Haagse rechtbank. Ondanks ‘ernstige verdenkingen’ aan zijn adres oordeelt de rechter dat ‘voldoende wettig en overtuigend bewijs ontbreekt.’ Elias is teleurgesteld over de uitspraak. 

07 aug 2014

Grote paniek bij duizenden rechtenstudenten door heel Amerika eind vorige week: zij probeerden via softwareprogramma ExamSoft kort voor hun deadlines schriftelijke examens te uploaden. Tevergeefs: de bijna afgestudeerden kregen foutmelding op foutmelding door een systeemfout. De eerste staat heeft het bedrijf ExamSoft Worldwide inmiddels aangeklaagd wegens deze nationale 'bar exam' ramp, die al de bijnamen ‘barmageddon’ en ‘Barghazi’ heeft gekregen.

06 aug 2014

De Blauwe VNW, ook bekend als de Verzameling Nederlandse Wetgeving, is dé wettenbundel voor de ambitieuze rechtenstudent. Voor alle rechtenstudenten die hun studiejaar 2014-2015 goed willen beginnen: haal de nieuwe collegebundel snel in huis en begin je rechtenstudie met een voorsprong. Via Rechtenstudie.nl kun je nog een week rekenen op 10 euro korting!

06 aug 2014

Natuurlijk heb je wat te vieren als je na vier of vijf jaar ploeteren (nou ja…) de rechtenstudie kunt afronden. Toch? Je gaat er wellicht een beetje anders tegenaan kijken als je leest over Vincent de Haan, 24 jaar oud, student aan de UvA. Hij rondde in zeven jaar tijd de bachelors wiskunde en rechten af en is bijna klaar met een bachelor psychologie en twee masters rechten. Hij deed ook nog een propedeuse psychologie.

06 aug 2014

De class action-rechtszaak die de Oostenrijkse rechtenstudent Max Schrems tegen Facebook is begonnen wegens schending van de privacy, telt al 20.000 deelnemers. Dat heeft Schrems bekendgemaakt. De deelnemers komen vooral uit Oostenrijk en Duitsland, maar ook uit Nederland en België.

24 jul 2014

‘Jouw verdiende loon komt nog, kankerhomo’, en ‘Je staat al met een voet in het graf.’ Deze en tal van andere bedreigingen ontving Arthur Elias, voorzitter van de examencommissie propedeuse van de Leidse rechtenfaculteit, maandenlang. Het Openbaar Ministerie eist 180 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden tegen de rechtenstudent die dit op zijn geweten zou hebben. De verdachte ontkent: “Ik heb niets tegen meneer Elias.”

Pagina's