Actueel

17 apr 2014

‘Juridisch foutloos, messcherp en erg overtuigend’: de jury van de Nationale Requireerwedstrijd voor Studenten stak haar bewondering voor het requisitoir van rechtenstudente Tara Veenendaal niet onder stoelen of banken. Omdat zij zo als beste in de rol van officier van justitie kroop, won ze de afgelopen vrijdag 11 april gehouden finale van de wedstrijd glansrijk.

03 apr 2014

Het schijnt een wezenlijk probleem te zijn bij onze zuiderburen, de gerechtelijke procedurefout. Regisseur Jan Verheyen heeft zich erover opgewonden, maakte vervolgens enkele jaren een grondige studie van het onderwerp en levert nu de onderhoudende film Het vonnis af: een courtroom drama als pamflet.

03 apr 2014

Liefst 32 jaar zat ze vast in een Californische gevangenis, voor medeplichtigheid aan kidnapping en de moord op een drugsdealer. Dankzij de inspanningen van een groep rechtenstudenten is alsnog bewezen dat de nu 74-jarige Mary Virgina Jones door haar toenmalige vriend - onder bedreiging - werd gedwongen hem te helpen bij de kidnapping van twee drugdealers, waarvan er een werd doodgeschoten. Dat maakte het verschil.

03 apr 2014

Dat Leiden een boel veelbelovende pleittalenten in huis heeft is bekend: een studententeam van de rechtenfaculteit aldaar mag deze maand naar de wereldkampioenschappen. Maar ook in Maastricht weten studenten wat een uitmuntend pleidooi is; een team van de Universiteit Maastricht won eind vorige week de prestigieuze European Law Moot Court Competition in Straatsburg.

03 apr 2014

De Leidse rechtenfaculteit heeft er hoogleraar met grote naamsbekendheid bij: voormalig burgemeester van Amsterdam Job Cohen is benoemd tot bijzonder hoogleraar van de Thorbecke-Leerstoel. De benoeming is ingegaan per 1 april 2014. Cohen volgt hiermee Hans Engels op, die de leerstoel sinds 2002 bekleedde.

03 apr 2014

Onderwijsminister Jet Bussemaker mag dan verklaard hebben dat het heffen van ‘tentamenboetes’ voor late inschrijvers onwettig, de Erasmus Universiteit trekt zich hier niets van aan. De Rotterdamse universiteit gaat door met het vragen van een bijdrage van 13,50 euro aan studenten die zich te laat inschrijven voor een tentamen. Tot genoegen van de studenten zelf nog wel.

06 mrt 2014

Leiden scoort opnieuw in een prestigieuze moot court competition: een team van vier rechtenstudenten van de Universiteit Leiden heeft net als vorig jaar de nationale voorronde van de Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition gewonnen. Deze internationale pleitwedstrijd wordt beschouwd als de grootste ter wereld. Van 6 t/m 12 april vertegenwoordigt het Leidse team Nederland tijdens de internationale rondes in Washington D.C.

06 mrt 2014

Trage Leidse rechtenstudenten die na vier jaar de geldigheid van enkele tentamencijfers in rook zagen opgaan, krijgen nog een half jaar extra om hun punten te halen en zo hun bachelor met succes af te ronden. Dat blijkt uit een uitspraak van het college van beroep voor de examens van de universiteit, meldt Leids universitair weekblad Mare.

06 feb 2014

Het Project Gerede Twijfel, waarbij rechtenstudenten onderzoek doen naar vermeende rechterlijke dwalingen, is in opspraak gekomen door de publicatie van het boek ‘De Arnhemse Villamoord, valse bekentenissen’. Vanwege een speculatief slothoofdstuk heeft hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen, die de supervisie heeft over het project, het eind januari verschenen boek uit de handel laten halen.

29 jan 2014

Het is hoog tijd voor hervormingen binnen de juridische sector, en de nieuwe generatie jonge advocaten is er klaar voor deze eigenhandig te bewerkstelligen. Zoveel wordt duidelijk uit een nieuw Amerikaans onderzoek dat Eversheds in de tweede helft van 2012 hield onder 1800 jonge juristen (23-40 jaar) uit 73 landen. Het doel van het onderzoek: ‘to take a snapshot of the sector’s future leaders.’ 

Pagina's

Subscribe to Actueel