19 jan 2012

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft in 2010 en 2011 twaalf vrouwen benoemd tot hoogleraar en voor de betreffende posities mannen uitgesloten. Dit is discriminatie op grond van geslacht en dus in strijd met de wet, zo oordeelt de Commissie Gelijke Behandeling. De kwestie werd aangekaart door de Groninger Studentenbond.

19 jan 2012

In de Verenigde Staten is een schandaal gaande vergelijkbaar met het Hofnarretje in Nederland, al zijn de slachtoffers ouder: American football-coach Jerry Sandusky van Penn State University wordt beschuldigd van vijftig gevallen van misbruik van jongeren. Met talloze civiele rechtszaken in het vooruitzicht, heeft general counsel Cynhtia Baldwin, de eerste general counsel van de universiteit, nu besloten om terug te treden. Ze trad aan in januari 2010. Een verband? Nee hoor.

19 jan 2012

In de serie Jurist in Bedrijf praten we deze keer met Kara van den Born, sinds november 2009 als senior legal counsel werkzaam bij Endemol Group. Daarvoor werkte ze een aantal jaar als zelfstandige vanuit Brabant. "We lossen het bij Endemol zo veel mogelijk in huis op. Maar als je op een gegeven moment ziet dat het niet gaat werken, moet je ook niet te laat zijn met het inschakelen van een externe advocaat."

18 jan 2012

Robert Moszkowicz is dan weliswaar geen advocaat meer, hij laat zich als jurist nog wel zien in de rechtszaal. Of beter: hij laat zich niet zien. Onderstaand het verhaal van concertpianiste Eleonora Semjonova, die in zijn netten verstrikte raakte. 'Wat bent u doorzichtig. U was helemaal niet van plan om mij te informeren. Pas nadat u mijn e-mail van zojuist hebt ontvangen, vond u het nodig om, ook nog op de verkeerde manier, te reageren.'