03 apr 2014

Het schijnt een wezenlijk probleem te zijn bij onze zuiderburen, de gerechtelijke procedurefout. Regisseur Jan Verheyen heeft zich erover opgewonden, maakte vervolgens enkele jaren een grondige studie van het onderwerp en levert nu de onderhoudende film Het vonnis af: een courtroom drama als pamflet.

03 apr 2014

Liefst 32 jaar zat ze vast in een Californische gevangenis, voor medeplichtigheid aan kidnapping en de moord op een drugsdealer. Dankzij de inspanningen van een groep rechtenstudenten is alsnog bewezen dat de nu 74-jarige Mary Virgina Jones door haar toenmalige vriend - onder bedreiging - werd gedwongen hem te helpen bij de kidnapping van twee drugdealers, waarvan er een werd doodgeschoten. Dat maakte het verschil.

03 apr 2014

Dat Leiden een boel veelbelovende pleittalenten in huis heeft is bekend: een studententeam van de rechtenfaculteit aldaar mag deze maand naar de wereldkampioenschappen. Maar ook in Maastricht weten studenten wat een uitmuntend pleidooi is; een team van de Universiteit Maastricht won eind vorige week de prestigieuze European Law Moot Court Competition in Straatsburg.

03 apr 2014

De Leidse rechtenfaculteit heeft er hoogleraar met grote naamsbekendheid bij: voormalig burgemeester van Amsterdam Job Cohen is benoemd tot bijzonder hoogleraar van de Thorbecke-Leerstoel. De benoeming is ingegaan per 1 april 2014. Cohen volgt hiermee Hans Engels op, die de leerstoel sinds 2002 bekleedde.

03 apr 2014

Onderwijsminister Jet Bussemaker mag dan verklaard hebben dat het heffen van ‘tentamenboetes’ voor late inschrijvers onwettig, de Erasmus Universiteit trekt zich hier niets van aan. De Rotterdamse universiteit gaat door met het vragen van een bijdrage van 13,50 euro aan studenten die zich te laat inschrijven voor een tentamen. Tot genoegen van de studenten zelf nog wel.