AI, begrijpelijke taal en milieu-informatie in finale De Brauw Legal Innovation Challenge

De Brauw Blackstone Westbroek heeft de drie finalisten bekendgemaakt van de tweede editie van de BLIC, ofwel de De Brauw Legal Innovation Challenge. De finalisten zijn studenten die nieuwe juridische tools en platforms hebben ontwikkeld. Zij mogen 1 juni hun businessplannen pitchen aan een jury, met kans op 25.000 euro ter financiering van de uitvoering van hun plan.

De eerste finalisten zijn Haischel Dabian en Crescenzia Biemans, beide studerend aan de UvA, met JustFund. Dit platform gebruikt Artificial Intelligence om de kansen in beleggingsgeschillen te berekenen en zet Blockchain in voor betalingsbeheer.

LawSpeak is een initiatief van Pim Oremans (rechten aan de Universiteit Utrecht) en Tim Tennissen  (Hogeschool Fontys). Deze tool helpt legal professionals om toegankelijker taal te gebruiken bij het schrijven van memo’s en adviezen. Het programma verstrekt onder meer in real-time suggesties voor archaïsche woorden of ingewikkelde zinnen vol juridisch jargon. 

Tot slot is er Sensing Justice, ontwikkeld door Anna Berti Suman, promovendus aan de Tilburg University. Met behulp van gekoppelde monitoring kan Sensing Justice de gevolgen van milieurisico’s op de menselijke gezondheid meten. Deze metingen leveren waardevolle informatie die eisers in milieuprocedures bijvoorbeeld als bewijs kunnen gebruiken in de rechtszaal.

De finalisten hebben op donderdag 1 juni de kans om hun projecten te pitchen op het kantoor van De Brauw in Amsterdam. De winnaar met het project dat ‘de wereld van het recht’ het meest vernieuwt, ontvangt 25.000 euro. Dit bedrag is bedoeld ter financiering van de daadwerkelijke uitvoering van het plan.

 

    | Mail de redactie | Print