Amerikaanse martelprof doceerde ook rechten aan VU

John Yoo, de in opspraak geraakte rechtenprofessor van de Berkeley Universiteit in Californië, doceerde ook aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. De professor gaf juridische argumenten aan de regering Bush die de weg vrijmaakten voor martelmethoden als waterboarding van gevangenen in onder andere Guantanamo Bay. Een geheim rapport, dat eind vorige maand openbaar werd, beschuldigt Yoo van "intentional professional misconduct".

In het recent boven tafel gekomen rapport van de hand van de ethische waakhond van het Amerikaanse ministerie van Justitie, the Office of Professional Responsibility (OPR), krijgt de voormalig VU-prof ervan langs: "Based on the results of our investigation, we concluded that former Deputy AAG John Yoo committed intentional professional misconduct when he violated his duty to exercise independent legal judgment and render thorough, objective, and candid legal advice".

Yoo ontliep eerder dit jaar straf voor zijn juridische adviezen die het toenmalig vice-president Cheney makkelijker maakte om de omstreden martelmethodes in te zetten. In een eerdere nog niet afgeronde versie van het onderzoek werd nog geconcludeerd dat de twee ambtenaren, Jay Bybee en John Yoo, van het ministerie van Justitie hun plicht als advocaat niet zijn nagekomen toen ze de weg effenden voor hardere verhoormethoden, het zonder toestemming afluisteren van verdachten en andere maatregelen. Later werden die conclusies over Bybee en Yoo afgezwakt.

De martelprof stond in 1998 voor de klas in Amsterdam. Hier het zwaar gecensureerde rapport over de martelmethoden, voor de geïnteresseerden.


    | Mail de redactie | Print