Amerikaanse primeur: de eerste master in het moderecht

De New Yorkse Fordham University heeft een opvallende primeur: de rechtenfaculteit biedt er vanaf komend najaar twee (master)opleidingen in het moderecht aan. De universiteit is daarmee de eerste in de wereld waar studenten Meester in Moderechten kunnen worden, meldt Amerikaanse weblog Fashionista.

Eén master is bestemd voor studenten die hun bachelor net achter de rug hebben; zij kunnen zich onder meer verdiepen in financiën, de rechten van modellen en de inhoud van licenties cq. het intellectuele eigendomsrecht met betrekking tot fashion. Daarnaast wordt er een opleiding aangeboden voor niet-juristen die al werkzaam zijn in de mode-industrie en meer willen weten over de juridische kanten van hun vak, bijvoorbeeld met betrekking tot retailcontracten.

Een van de oprichtsters is Susan Scafidi, directeur van het Fashion Law Institute aan de Fordham Universiteit. Zij heeft er naar eigen zeggen vijf jaar voor gestreden om de masters te kunnen aanbieden. “Het was een hele uitdaging om de advocatenorde en de staat New York ervan te overtuigen om deze opleidingen toe te staan. Zij zijn zelf immers geheel niet bekend met dit gebied.” Als toekomstperspectief voor de eerste generatie ‘moderechtmeesters’ noemt zij de toename van het aantal secties bij grote New Yorkse advocatenkantoren die zich specifiek richten op mode, luxeproducten en retail. 

De tweede oprichtster is Diane von Furstenberg, door haar collega Scafidi al ‘de beschermheilige van het moderecht’ genoemd. Zij onderstreepte afgelopen week tijdens een persconferentie het belang van de nieuwe opleidingen. “Het is bijvoorbeeld heel nuttig als modeontwerpers meer begrijpen van intellectuele eigendomsrecht. Dat klinkt voor mensen in de mode-industrie misschien logisch, maar te lang is mode door juristen niet serieus genoeg genomen.”

De inschrijving voor de opleidingen – twee semesters, parttime of fulltime te volgen – is inmiddels al gestart. Kosten voor de gangbare master voor rechtenstudenten: ruim 53.000 dollar.

 

    | Mail de redactie | Print