september 2002

07 sep 2002

De Radboud Universiteit Nijmegen, opgericht in 1923, profileert zich als researchuniversiteit: aan de kwaliteit van de onderzoeksinstituten wordt veel waarde gehecht. De RU is qua omvang middelgroot, maar bestrijkt met acht faculteiten toch een breed wetenschappelijk spectrum, van klassieke talen tot kunstmatige intelligentie.

07 sep 2002

De Vrije Universiteit (VU), gevestigd in één gebouw in het Zuid-Amsterdamse Buitenveldert, ontstond in 1880 op particulier initiatief van de gereformeerde staatsman Abraham Kuyper. Tot op de dag van vandaag heeft de VU een levensbeschouwelijke oriëntering, en ook de rechtenfaculteit stelt zich ten doel om studenten met maatschappelijke achtergrondvragen te confronteren. De faculteit is de laatste jaren gegroeid en had in 2004/2005 2.110 ingeschreven studenten.

07 sep 2002

De Europese Unie streeft naar een 'open ruimte' voor onderwijs. Dat betekent dat studenten onbelemmerd in diverse landen onderwijs moeten kunnen volgen. Om deze mobiliteit te realiseren moeten de diverse nationale systemen onderling vergelijkbaar worden. Een student kan dan makkelijker zijn opleiding samenstellen uit het aanbod van diverse Europese instellingen, of met een opleiding uit het ene land werk vinden in het andere.