december 2007

20 dec 2007

Ebbinge Campus geeft in deze serie sollicitatietips. Bij de zoektocht horen vragen als: wat past het beste bij mij en wat moet je gaan doen maar ook meer praktische zaken als hoe schrijf ik een goede brief en hoe bereid ik een sollicitatiegesprek het beste voor? Geen eenvoudige vragen. Om je te helpen deze vragen succesvol te beantwoorden dit keer deel 3: De sollicitatiebrief.

20 dec 2007

Deel 1 - Partnertraject: wel of niet

Veel jonge advocaten hebben als doel om uiteindelijk partner te worden bij een kantoor. De weg naar het partnerschap is vaak lang en kenmerkt zich door onzekerheid en weinig transparantie. Maar ook het partnerschap en bijbehorende veranderingen zijn vaak onbekend bij de toekomstige partners. In de serie 'Je wordt partner en dan...' gaan wij hier verder op in en lichten wij een tipje van de sluier op.
20 dec 2007

Afgelopen maandag werd het onderzoeksrapport 'Loopbanen in de advocatuur' gepresenteerd. Onthutsend resultaat uit het onderzoek is dat een kwart van de respondenten op het onderzoek overwegen hun kantoor te gaan verlaten. Van de 8458 aangeschreven advocaten heeft 11% gerespondeerd, daarvan was 52% man en 48% vrouw

20 dec 2007

China is booming. De economie van China is op dit moment één van de hardst groeiende economie ter wereld. Dé plek om zaken te doen. Maar daarvoor is plaatselijke kennis nodig. Om met Europese landen te onderhandelen, hebben de Chinezen ook kennis van de Europese wetgeving nodig. Met deze gedachte in het achterhoofd gaat de Maastrichtse Rechtenfaculteit samen met twaalf andere Europese universiteiten de Europa - China School of Law (ECSL) vestigen in Beijing.

20 dec 2007

Doel van de invoering van de Bachelor Master structuur was de mobiliteit van studenten te vergroten. Studenten kunnen nu makkelijker naar een ander land om een master te doen. Dit is nog makkelijker binnen Europa vanwege de goed ontwikkelde samenwerking tussen hoger onderwijsinstellingen. Dat studenten dit doen is ook erg in hun eigen belang. De concurrentie is wereldwijd erg groot. De concurrentie is zich aan het globaliseren. Daarom is het nodig dat studenten goed zijn opgeleid en zich zo breed mogelijk ontwikkelen.

20 dec 2007

In deze serie op Rechtenstudie.nl interviewen we elke keer een 'Uitblinker'. De redactie beschouwt die student als uitblinker die iets bijzonders heeft gedaan. Dat kan een prestatie tijdens de studie of op het werk zijn, maar ook een opmerkelijke hobby of bizarre interesse. Deze keer aandacht voor Paul de Kuijer, rechtenstudent in Leiden. Paul is uitgeroepen tot Young European of the Year. Deze prijs wordt toegekend aan jongeren tussen 18-28 jaar die zich op succesvolle wijze hebben ingezet voor Europese integratie. Paul is de eerste Nederlander die deze prijs in ontvangst mocht nemen.

06 dec 2007

Dit jaar is wederom de Gouden Toga, de prijs voor de beste arbeidsmarktcommunicatie, uitgereikt door het magazine Mr.. NautaDutilh won de prijs die donderdag 22 november in Amsterdam werd uitgereikt. De Publieksprijs, de Gouden Bef, is gewonnen door advocatenkantoor KienhuisHoving uit Enschede.

 

 

06 dec 2007

AKD Prinsen Van Wijmen is afgelopen weekend tijdens de Nobiles carrièredagen door het onafhankelijke onderzoeksbureau CRF uitgeroepen tot de Topwerkgever van 2008 in Nederland.

06 dec 2007

Na Leiden en Utrecht gaat de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) ook een numerus fixus instellen voor de opleidingen Nederlands Recht en Fiscaal Recht. De Universiteitsraad vraagt zich af wat er overblijft van de toegankelijkheid van het onderwijs als deze trend zich voortzet.

06 dec 2007

Steeds meer vrouwen maken hun opmars in de advocatuur. Van de 564 advocaten die eind 2006 instroomden in de beroepsopleiding, waren er 320 vrouw. Dat is met 57% een meerderheid. Uit de meeste recente cijfers van de Nederlandse Orde van Advocaten blijkt dat van de advocaten met nul tot vijf jaar ervaring 51% vrouw is.

04 dec 2007

Zaterdag 17 november werd in de rechtbank van Den Haag voor de vierde keer de International Moot Court (IMC) gehouden. Rechters en advocaten uit 9 verschillende landen waren naar Den Haag gereisd om aan elkaar en aan het publiek te laten zien hoe een rechtszitting volgens hun rechtsstelsel verloopt.

04 dec 2007

...wetenschappelijk directeur.

Deze keer in de serie 'Wat doe jij voor de kost?' een interview met Marc Groenhuijsen. Hij is hoogleraar straf- procesrecht en victimologie, raadsheerplaatsvervanger in het Gerechtshof te Arnhem en wetenschappelijk directeur van Intervict. Onlangs heeft hij de dr. Hendrik Mullerprijs gewonnen. "Een gezaghebbende jurist die uitmunt in het systematisch doordenken van problemen", aldus de jury.