mei 2008

22 mei 2008

In voorgaande edities heeft Ebbinge verschillende sollicitatietips gegeven. Die tips komen van de consultants die werkzaam zijn binnen de business units van Ebbinge Campus. In deze editie vertelt Ebbinge wat meer over zichzelf. Wat doet Ebbinge Campus, en wat kunnen zij voor startende professionals betekenen?

22 mei 2008

Op 9 mei was de finale van de BestGraduates Law 2008. De strijd werd gestreden in de boardroom van de Rembrandt Tower in Amsterdam. Tien studenten drongen uiteindelijk door tot de finale en streden om de felbegeerde titel. Maar er kan maar één de winnaar zijn, en dat was dit jaar: Jitske Overboom (24). Jitske is masterstudente Recht en Bedrijfsmanagement aan de Universiteit van Tilburg.

22 mei 2008

Rechtenstudenten willen goede primaire arbeidsvoorwaarden, maar ook een aansprekende bedrijfscultuur, flexibele werktijden en aandacht voor het privéleven. Weer anderen willen scheiding van werk en privé: zij nemen liever geen werk mee naar huis en willen 's avonds en in het weekend vrij. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Imago Blauwdruk Arbeidsmarkt Juristen van Blauw Research dat op 13 mei is gepresenteerd. Overheid en advocatenkantoren zijn het populairst als mogelijke werkgevers.

22 mei 2008

Het komende studiejaar beginnen de Vrije Universiteit en de Universiteit van Leiden met een verplichte taaltoets voor alle rechtenstudenten. Het bestuur van de Leidse Rechtenfaculteit heeft zelfs het advies gekregen om studenten die tweemaal zakken voor de taaltoets, te verwijderen van de opleiding. "Relevante overweging is dat juristen met taal moeten kunnen 'spelen' - ze moeten zich volstrekt helder kunnen uitdrukken - én ze moeten ambivalentie kunnen gebruiken waar dat van pas komt."

08 mei 2008

Op zaterdag 12 april 2008 won het Leidse team de finale van de 31ste editie van de International Law Moot Court Competition. Ze moesten het in de finale opnemen tegen een team van de universiteit van Letland. Het team bestond uit twee aanklagers en twee verdedigers. De Letten waren ook heel goed, vertelt teamlid Yvonne McDermott. "Alleen praatten ze heel snel, waardoor ze niet steeds goed te volgen waren."

08 mei 2008

Google eens het woord "nepadvocaten", en je krijgt 33.100 hits. Bovenaan de resultaten vraagt de zoeksite nog braaf: "Bedoelde u 'topadvocaten?" Niet echt. Vorige week stelde deken Willem Bekkers van de Nederlandse Orde van Advocaten dat er in Nederland steeds vaker nepadvocaten actief zijn.

08 mei 2008

Rechtenstudenten - en toekomstige advocaten in het bijzonder - zullen in de toekomst moeten leren werken met meerdere rechtssystemen. Dat zeggen topmannen Wim Dejonghe en Sietze Hepkema van advocatenkantoor Allen & Overy in NRC Handelsblad van 7 mei jongstleden.

08 mei 2008

"Het is Kafka in de polder!" Maurice de Hond heeft zijn oneliners paraat in de Debat-arena van het Bevrijdingsfestival op het Museumplein in Amsterdam. Zijn tegenstander is professor Ybo Buruma. Vanuit hun overtuiging verdedigen of bevechten ze de stelling: de rechter heeft altijd gelijk in een democratische rechtsstaat.

08 mei 2008

Een gesprek met de tot levenslang veroordeelde Victor Hassine is de afsluiter van het blok criminologie voor studenten van de Universiteit Maastricht. Criminoloog Moerland: "Het sluit mooi aan bij het laatste thema van ons blok over preventie en controle, de ontwikkeling van criminalisering en straffen. Daarbij kijken we ook naar de toekomst. Gaan we strenger straffen? Moeten we dat willen? Wat heeft het voor zin?"