juni 2008

19 jun 2008

Het wordt steeds lastiger de top van studerend Nederland te bereiken. De 'vijver', namelijk die van de topstudenten binnen de rechtenpopulatie, wordt bevist door een heleboel advocatenkantoren, andere bedrijven en overheden. Er zijn onvoldoende topstudenten om alle vacatures te vervullen. Daarom kwam NautaDutilh vorig jaar met de BachelorBoost voor studenten die aan hun master gaan beginnen

19 jun 2008

Loyens & Loeff heeft de Loyens & Loeff Academy website gelanceerd. De site is gericht op studenten, starters en professionals die op zoek zijn naar een baan in de advocatuur, fiscaliteit of het notariaat.

19 jun 2008

September 2005 begon op de Leidse Rechtenfaculteit de pilot podcasts. Nu, drie jaar later, zijn ze niet meer weg te denken. "De studenten reageren zeer positief op de podcasts. Ze zijn vooral te spreken over de eenvoudige manier waarop ze snel een extra ingang op de stof kunnen krijgen," zegt mr. Jeroen Leijen, Programmacoördinator ICT & Onderwijs van Faculteit der Rechtsgeleerdheid in Leiden.

19 jun 2008

Sophie Prent is twee jaar geleden via Ebbinge Campus in contact gekomen met haar huidige werkgever AKD Prinsen van Wijmen. "Het is goed dat iemand vraagt én doorvraagt naar wat je echte wensen zijn en waar je interesses liggen. Ik heb daar bij latere sollicitatiegesprekken veel aan gehad."

19 jun 2008

Er komt een prijs voor de "Beste patroon van het jaar". De prijs - naar een idee van decaan Edgar Du Perron van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam - is een initiatief van Le Tableau, en wordt georganiseerd in samenwerking met de Stichting Jonge Balie Nederland (SJBN). "Het lijkt mij goed als de winnaar van de prijs op mijn faculteit een voordracht geeft voor studenten, om het belang van opleiding en begeleiding bij hun kantoorkeuze en loopbaankeuze te onderstrepen," aldus Du Perron.

05 jun 2008

Uit onderzoek onder pas afgestudeerde juristen blijkt dat 48% wordt afgewezen bij het sollicitatiegesprek vanwege een gebrek aan assertiviteit. Dit onderzoek is begin dit jaar gehouden onder 87 net afgestudeerde juristen. Ellen Schepers, recruiter bij Young & Ambitious Legal, zegt hierover: "Een te bescheiden en afwachtende houding zorgt ervoor dat je als sollicitant niet ver komt in de sollicitatieprocedure. Assertiviteit en een proactieve houding worden namelijk door advocatenkantoren gezien als dé eigenschappen die belangrijk zijn om een succesvolle praktijk te kunnen runnen."

05 jun 2008

SRK Rechtsbijstand gaat ervoor zorgen dat advocaat-stagiaires van Linklaters LLP proceservaring kunnen opdoen. Doel van de detachering is dat de advocaatstagiaires, in dienst bij Linklaters LLP, voldoen aan de door de Nederlandse Orde van Advocaten gestelde opleidingseisen.

05 jun 2008

De rechtenfaculteit van de Vrije Universiteit begint het aankomend studiejaar met de invoering van het Bindend Studie Advies (BSA) voor de eerstejaars studenten. Het is een driejarig experiment. "Het gaat om een experiment, maar er zal strenge handhaving plaatsvinden," aldus Pim Koenen, hoofd Bureau Onderwijs.

05 jun 2008

Er wordt momenteel een oefenrechtbank ingericht bij de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM) te Utrecht. Die dient in eerste instantie als oefeninstrument voor zowel onervaren als ervaren officieren van justitie. Ook getuigen van bijvoorbeeld het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) kunnen hier worden getraind. Een dergelijke trainingsfaciliteit ontbrak tot op heden binnen het Openbaar Ministerie.

05 jun 2008


Christ'l Dullaert
Le Tableau
Toen ik in 2003 in New York kwam te wonen, nam ik al vrij snel een abonnement op een nieuwsbrief van Hildebrandt Consulants. Een uitstekend bedrijf dat mooie seminars organiseert en veel advieswerk verricht, onder andere in de advocatuur. De tweewekelijkse nieuwsbrieven stonden altijd vol van overnames van advocatenkantoren, vertrekkende secties, faillissementen, kantoorsluitingen en beginnerssalarissen. Amerikaanse toestanden, leek mij. Maar let op: Amerika komt naar ons toe.