januari 2009

29 jan 2009

Prof. mr. E. A. Alkema (70) is door Hare Majesteit de Koningin benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Prof. Alkema, hoogleraar Doorwerking van het Internationale Recht binnen de nationale rechtsorde, de Van Asbeck leerstoel aan de Rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden, is een internationale autoriteit op het gebied van de mensenrechten.28 jan 2009

Begin februari gaat het eerste juridische filmfestival van start in Maastricht. De hele week, van 2 tot 6 februari, worden films over recht en onrecht, criminaliteit en rechtszaken vertoond. De bedoeling is dat de advocatuur in al haar facetten wordt getoond. Het festival wordt in samenwerking met Boels Zanders Advocaten georganiseerd.

28 jan 2009

Tachtigduizend banen gingen er maandag wereldwijd verloren door de economische crisis, en ook de Amerikaanse en Britse advocatuur ontsnappen niet aan de ontslaggolf. Na Clifford Chance kondigt nu ook LinkLaters ontslagen aan. Wat is er gaande bij Nederlandse vestigingen van de internationale kantoren? Het lijkt voorlopig mee te vallen, maar: "Iedereen wordt geraakt." Een rondgang langs de grootste Amsterdamse Britten en Amerikanen.

26 jan 2009

In de Senegalese hoofdstad Dakar is vorige week de voormalige rechtenstudent Christiaan Schoemans door een verkeersongeval om het leven gekomen. Hij werd op de motor aangereden door een plotseling uitwijkende vrachtwagen. Schoemans maakte samen met biologiestudent Daan Speth een tocht rond het Afrikaanse continent. Ze wilden van Nijmegen naar Kaapstad, én weer terug.

22 jan 2009

De top van advocatenkantoren onderscheidt zich weinig van elkaar, berichtte KSU-website Advocatie.nl in november vorig jaar. Dat dit bericht niet aan actualiteit heeft ingeboet, mag blijken uit het feit dat de kantoren Lexence en Van Doorne zich sinds enige tijd bedienen van dezelfde reclameleus. Van Doorne heeft het over "De wet van Van Doorne", bij Lexence ontdek je "De wet van Lexence".

21 jan 2009

Senior advocaat Deidre Dare, werkzaam voor Allen & Overy in Moskou, publiceerde wekelijks een nieuw hoofdstuk van een pikante roman op internet. Dat is haar nu verboden door haar werkgever. "The Author has been forbidden from publishing further chapters of Expat for the time being. She will resume if and when she is permitted to," aldus de tekst op haar website www.deidredare.com. In Duitsland heet Dare al de "Porno-Anwältin".

20 jan 2009

In België is het gebruik van het middel Ritalin sterk gestegen, en dat wordt mede toegeschreven aan studenten die hun studiepresentaties willen verbeteren. Dat meldt dagblad De Morgen. Het middel is bedoeld voor adhd-patiënten, maar heeft mede tot gevolg dat de gebruiker zich beter kan concentreren. In Nederland zijn geen cijfers van gebruik onder studenten bekend.


15 jan 2009

De afgelopen tijd hebben Leidse rechtenstudenten flink wat prijzen in de wacht gesleept. De Jongbloed facultaire scriptieprijs, de Hazelhoff van Huet scriptieprijs Bank- en effectenrecht: ze gingen naar Leidse afstudeerders. Eerder al gingen Hanneke Steenbergenscriptieprijs en de scriptieprijs 2008 van het Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken naar Leidse studenten.14 jan 2009

De winnaar van 2008 is Lisette Langedijk (Erasmus). Zij won de prijs voor haar scriptie: Kans of bedreiging. De gevolgen van de Webster-case bezien vanuit het Nederlandse arbeidsrecht.

12 jan 2009

Er moet tijdens de studie meer aandacht worden besteed aan de beroepsethiek van de advocatuur. Dat zegt algemeen deken Willem Bekkers van de Nederlandse Orde van Advocaten in dagblad Trouw. Volgens de deken bestaan er tegelijk teveel vooroordelen over de advocatuur. "Je hoort ze op verjaardagsfeestjes: advocaten zijn zakkenvullers. Slimme leugenaars die de waarheid verdraaien, zodat een crimineel vrijuit gaat."

09 jan 2009

Deze prijs is in 2003 door het Mediation Trainingsinstituut MTi het leven geroepen om studenten aan univerisiteiten en HBO-instellingen te stimuleren aandacht te besteden aan het onderwerp mediation en de toepassing daarvan en om, zodoende, het mediation-gedachtegoed in Nederland meer bekendheid te geven.

09 jan 2009

Twee winnaars IBR Scriptieprijs 2008 ontvangen prijs uit handen van fungerend voorzitter van de jury, prof. mr. M.A.M.C. van den Berg.

07 jan 2009

De mislukte rechtenstudent Ian Clegg liet zich niet tegenhouden door het feit dat hij zijn studie niet had afgemaakt. Op Ebay kocht hij een toga en een pruik, en vervolgens deed hij zich voor als advocaat (barrister). Uurtarief: £ 75. De oplichter liep tegen de lamp toen rechtbankpersoneel hem ontmaskerde omdat hij procedures niet kende, meldt The Times.

07 jan 2009

Het vorig jaar door de Nederlandse Orde van Advocaten aangekondigde onderzoek naar belemmeringen van toegang tot de advocaat, gaat deze maand van start. De Rijksuniversiteit Groningen gaat het uitvoeren. Rond de zomer van 2009 worden de resultaten gepubliceerd. "Er wordt te gemakkelijk gezegd dat een advocaat duur is."

06 jan 2009

Pleitoefeningen bestaan al heel erg lang, nu is er de eerste landelijke requireerwedstrijd. De organisatie is in handen van een groep jonge officieren van justitie, de Nijmeegse Strafrechtvereniging Dr. Nico Muller en de studievereniging Sirius van het Utrecht Law College.

Pagina's