maart 2009

25 mrt 2009

Vrijdag 20 maart werden in het WTC in Amsterdam KSU-uitgave De Stand van de Advocatuur 2009 en de Gouden Zandlopers (prijzen voor de beste advocatenkantoren in zes verschillende categorieën) gepresenteerd. Het werd een levendige middag, met veel vrouwen in de hoofdrol: staatssecretaris Albayrak van Justitie, de vrouwelijke deelnemers aan de rondetafeldiscussie over diversiteit in de advocatuur en de geestige dagvoorzitter Cisca Dresselhuys, voormalig hoofdredacteur van Opzij: "Ben je niet gewoon een beetje laf met jouw leukemeisjeskantoor?"

23 mrt 2009

NautaDutilh is wederom het grootste advocatenkantoor van Nederland. Dat blijkt uit de vrijdag gepresenteerde KSU-uitgave De Stand van de Advocatuur 2009. NautaDutilh heeft 289 advocaten in dienst, waarvan achttien in het buitenland (New York, Brussel en Londen). De Brauw Blackstone Westbroek staat op plaats 2 met 273 advocaten, en Houthoff Buruma op plaats 3 met 268 advocaten.

19 mrt 2009

Clifford Chance is volgens Britse rechtenstudenten het meest prestigieuze advocatenkantoor, op de voet gevolgd door Allen & Overy. Dat blijkt uit een onderzoek van Legal Week onder 2.500 rechtenstudenten. Linklaters volgt op plaats drie.

19 mrt 2009

Morgen is het zover: dan neemt staatssecretaris Albayrak van Justitie het eerste exemplaar van de jaarlijkse KSU-uitgave De Stand van de Advocatuur 2009 in ontvangst. Ook worden de Gouden Zandlopers 2009 uitgereikt aan de beste advocatenkantoren in zes categorieën. Vrijdagmiddag verschijnt er een extra editie van Advocatie.nl met onder meer de Top 50 advocatenkantoren van Nederland, de snelste groeiers van het afgelopen jaar en winnaars van de Gouden Zandlopers 2009.

19 mrt 2009

KSU Uitgeverij en mede-initiatiefnemer Voxius zijn vorige week gestart met de website en nieuwsbrief Bedrijfenjurist.nl. Zoals de naam al zegt, richt de website zich specifiek op juristen werkzaam in het bedrijfsleven. De site is zeker ook de moeite waard voor studenten die zich oriënteren op een baan als bedrijfsjurist. Wij brengen belangrijke transfers, columns, de serie In House bij... (een al langer lopende serie over legal departments), management, juridisch nieuws en overige nieuwsonderwerpen Ook houden we lezers op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van M&A.

11 mrt 2009

Rechtenstudenten kondigen spetterende acties aan tegen de verhuisplannen van het College van Bestuur (CvB) van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De studenten willen net als de hoogleraren niet verhuizen van de Oudemanhuispoort naar het Roeterseiland. Er is ook een website gelanceerd: www.onzepoort.nl. "De sfeer wordt grimmiger."

11 mrt 2009

Opportunistisch jobhoppen is er even niet meer bij, dezer dagen. Zowel werkgever als werknemer zijn behoedzaam. Het is rustig, maar ingezakt is de arbeidsmarkt voor de werkzoekende zeker niet. Vooral voor kwalitatief hoogwaardige juristen zijn er nog voldoende kansen op een nieuwe baan. Met name in sectoren arbeids- en failissementsrecht, die opbloeien in crisistijd. Maar: "Er wordt flink gesnoeid in de recruitmentbudgetten. Die zijn bij de advocatenkantoren ongeveer gehalveerd."

11 mrt 2009

Er is ten opzichte van januari weer een stijging van het aantal juridische vacatures te zien, waar andere sectoren het nog met een krimp moeten doen. Dat blijkt uit cijfers van banensite Monsterboard. En wie altijd had willen overstappen naar de rechterlijke macht, moet het nu doen. Werk zat.

09 mrt 2009

Betaald niets doen: nu mogelijk voor pas afgestudeerde rechtenstudenten met een traineeship in de knip. Norton Rose, een groot Londens advocatenkantoor, biedt 55 trainees die al aangenomen waren £10.000 om een jaartje te wachten met de aanvang van hun stage. Oorzaak: de crisis. Andere City-kantoren als DLA-Piper en Baker & McKenzie hebben ook geen werk voor hun trainees, en doen hetzelfde. Helaas alleen in Engeland.

05 mrt 2009

De Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Erasmus Universiteit in Rotterdam start per 31 augustus 2009 samen met het instituut Beleid en Management Gezondheidszorg de nieuwe masteropleiding Recht en Gezondheidszorg. De gezondheidszorg is in Nederland de grootste economische sector, die bovendien onderworpen is aan specifieke en snel wijzigende wet- en regelgeving.

05 mrt 2009

Tien minuten te laat komt Mohammed Enait met zijn entourage de rechtszaal binnenlopen voor de voortzetting van de tuchtzaak die in december vorig jaar werd onderbroken door een wrakingsverzoek. Afgelopen maandag ging de zaak verder. Volgens de advocaat is er sprake van "tuchtrechtelijke apartheid." "Veroordeelt u mij? Dan veroordeelt u uzelf."

05 mrt 2009

Onzekere tijden op de arbeidsmarkt? Voor jou niet! Bezoek Het Nationaal Juristencongres op 13 maart in de Amsterdam RAI! Vanaf 10.15 uur kun je verschillende vakinhoudelijke en carrièregerichte workshops volgen, zoals:

 • Mijn eerste pleidooi
 • The road to success
 • Total CV make over
 • Capital markets in crisistijd
 • 05 mrt 2009

  Fijn bericht voor oude(re) brompotten die roepen dat vroeger alles beter was: de jonge advocaat van nu is minder intelligent dan de advocaat die eind jaren vijftig is geboren. Dat blijkt uit een onderzoek van het Britse Centre for Market and Public Organisation (CMPO), een onderzoeksinstituut van de Universiteit van Bristol. Vergeleken met andere beroepsgroepen is de jonge generatie advocaten minder intelligent dan artsen, wetenschappers en journalisten. Ze zijn ongeveer even slim als ingenieurs, kunstenaars en bankiers. Au!

  04 mrt 2009

  Verstoppen heeft geen zin meer voor Amerikaanse advocaat-partners, want ze gaan met de billen bloot op www.rateapartner.com. Cliënt, student, secretaresse: iedereen kan online veren in het achterste van de partner steken - of ze er of er juist uit trekken - door op de site (voorlopig alleen nog Amerikaanse) partners één of vijf sterren te geven. Ook kunnen bezoekers een review schrijven. Anoniem, desgewenst. Bedoeling is dat de partners van alle grote kantoren op de site komen.

  02 mrt 2009

  Rechtenstudenten van de Facultaire Studentenraad van de UvA-rechtenfaculteit scharen zich achter het protest van de hoogleraren tegen een geplande verhuizing van de faculteit. Die moet van de karakteristieke Oudemanhuispoort naar het Roeterseilandcomplex. In een open brief aan het bestuur vragen ze om goede argumenten en een inhoudelijke reactie op hun bezwaren. De zaak lijkt in een impasse beland.