juni 2010

30 jun 2010

Nog in de nagloed van de recessie, zit er weer groei in de Nederlandse vestigingen van de kleinere internationale kantoren. Die trend gaat aan de Nederlandse middelgrote kantoren nog voorbij, lijkt het. Een vergelijkend warenonderzoek. "Het tempo en de omvang van deze groei is afhankelijk van de mate waarin we in staat zijn om de juiste, goede mensen te vinden."

30 jun 2010

Wat hebben simultaan haringhappen, vuvuzelablazen, een colonne Fiats 500 en borstvoeding geven met elkaar gemeen? Het zijn allemaal recordpogingen die ook nog eens het Guinness Book of Records moeten halen met behulp van een notaris. De notarissen die drie wereldrecordpogingen Haringhappen waarnamen, blijken hun taak uiterst serieus te nemen en zijn van doorslaggevend belang. "Jammer, want we stonden dit keer allemaal netjes in rijen."

24 jun 2010

Wie als bedrijfsjurist flink wil verdienen, neemt de wijk naar het Midden-Oosten, de Verenigde Staten en vooral Hong Kong. Voor wie niet zo ver van huis wil: op naar Duitsland of Engeland. Die conclusie kan worden getrokken uit de In-House Global Salary & Benefits Survey van de internationale juridische recruiter Laurence Simons. Nederlandse bedrijfsjuristen zitten qua beloning in de middenmoot, al hebben Nederlandse bedrijven wel heel goede secundaire arbeidsvoorwaarden.

24 jun 2010

Wéér een scriptieprijs voor Axel Arnbak voor zijn scriptie Alles onder controle? Die gaat over de Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens. Ofwel, dataretentie: de wet die telecomaanbieders vanaf september vorig jaar verplicht informatie een jaar lang op te slaan. Arnbak won vorig jaar met dezelfde scriptie al de Internet scriptieprijs. Twee weken geleden de UvA-scriptieprijs.

24 jun 2010

De Rotterdamse Erasmus Universiteit start met een expertisegroep recht in de multiculturele samenleving. Daarmee speelt de universiteit in op de toenemend complexe rechtsvraagstukken die de multiculturele samenleving met zich meebrengt. Bijvoorbeeld: "Mag je de ambtseed ook op Allah zweren?"

24 jun 2010

Amerikaanse universiteit blijken de cijfers van hun studenten op te krikken. Waarom? Zodat de afstuderende student er beter voor staat als hij de moeilijke arbeidsmarkt op moet. Althans, dat beweren de universiteiten.


24 jun 2010

De werkgelegenheid in het notariaat is in 2008-2009 met 1700 werknemers afgenomen. De klappen vallen vooral bij de medewerkers en de kandidaat-notarissen: laatstgenoemde groep daalde in omvang van 2137 naar 1923. Dat blijkt uit het Jaarverslag 2008/09 van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie, dat is gepubliceerd onder de titel Tien jaar marktwerking, een moment van reflectie.

24 jun 2010

Het Netherlands China Law Centre zal vanaf juli aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam onderwijs en onderzoek gaan verzorgen over recht en regulering in China. Dat meldt Folia. Het is het eerste onderzoekcentrum in Nederland dat gespecialiseerd is in Chinees recht, en het enige centrum wereldwijd dat zich specialiseert in reguleringsvraagstukken in China.

17 jun 2010

De werkgelegenheid in het notariaat is in 2008-2009 met 1700 werknemers afgenomen. De klappen vallen vooral bij de medewerkers en de kandidaten: laatstgenoemde groep daalde in omvang van 2137 naar 1923. Dat blijkt uit het Jaarverslag 2008/09 van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie, dat is gepubliceerd onder de titel Tien jaar marktwerking, een moment van reflectie.

10 jun 2010

Onlangs waren de inleidende beschietingen van een nieuwe veldslag in een al heel lang durende oorlog: Chipshol. Men trok tijdens de regiezitting de agenda's voor te houden getuigenverhoren. Het is een ware sterrencast geworden. Met in de hoofdrollen judge Westenberg en NMA-directeur Pieter Kalbfleisch. Met glansrijke bijrollen voor Bert van Delden en twee Stibbe-sterren. Releasedatum: eind dit jaar. Hier alvast de trailer van Chipshol Collateral Damage.

10 jun 2010

Rechtenstudenten zijn wel gewend aan overnamespelletjes bij kennismakingsbezoek aan advocatenkantoren. Die bestaan meestal uit suf geblader in ordners. Houthoff pakt het voortaan anders aan en gooit een nieuw wapen in de strijd bij het zoeken naar advocatentalent: Serious Gaming. Wat de vluchtsimulator is voor aankomend piloten, is The Game voor aanstaande (M&A)advocaten. Rechtenstudie.nl ging langs bij Houthoff om te zien hoe een testgroep van rechtenstudenten het er af bracht.

10 jun 2010

De fans van het programma weten het natuurlijk al lang, maar we melden het hier voor de volledigheid toch nog maar even: Jaap Siewertsz van Reesema, rechtenstudent aan de Erasmus Universiteit, heeft de finale van X-factor gewonnen. Met 51% van de stemmen versloeg hij in de finale Maaike. Jaap is populair onder studenten, en dan vooral de vrouwelijke.

10 jun 2010

Wie herinnert zich The Star Wars Kid nog? In 2002 een enorme Youtube hit, die snel uitgroeide tot het meest bekeken internetfilmpje ooit. The Kid vond de aandacht minder leuk, raakte in een depressie, en klaagde de vrienden aan die zijn filmpje op het net hadden gezet. Het procederen viel blijkbaar in de smaak, want de kleine Jedi is nu opgegroeid, van zijn depressie af en in de race om advocaat te worden.

09 jun 2010

In een serie interviews met de voorzitters van de juridische faculteitsverenigingen besteden we op Rechtenstudie.nl aandacht aan de activeiten van de faculteitsvereniging, de verhouding tussen de vereniging en de faculteit en het voorzitterschap. Vandaag de vijfde aflevering: Wendy Pepers van Magister JFT. "Het is erg belangrijk om niet jezelf als voorzitter op de eerste plaats te zetten, maar de leden, en daarmee de vereniging."

02 jun 2010

Afgelopen vrijdag de inleidende beschietingen van een nieuwe veldslag in een al heel lang durende oorlog: Chipshol. Vorige week was de regiezitting waar men agenda's mocht trekken voor te houden getuigenverhoren. Het is een ware sterrencast geworden. Met in de hoofdrollen judge Westenberg en NMA-directeur Pieter Kalbfleisch. Met glansrijke bijrollen voor Bert van Delden en twee Stibbe-sterren. Releasedatum: eind dit jaar. Hier alvast de trailer van Chipshol Collateral Damage.