december 2011

28 dec 2011

Verslag van een zitting in Amsterdam. Financieel belang 14.000 euro. Advocaat: neen. Meneer Van H. doet het zelf. De rechter: "Wij houden nu goed in de gaten dat partijen begrijpen hoe een zaak juridisch in elkaar steekt. Ik leg veel uit, en vergewis me ervan dat partijen begrijpen wat er wordt besproken."

22 dec 2011

De uitsmijters van een bar in het Belgische Leuven haalden de politie erbij toen een aantal klanten ruzie met elkaar kregen. Toen de agenten de drie betrokkenen verzochten zich te verwijderen uit het bewuste café, gaf een 24-jarige student ze te kennen dat er geen enkele wettige grond was om hem te controleren.

22 dec 2011

Vanaf gisteren 09:00 uur tot vanochtend 09:00 uur hield de Rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden een 24-uurs College Marathon voor het Glazen Huis. Elk uur werd ingevuld met een college van een andere spreker. De actie leverde 25.829 euro en 69 cent op voor Serious Request, die het geld dit jaar geeft aan moeders die er alleen voor staan door oorlog.

22 dec 2011

In het bovenstaande artikel heb je kunnen lezen over het optreden van advocaat Heeg in de strafzaak tegen Klaas, en de verontwaardiging die dat teweeg heeft gebracht. Wij zijn benieuwd naar jouw mening: mag je zo pleiten, of heeft de advocaat hier een grens overschreden? Je kunt antwoord motiveren nadat je naar aanleiding van de stelling de keuze eens of oneens hebt gemaakt.

22 dec 2011

Een pleidooi in een strafzaak bij de rechtbank in Groningen heeft nogal wat stof doen opwaaien. De advocaat van de verdachte leek het leed van het slachtoffer te bagatelliseren en geen acht te slaan op het verdriet van de familieleden, die op de tribune met ingehouden woede zaten te snikken. "Ik heb gelet op de gezichten van de rechters en ik denk dat ze daar met kromme tenen hebben gezeten," zegt rechtbankverslaggever Rob Zijlstra, die op zijn weblog verslag deed van de zitting.

22 dec 2011

De rechtbank heeft bepaald dat universiteiten de kosten van de opleiding als uitgangspunt moeten nemen voor het bepalen van het instellingstarief voor een tweede master. Dat is winst voor de Stichting Collectieve Actie Universiteiten (SCAU), die de universiteiten dagvaardde in verband met de hoge kosten van een tweede master Rechtsgeleerdheid. Jammer is wel dat de rechtbank ook bepaalde dat universiteiten gedurende de rechtszaak het hoge tarief mogen rekenen.

21 dec 2011

Een pleidooi in een strafzaak bij de rechtbank in Groningen heeft nogal wat stof doen opwaaien. De advocaat van de verdachte leek het leed van het slachtoffer te bagatelliseren en geen acht te slaan op het verdriet van de familieleden, die op de tribune met ingehouden woede zaten te snikken. "Ik heb gelet op de gezichten van de rechters en ik denk dat ze daar met kromme tenen hebben gezeten," zegt rechtbankverslaggever Rob Zijlstra, die op zijn weblog verslag deed van de zitting.

15 dec 2011

Een kandidaat-notaris kan naast zijn werk ook fiscaal jurist zijn bij een ander kantoor. Dat heeft de Kamer van Toezicht in Assen bepaald in een zaak waarin de KNB betwijfelt of deze combinatie van dienstbetrekkingen wel toelaatbaar is. Zolang de notaris de werkzaamheden strikt gescheiden houdt, is er volgens de Kamer niets aan de hand.

08 dec 2011

Er komen landelijke afspraken over het instellen van een numerus fixus voor de opleiding Rechtsgeleerdheid. Dat gaat nog niet komend studiejaar gebeuren, maar wel in 2013-2014. Tenminste, dat wil de Vereniging van Universiteiten (VSNU), waarbij de veertien Nederlandse universiteiten zijn aangesloten. De Erasmus Universiteit wacht de definitieve afspraken eerst maar eens af. "Er wordt al jaren over overlegd."

08 dec 2011

Pokeraars die prijzen winnen op buitenlandse toernooien, mogen niet zomaar worden aangeslagen door de Nederlandse Belastingdienst. Dit blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Haarlem. De rechtszaak was aangespannen door Joost Mengerink, rechtenstudent aan de Universiteit Leiden. Hij won vorig jaar ongeveer dertigduizend euro op pokertoernooien in Boedapest en Praag, en werd daarop aangeslagen door de fiscus.

08 dec 2011

Bij de Open Universiteit studeert u volgens eigen plan:

- Cursussen
- Focusopleidingen
- Hbo-Rechten
- Bachelor en Master

Voor meer informatie kijk op www.ou.nl/rechten
08 dec 2011

Zes partners van Baker & McKenzie gaan weg bij het kantoor, naar verluidt mede vanwege de slechte onderlinge verhoudingen. Samen zouden de advocaten zo'n vijftien medewerkers meenemen. Dat laat een bij de redactie bekende bron weten. "De sfeer is er niet te harden." Woordvoerster Chantal Rademaker de Ridder wil niets bevestigen, maar ontkent het ook niet. "Helaas, daar kan ik niets over zeggen. Over kwesties van personeelszaken doen wij nooit mededelingen. Als er nieuws is, sturen we u een persbericht."

08 dec 2011

In de serie Jurist in Bedrijf deze keer Jackie Breedveld, general counsel van Kardan NV te Amsterdam. Kardan is een beursgenoteerde investeringsmaatschappij, actief in de emerging markets en gericht op langetermijninvesteringen. "Ik ben een bedrijfsjurist in hart en nieren. Ik vind het leuk om in het bedrijf te zitten en het hele plaatje te zien en niet om als advocaat een memo te zitten schrijven."

08 dec 2011

De laatste loot aan de stam van nieuwe retailconcepten in de advocatuur: de video-conferencing telefooncel-advocaat. In Engeland gaat een 'groot en bekend advocatenkantoor' van start met Instant Law: een soort telefooncel waarin rechtzoekenden tegen een vast tarief van 29,99 pond een advocaat kunnen consulteren. Dat meldt Legal Futures, dat de naam van het kantoor kent, maar op verzoek nog niet noemt.

08 dec 2011

Met de geestelijke gezondheid van advocaten is het opmerkelijk slecht gesteld. Volgens onderzoek van de John Hopkins University lijden ze 3,6 keer meer dan de gemiddelde werkende persoon aan depressies. De veronderstelde oorzaak: ze zijn pessimistich. Pessimistische mensen zijn over het algemeen minder succesvol, maar er is een uitzondering: ze doen het beter in het recht. Zo scoren pessimistische rechtenstudenten beter dan optimitische.

Pagina's