februari 2013

28 feb 2013

De Universiteit Leiden heeft in korte tijd twee verschillende moot courts gewonnen: op 16 februari werd in het Zweedse Lund deEuropean Law Moot Court binnengesleept - het team mag nu in april naar de finale in Luxemburg - en op 17 februari won team Leiden Law School de nationale ronde van de Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition. Voor dit team wacht in april de finale in Washington DC.

28 feb 2013

De redactie is druk bezig met het samenstellen van de nieuweStand van de Advocatuur. Die wordt op 22 maart aanstaande gepresenteerd in het WTC in Amsterdam. Net als voorgaaande jaren hebben we - naast alle cijfers over de advocatuur - een thema gekozen voor het boek. Dit jaar is dat Advocatuur en social media. Hier een voorpublicatie van een interview dat we voor de Stand hebben afgenomen: Tjalling van der Goot, strafrechtadvocaat.

28 feb 2013

Een advocaat-stagiair werd onlangs geschrapt omdat hij zich als advocaat presenteerde, terwijl zijn stage was geschorst. Reden van die schorsing was het neerleggen van het patronaat door de patroon na ontdekking van een gefingeerd dienstverband. Dit geval blijkt echter niet op zichzelf te staan. Deken Paul Manning onderzocht steekproefsgewijs de relatie tussen patroon en stagiair en kwam al drie of vier vergelijkbare gevallen tegen. "Het is prijsschieten."

28 feb 2013

Misschien kom je hem straks tegen op Woudschoten, het opleidingscentrum voor advocaatstagiairs. Hans van Eck, de 74-jarige wannabe-advocaat over wie we eerder berichtten, mag eindelijk als advocaat-stagiair aan de slag. Na twee afwijzingen door de Raad van Toezicht in Den Bosch, die hem te oud vond, gaf de Algemene Raad hem opnieuw gelijk. Dat laat een blije Van Eck weten via e-mail.

28 feb 2013

In de Verenigde Staten is filmpje opgedoken van een rechtenstudent die een stel agenten nogal assertief de les leest. De student werd door de agenten op straat aangesproken omdat hij zichtbaar een pistool bij zich droeg. Volgens de rechtenstudent werd hij echter nergens van verdacht, en mocht hij dus ook niet worden aangehouden. Hij heeft zijn mobiele telefoon én alle relevante jurisprudentie paraat...

27 feb 2013
Juriaan Mensch

Het valt soms niet mee om twijfelend in het leven te staan. Vooral niet ten opzichte van een onderwerp waarvan je geacht wordt een zeker inzicht in te hebben. De waarheid is dat ik begrijp dat ik van veel zaken eigenlijk nog niets begrijp. Dat voelt onaangenaam. Ik heb het over de advocatuur.

14 feb 2013

Above the Law, een Amerikaanse website met nieuws over advocaten en advocatenkantoren, publiceerde onlangs een artikel waarin ze spotten met de geografische kennis van DLA Piper. Het kantoor zou niet weten in welke landen hun eigen vestigingen zitten; op de website van DLA werd 'Afrika' herhaaldelijk een land genoemd. Even later was het - hoe verrassend - alweer recht gezet.

14 feb 2013

Het Landelijk Netwerk Gratis Inloopspreekuur Advocaten is bijna op de sterkte die initiatiefneemster Valerie Vallenduuk wilde bereiken toen zij bijna anderhalf jaar geleden begon met het netwerk. Het plan om rechtenstudenten in te zetten zou het nog aantrekkelijker moeten maken voor advocatenkantoren met een inloopspreekuur om zich aan te sluiten.

14 feb 2013

Ken jij het al: StudyTube? Het is een online 'studiecoach' die rechtenstudenten helpt beter voorbereid de tentamenperiode in te gaan. Toen oprichter en CEO Homam Karimi zelf rechtenstudent was, miste hij onderwijs op maat. Hij en zijn zakenpartner Gerhard Riphagen, die econometrie studeerde, hebben inmiddels grootse plannen met de website. Zeker nu ze een half miljoen euro hebben weten los te peuteren bij een investeerder.

14 feb 2013

In het kader van de Stand van de Advocatuur 2013, de presentatie van dit boek is op 22 maart aanstaande, interviewden we individuele advocaten en advocatenantoren over hun aanwezigheid op Twitter. In deze aflevering: Jeroen Dallinga, de eerste Twitteradvocaat.

14 feb 2013

Volgens Erasmus Magazine schakelen studenten voor het maken van hun afstudeerscriptie steeds vaker betaalde hulp in. Bedrijfjes die betaalde scriptiehulp aanbieden, schieten de afgelopen jaren dan ook "als paddenstoelen uit de grond".

13 feb 2013

De redactie is druk bezig met het samenstellen van de nieuwe Stand van de Advocatuur. Die wordt op 22 maart aanstaande gepresenteerd in het WTC in Amsterdam. Net als voorgaaande jaren hebben we een thema gekozen voor het boek. Dit jaar is dat Advocatuur en social media. Hier alvast een voorpublicatie van een interview dat we voor de Stand hebben afgenomen: Jeroen Dallinga, de eerste Twitteradvocaat.

13 feb 2013

Het Landelijk Netwerk Gratis Inloopspreekuur Advocaten is bijna op de sterkte die initiatiefneemster Valerie Vallenduuk wilde bereiken toen zij bijna anderhalf jaar geleden begon. 45 advocatenkantoren uit het hele land die inloopspreekuren houden zijn inmiddels aangesloten. Even waren dat er meer dan 50, maar door de verhoogde bijdrage haakten enkele kantoren af.

07 feb 2013

Vandaag opent minister Opstelten van Veiligheid en Jusitie het nieuwe HiiL lab aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag. "Tussen de Haagse gerechten, de ondernemers van VNO-NCW en de Ministeries van EZ, BZ en Justitie, zal met opdrachtgevers worden gewerkt aan een nieuwe generatie juridische procedures," aldus het kantoor in een persbericht.

07 feb 2013

Above the Law, een Amerikaanse website met nieuws over advocaten en advocatenkantoren, publiceerde gisteren een artikel waarin ze spotten met de geografische kennis van DLA Piper. Het kantoor zou niet weten in welke landen hun eigen vestigingen zitten; op de website van DLA werd 'Afrika' herhaaldelijk een land genoemd. Vandaag was het - hoe verrassend - alweer recht gezet.