maart 2013

28 mrt 2013

Negen rechtenstudenten hebben de voorronde van de requireerwedstrijd op hun universiteit gewonnen en strijden op 5 april in Amsterdam om de nationale eer. De Nationale Requireerwedstrijd geeft ze de mogelijkheid om kennis te maken met het vak van officier van justitie en om een goede indruk achter te laten bij het Openbaar Ministerie als werkgever.

De finalisten van de Nationale Requireerwedstrijd 2013 zijn bekend: 

27 mrt 2013

In het kader van het jaarlijkse trendonderzoek De Stand van de Advocatuur hebben we dit jaar de advocatenkantoren uit de Top 50 ook gevraagd naar het aantal advocaatstagiairs dat ze in dienst hebben. De onbetwiste koploper is De Brauw Blackstone Westbroek dat 110 stagiairs in dienst heeft, NautaDutilh en Houthoff Buruma volgen op enige afstand met respectievelijk 78 en 73 advocaatstagiaires.

27 mrt 2013

DLA Piper ligt in de Verenigde Staten onder vuur omdat uit e-mails van een aantal van zijn ex-advocaten blijkt dat ze het wel erg lollig vinden als het bedrag op de factuur ver boven het budget komt. Een cliënt die door het kantoor aangeklaagd werd voor het niet betalen van de rekening kwam met een tegenaanklacht voor excessieve declaratie, en heeft als bewijs de interne correspondentie van de advocaten.

27 mrt 2013
Advocatie TV

Advocatie TV was natuurlijk ook bij de presentatie van De Stand van de Advocatuur in het WTC. Juriaan Mensch en Marco Miceli keken niet alleen naar wat er op het podium gebeurde, maar ondervroegen aanwezigen ook naar hun bevindingen met social media, en lessons learned.

27 mrt 2013
SvdA2013

Wat verdienen 1e, 4e en 7e jaars advocaten bij de grote kantoren? We hebben dit jaar het salarisonderzoek laten meelopen in het reguliere onderzoek naar de Top 50. Verreweg de meeste kantoren uit de Top 50 hebben meegewerkt, hetgeen zijn weerslag heeft gekregen in De Stand van de Advocatuur 2013. We lichten hier een tipje van de sluier.

20 mrt 2013

Na enkele jaren van stuivertje wisselen aan de kop tussen De Brauw Blackstone Westbroek en NautaDutilh, prolongeert De Brauw dit jaar zijn koppositie. Het verschil tussen de twee is marginaal: De Brauw heeft 272 advocaten in dienst, NautaDutilh 270. Vorig jaar bedroeg het verschil tien advocaten: De Brauw had toen 266 advocaten, NautaDutilh 256.

14 mrt 2013

Er komt een nieuwe opleiding voor advocaten, maar met ingang van 1 januari 2014 ook voor rechters. Eind februari heeft de Raad voor de Rechtspraak de definitieve plannen bekendgemaakt. “Voordat juristen aan de rechtersopleiding beginnen, moeten ze twee jaar ‘buitenervaring’ hebben. De beste vissen uit de juristenvijver worden dankzij een op maat gesneden opleiding gevormd tot toekomstbestendige rechters,” meldt het persbericht.

14 mrt 2013
Kendra Velzen

De Amerikaanse studente Kendra Velzen heeft een schikking ter waarde van 40.000 dollar getroffen met Grand Valley State University. Die verbood haar om haar cavia mee te nemen naar openbare plaatsen op de campus, bijvoorbeeld de mensa of het klaslokaal.

14 mrt 2013

Universiteiten in de Verenigde Staten doen er van alles aan om de kans te vergroten dat hun afgestudeerde rechtenstudenten een baan vinden. Verschillende projecten en programma's zijn opgezet waarbij starters aan de slag kunnen bij een door de universiteit zelf opgerichte organisatie. De Arizona State University zet komende zomer bijvoorbeeld een non-profit advocatenkantoor op, waar dertig afstudeerders kunnen gaan werken. Dat schrijft The New York Times.

13 mrt 2013
Bindend Studie Advies

Universiteiten en hogescholen mogen gaan experimenteren met bindende studieadviezen na het eerste jaar. Minister Bussemaker wil 'onderwijsinstellingen meer armslag geven om studenten ook in latere jaren te prikkelen zich voldoende in te zetten voor hun studie'.

13 mrt 2013
Fleur Brockhus

De werknemers van het Hoogeveense metaalbedrijf BCS voelen zich begluurd. FNV Bondgenoten eist dat het bedrijf alle beveiligingscamera's in en rond de productiehal weghaalt. Overdreven of terecht?

06 mrt 2013

In het kader van de op 22 maart te verschijnen Stand van de Advocatuur 2013 interviewden we individuele advocaten en kantoren over advocatuur en social media. Wat doen ze er mee, hoe doen ze dat en via welke kanalen? In deze voorpublicatie Loyens & Loeff: "We hebben binnen kantoor met elkaar een gedragscode vastgesteld om te voorkomen dat medewerkers op een netwerksite de plank totaal mis slaan."