april 2013

24 apr 2013
Slakkegang

De cijfers van rechtenstudenten die in collegejaar 2009 aan hun bachelor zijn begonnen aan de Universiteit Leiden en die bachelor op 31 augustus aanstaande nog niet hebben afgerond, verliezen hun geldigheid. Dat meldt Leids Universitair Weekblad Mare.

24 apr 2013
Team Lex Appeal

Op 12 april 2013 heeft het Leidse team Lex Appeal de Europese Moot Court Competitie gewonnen voor het Hof van Justitie van de Europese Unie. Dat is voor het eerst, meldt de faculteit trots op haar website.

23 apr 2013
Ronde tafel innovatie

Het innoverend vermogen van de advocatuur is teleurstellend, daarover waren de deelnemers aan een ronde tafel-bijeenkomst vorige week donderdag ten kantore van SDU het met elkaar eens. Onvoldoende urgentie, haperende uitvoering, de belemmerende omvang van de organisaties en de partnerstructuur, de regels van de Orde: allemaal drempels. Hoe een en ander te doorbreken? “Ik zou me willen laten betalen in aandelen. Dan krijg je de beste advocaten voor de beste start ups.”

23 apr 2013
Fleur Brockhus

In Dubai, waar ik woon, lijden de Nederlanders aan oranjekoorts. Zo wordt er een vrijmarkt georganiseerd voor de kinderen, vindt er een Oranjefeest met bier en bitterballen plaats voor volwassenen en is op diverse plekken de abdicatie van koningin Beatrix en de inhuldiging van koning Willem-Alexander live te volgen.

17 apr 2013
Geen zorgen

Advocatenkantoren verwachten niet dat meer advocaatstagiaires de opleiding zullen verlaten door het afschaffen van de RAIO. De ervaringseis van twee jaar van de nieuwe rechterlijke opleiding zal volgens hen weinig verschil met de huidige situatie opleveren. Advocatenkantoren stellen dat zij het wel gewend zijn te concureren met het bedrijfsleven en de rechterlijke macht.

11 apr 2013
SvdA2013

Loyens & Loeff heeft de meeste rechtenstudenten in huis. In totaal lopen er honderd rechtenstudenten stage, 83 in de advocatuur en 17 in het notariaat. De Brauw Blackstone Westbroek volgt op plaats 2 met 91 studentstages, Houthoff Buruma staat op plaats 3 met 79 stages. Dat blijkt uit De Stand van de Advocatuur 2013.

10 apr 2013
Theo van Boven

Op zaterdag 13 april 2013 krijgt prof. dr. Theo van Boven de Light of Truth Award uitgereikt uit handen van de Dalai Lama. Hij ontvangt de prijs voor zijn inzet voor mensenrechten in Tibet. De uitreiking vindt plaats tijdens een ceremonie in Freiburg, Zwitserland.

10 apr 2013
Juriaan Mensch

Meet Gijs Koekenbier (69). Gijs is zielig. Hij luidde afgelopen zaterdag in het NRC de noodklok: hij, Gijs Koekenbier, werd op zijn pensioen gekort. Zijn netto pensioenuitkering, kelderde van €4430 naar €4260 per maand. Minus €170 maar liefst.

09 apr 2013

Een advocaat in de regio Den Haag is veroordeeld tot een taakstraf van zestig uur en een boete van 50.000 euro wegens valsheid in geschrifte en ‘een ergerlijke vorm’ van belastingfraude. Dat blijkt uit een op 8 april gepubliceerd arrest van het Gerechtshof Den Haag. De advocaat heeft ‘met de bewezenverklaarde handelwijze het aanzien van de advocatuur ernstig schade berokkend’.

08 apr 2013
Nationale requireerwedstrijd

Rechtenstudent Marjolein Nijboer (27 jaar) uit Breda heeft afgelopen vrijdag in Amsterdam de Nationale Requireerwedstrijd 2013 gewonnen. Zij werd door de jury onder andere geroemd vanwege haar juridisch sterke betoog. Ook haar uitstekende taalbeheersing en levendige houding imponeerden de jury.

02 apr 2013
Carla en Jose

De zussen Carla en José Engels uit Heerhugowaard, beiden advocaat, vechten elkaar de tent uit. Ooit werkten ze samen in advocatenkantoor Engels & Engels, gevestigd in het gemeentehuis, nu eisen ze van elkaar in kort geding dat de ander het veld ruimt. De voorzieningenrechter komt er niet uit, en zegt dat nader onderzoek nodig is om uit te maken wie het pand moet verlaten.