oktober 2013

31 okt 2013
Michaela Ulrici

Deze week een nieuwe aflevering in de serie Bestuursvoorzitters van Advocatie TV. Ditmaal is het de beurt aan Michaëla Ulrici van NautaDutilh. Gevraagd naar de rol van de advocatuur in de crisis, stelt Ulrici dat de advocatuur minder prominent in beeld is, omdat de advocaten – anders dan bijvoorbeeld accountants – geen toezichthoudende taak hebben. “Maar we zijn wel sturend. We zullen de klant laten weten wat we ervan vinden.”

31 okt 2013
Straf

Eerste- en tweedejaars rechtenstudenten in Rotterdam keken onlangs goed op hun neus door een merkwaardige regel in het Onderwijs- en Examenreglement van de Erasmus School Of Law. Stond daar nu echt dat het aankopen van een digitaal boekenpakket ter waarde van 700 euro verplicht is op straffe van sancties?

31 okt 2013
Zehra Sariaslan

De Turks-Nederlandse rechtenstudente Zehra Sariaslan hield 7 oktober als Nederlands jongerenvertegenwoordiger voor de Verenigde Naties een speech in de Algemene Vergadering van de VN. Met haar verhaal over onder meer vrouwenrechten en de wens van jongeren om meer betrokken te worden door hun regering, maakte ze veel indruk. Voor Rechtenstudie vertelt Sariaslan over haar ervaringen.

31 okt 2013

Hadden we in de vorige editie van Rechtenstudie.nl een bericht over een neergehaald Engels blog vanwege zogenaamd onwelvoeglijke kledingadviezen van een advocaatstagiaire, nu is er in de VS rumoer ontstaan over een intern memo van het Women’s Committee van Clifford Chance. Daarin adviezen aan vrouwen over optreden in het openbaar. Heel veel don’ts: ‘Don’t show cleavage, don’t giggle, don’t squirm, don’t tilt your head, don’t wave your arms.’

30 okt 2013
Ilona Tjon Poen Gie

Beste Quincy, respect voor wat jij los hebt gemaakt in ons land. En niet alleen hier, maar ook bij onze zuiderburen. Zelfs de VN buigt zich er over en schrijft een rapport voor de Mensenrechtenraad. Daarmee ook een goed onderwerp voor juristen.

17 okt 2013
THE

Ronkende persberichten dezer dagen op de websites van de universiteiten, althans van die universiteiten die het goed doen in de jaarlijkse ranking van The Times Higher Education World Ranking. En het moet gezegd: de Nederlandse universiteiten doen het over het algemeen niet slecht, al zijn ze ten opzichte van de lijst van vorig jaar vrijwel allemaal iets gezakt.

17 okt 2013
No red bras

Het Britse advocatenkantoor Berwin heeft een blog van een trainee – met daarop kledingadviezen gericht aan andere trainees – offline gehaald. Volgens het kantoor zou er in de adviezen sprake zijn van ‘inappropriate language’. Vergezocht, want de trainee rept slechts van ‘red bras’, ‘cleavage’, ‘trashy heels’ en ‘non-visible-panty-line knickers’.

17 okt 2013
Blokkade

De rechtenfaculteit van de Rijksuniversiteit Groningen is van plan de blokkades binnen drie bachelorvakken op te heffen. De bedoeling hiervan is te voorkomen dat studenten onnodig studievertraging oplopen. Dat meldt de Ukrant, het digitale magazine van de universiteit.

17 okt 2013
Nerveus

Hoe zelfverzekerd je van nature ook bent, een eerste sollicitatiegesprek bij een groot advocatenkantoor zorgt toch voor een spannend gevoel in de onderbuik, koud zweet of slapeloze nachten. Wat te verwachten, wat moet ik weten, hoe ga ik gekleed? De nieuwe website Het Grote Gesprek van advocatenkantoor Houthoff Buruma schiet te hulp met sollicitatie- en cv-tips, en een inkijkje in de sollicitatieprocedures bij zeven van de grootste advocatenkantoren. 

16 okt 2013
Max Wohlgemuth Kitslaar

Veel Nederlandse advocatenkantoren beschikken over een gigantische hoeveelheid data. Hoeveelheden die zo groot zijn dat de verwerking ervan het menselijk brein te boven gaat. Over het gebruiken van Facebookdata voor advertentiedoeleinden schreef ik hier al eerder, maar wat kan de advocatuur verder commercieel met BIG DATA?

16 okt 2013
Boudewijn Waaijer

Notaris en bijzonder hoogleraar Boudewijn Waaijer is opnieuw tegen een tuchtrechtelijke veroordeling opgelopen. Kreeg hij eind 2010 een berisping aan de broek voor zijn aandeel in de Yukos-affaire, thans is hij gewaarschuwd voor handelen in strijd met de geheimhoudingsplicht. Dat blijkt uit een onherroepelijke uitspraak van de kamer van het notariaat Amsterdam van 18 juni jongstleden.

09 okt 2013

Van een vooral in het zuiden des lands bekende supermarkt tot de op een na grootste keten van het land met een ruim verviervoudigd marktaandeel: Jumbo Supermarkten bereikte dit in zo’n vier jaar tijd, mede dankzij de overnames van Super de Boer en C1000. De integratie van C1000 vormt momenteel de grootste uitdaging voor het juridische team onder leiding van Claire Saes.

03 okt 2013
Atlas van de Rechtsbijstand

Negen HBO-rechtenopleidingen hebben gezamenlijk een nieuwe online tool voor HBO-rechtenstudenten laten ontwikkelen, die hen moet helpen zich beter voor te bereiden op de beroepspraktijk. De ‘Atlas van de rechtspraktijk’ biedt een overzicht van ruim 65.000 juridische functies – op HBO- en WO-niveau – binnen de Nederlandse rechtspraktijk.

03 okt 2013
The best

Het zijn in het bijzonder de rechtenfaculteiten van de Nijmeegse Radboud Universiteit en de Universiteit Maastricht die dit jaar hoog scoren in de negentiende editie van De Beste Studies in Elsevier.

03 okt 2013
Volle zaal

De Leidse rechtenfaculteit wil de aanwas van nieuwe studenten per volgend studiejaar iets verder inperken. Er wordt een fixus ingesteld van 1050 eerstejaars; voor het huidige studiejaar stond die nog op 1150, meldt universitair weekblad Mare

Pagina's