november 2013

28 nov 2013
Britse advo-coaches

Ruim 600 Britse advocaten – waarvan 200 uit de City – hebben zich bereid verklaard om mentor te worden van rechtenstudenten. De mentoren moeten de studenten gaan helpen met het opdoen van werkervaring, netwerken en solliciteren.

28 nov 2013

De afgelopen jaar landelijk ingevoerde verplichte numerus fixus voor studies rechtsgeleerdheid is alweer van de baan. Na overleg binnen de VSNU zijn universiteiten weer vrij om te bepalen of zij een numerus fixus willen instellen. De faculteiten in Rotterdam, Groningen, Utrecht, Nijmegen, Tilburg en Maastricht willen dit alvast niet en hanteren voor het collegejaar 2014-2015 geen beperking meer voor het aantal nieuwe studenten. 

28 nov 2013
Pause for paws

Volgende week krijgen rechtenstudenten van de Georgetown Universiteit in Washington D.C. zestien honden op bezoek. De speciaal opgeleide honden moeten er volgens The Wall Street Journal voor zorgen dat de studenten – die in hun examenperiode zitten – minder te lijden hebben aan stress. ‘A furry recess’ wordt het genoemd, of ‘pause for paws’.

27 nov 2013

Amerikaanse toestanden? Onder psychische druk staande spelletjeskandidaat loopt – naar eigen zeggen door een vergissing – een miljoenenbedrag mis. Strafrechtadvocaat Peter Plasman meent dat de onfortuinlijke deelnemer recht heeft op zijn volledige prijs en komt voor hem op. Een opmerkelijke uitspraak in een recente uitzending van Nieuwsuur: “Als mijn cliënt gelijk krijgt, krijgt hij een rekening. Anders niet.”

26 nov 2013

Ken je dat gevoel? Dat gevoel dat je helemaal flauw van iets wordt? Dat je iets totaal niet meer kunt luchten of zien, omdat werkelijk iedereen het er continu over heeft? Het is geen nieuwe tv-serie. En het is ook niet de teloorgang van een bekende Nederlandse strafadvocaat. Nee, het is een woord. Jawel, één simpel Nederlands woord. Het I-woord. Innovatie.

20 nov 2013
starters

Het populairste advocatenkantoor om de carrière te starten is volgens juridische studenten en starters De Brauw Blackstone Westbroek. Loyens & Loeff volgt op plaats twee, Stibbe op plaats drie. NautaDutilh en Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn staan ex aequo op plaats 4.

14 nov 2013

De rechtenfaculteit van de Rijksuniversiteit Groningen gaat 25 procent van de keuzevakken in de master schrappen. Dat meldt Ukrant. De programma’s moeten eenduidiger en goedkoper. De universiteit was vandaag niet bereikbaar voor een toelichting. Zo is nog niet duidelijk om welke keuzevakken het gaat.

14 nov 2013

Dat Nederlandse universiteiten voortdurend bezuinigen om budgetten onder controle te houden, is al jaren bekend. Het beeld dat een Amerikaanse professor schetst van de financiële situatie binnen ruim 200 law schools in de VS, is stukken alarmerender. Zo’n 80 tot 85% van de opleidingen belandt dit studiejaar in de rode cijfers, is de inschatting van professor Paul Campos van de University of Colorado. “De bubbel gaat barsten.”

14 nov 2013
Lissette Leegstra

De 21-jarige rechtenstudente Lissette Leegstra uit Emmen heeft zich aangemeld als een van de jongste leden van de politieke partij 50Plus. Haar aanmelding bij de afdeling Groningen was ook het partijbestuur onder leiding van interim-voorzitter Jan Nagel opgevallen: die trok de Groningse studente direct het podium op tijdens de algemene ledenvergadering van de ouderenpartij, begin november.

13 nov 2013
Christ'l Dullaert

In de VS kun je voor 75 dollar een kentekenplaat kopen voor het Wounded Warriors Project en aldus steun je families van veteranen. Wordt het tijd dat wij ook met kentekenplaten voor onze strafrechtadvocaten gaan rijden?

12 nov 2013
Arnold Croiset van Uchelen

Deze keer in de serie Bestuursvoorzitters van Advocatie TV: Arnold Croiset van Uchelen van Allen & Overy. Een gesprek over Allen & Overy in Nederland, het aanzien van de Nederlandse advocatuur in het buitenland en het innoverend vermogen van de advocatuur. En de crisis. Croiset van Uchelen’s centrale stelling: het is te kort door de bocht om te stellen dat ingewikkelde financiële producten als credit default swaps en collateralized debt obligations alleen maar ellende hebben gebracht. Crisis hoort bij het kapitalisme, “maar we staan er beduidend beter voor dan twintig, dertig jaar geleden”.

07 nov 2013
Hanna Zeilmaker

Hanna Zeilmaker van Dirkzwager is uitgeroepen tot Patroon van het Jaar 2013. Walter Hendriksen, algemeen deken van de Nederlandse Orde van Advocaten, maakte de winnaar vorige week donderdag aan het eind van de middag bekend op het Jonge Balie Congres in Rotterdam.

05 nov 2013
Irene Blonk-van Groningen

In de Verenigde Staten, Duitsland en Engeland is het allang gemeengoed, in Nederland is het begrip procesfinanciering nog vrij onbekend. Het in Breda gevestigde Liesker Legal claimt het enige Nederlandse bedrijf te zijn dat zich uitsluitend hiermee bezig houdt. Ex-advocate Irene Blonk-van Groningen trad afgelopen zomer toe tot het legal team van Liesker Legal en geeft graag tekst en uitleg.