januari 2014

29 jan 2014

Het is hoog tijd voor hervormingen binnen de juridische sector, en de nieuwe generatie jonge advocaten is er klaar voor deze eigenhandig te bewerkstelligen. Zoveel wordt duidelijk uit een nieuw Amerikaans onderzoek dat Eversheds in de tweede helft van 2012 hield onder 1800 jonge juristen (23-40 jaar) uit 73 landen. Het doel van het onderzoek: ‘to take a snapshot of the sector’s future leaders.’ 

29 jan 2014

De van oorsprong Roemeense Irina Buga (25) is op de eerste plaats beland van de Best Young Professionals Law Top 50 van Memory Magazine. Met deze titel mag Buga zich de meest belovende jonge Nederlandse juriste van het jaar noemen. Haar proefschrift moet ze de komende maanden nog afronden, maar een contract bij De Brauw Blackstone Westbroek werd in 2012 al getekend.

23 jan 2014

De PvdA heeft Kamervragen gesteld over een boetesysteem dat meerdere rechtenfaculteiten hanteren bij te laat inschrijven voor tentamens. De aanleiding is berichtgeving over Leiden: hier krijgen rechtenstudenten die zich te laat melden boetes van enkele tientjes tot 75 euro per keer. Dankzij het beklag van een Leidse studente in een krant staan meer politieke partijen op scherp, maar de Universiteit Leiden zet het beleid vooralsnog gewoon door.

23 jan 2014
Ondernemerschap

De Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam starten vanaf september 2014 met een master Entrepreneurship. Het is een Engelstalige master van een jaar die wordt afgesloten met een joint degree: een masterdiploma van beide universiteiten.

22 jan 2014
Managing partner Frans Stibbe

Het kunnen 80 juristen worden, 120 of zelfs nog meer. Frans Stibbe van de nieuwe tak van Deloitte, Deloitte Legal, zal de komende periode in ieder geval enkele tientallen juristen aannemen. Deloitte Legal wordt hoe dan ook een serieuze speler op het gebied van de juridische dienstverlening. “Werk dat wij doen, kan een ander niet doen, dat klopt. Maar de markt is enorm groot.”

22 jan 2014

Iedereen is gelijk op internet. Dus ook op Facebook, waar een top 50-advocatenkantoor niet perse de meeste ‘likes’ verzamelt. Sterker nog: de kleinste kantoren kunnen zich qua populariteit cq. ‘likes’ makkelijk meten met de op Facebook aanwezige giganten, zo blijkt uit een top 20 van populairste kantoren. Dit mede dankzij een verschil in insteek: het in een vroeg stadium rekruteren van studenten versus cliënten zelf aanspreken.

21 jan 2014
Eric Boerma

In de serie Bestuursvoorzitters van Advocatie TV deze keer Eric Boerma van Dirkzwager. Over de marktpositie van zijn kantoor, de omslag naar de ‘cliëntgestuurde benadering’ en de crisis. “Ik denk dat we de goede elementen uit de Angelsaksische cultuur hebben overgenomen zonder onze eigen positie, ook historisch gezien, te verloochenen. Er is nu een mix die voor veel van onze cliënten prima is.”

09 jan 2014
Jobhop

67% van de jonge professionals in loondienst geeft aan binnen nu en een jaar op zoek te gaan naar een andere baan. 80% hiervan verwacht een dergelijke kans buiten de huidige organisatie te vinden. Reden is een grotere behoefte aan werkgeluk dan zij in hun huidige baan ervaren. Dit blijkt uit het Young Professional Onderzoek 2014, een jaarlijks initiatief van Stichting 4YoungPeople en Careerwise.nl.

09 jan 2014

Nee, ze zijn niet de enige Nederlandse tweelingbroers die een advocatenkantoor zijn begonnen. De Friese gebroeders Hans en Wim Anker waren hen al jaren geleden voor. De Ankers zijn dan ook een voorbeeld voor de Volendamse tweeling Jack en Kees Smit (31). Na acht jaar in de advocatuur – bij dezelfde kantoren nog wel – werd het tijd voor de volgende stap: de oprichting van het eigen kantoor Smit & Smit Advocaten. 

09 jan 2014

Ook al wordt de nieuwe rechtersopleiding van de Raad voor de Rechtspraak op 21 januari officieel afgetrapt in Den Haag, de eerste elf kandidaat-rechters die de vernieuwde Rio-opleiding gaan volgen, hebben intussen hun introductieweek achter de rug. 

09 jan 2014
The wolf of Wall Street

Vermaard filmregisseur Martin Scorsese toont in zijn nieuwste film The Wolf of Wall Street de wortels van de economische crisis. Dat levert een drie uur durende film op vol dollarbiljetten, sex, drugs, geweld en gevloek, waarna je de zaal uitloopt met de vraag: “Heb ik de pointe gemist?”

09 jan 2014

De Amerikaanse Haben Girma mag dan zowel blind als doof zijn, dat weerhield haar er niet van om haar dromen na te jagen en rechten te gaan studeren aan de Harvard Law School. Met succes: eind vorig jaar studeerde ze af als eerste dove en blinde student ooit op de rechtenfaculteit van Harvard. Nu is zij een civiele advocaat, met een focus op de rechten van lichamelijk gehandicapten en discriminatiezaken.

09 jan 2014

Blijkt die rechtenstudie het na een x aantal jaar toch niet helemaal te zijn? Met een grote dosis ambities en wat geluk kun je dan natuurlijk altijd nog jongste minister van Buitenlandse Zaken ooit worden. Dat heeft althans de 27-jarige Oostenrijkse rechtenstudent Sebastian ‘Wunderwuzzi’ Kurz eind vorig jaar voor elkaar gebokst.