april 2014

30 apr 2014

De Amerikaanse regisseur Brett Weiner heeft een nieuwe manier van rechtbankverslaggeving bedacht. Aan de hand van officiële notulen maakte hij de korte film Verbatim. De Amerikaanse advocaat David Marburger (Baker Hostetler) ondervraagt in die film een ambtenaar over het woord ‘photocopier’. Het filmpje, op Youtube geplaatst door de New York Times, won een prijs op het Dallas Film Festival.

29 apr 2014

Het partnerschap bij een groot kantoor is niet voor iedereen weggelegd. Die positie vereist meer dan de beste juridische skills, zoals een hoge mate van ondernemerschap en organisatievermogen. Hoe gaat het langdurige traject richting een benoeming in zijn werk? Enkele recent benoemde partners én zij die hierover mede beslissen komen aan het woord in een interviewreeks. Vandaag het laatste deel, met Ernst-Jan van de Pas (33), sinds januari 2013 partner bij Dirkzwager in Arnhem.

17 apr 2014

‘Juridisch foutloos, messcherp en erg overtuigend’: de jury van de Nationale Requireerwedstrijd voor Studenten stak haar bewondering voor het requisitoir van rechtenstudente Tara Veenendaal niet onder stoelen of banken. Omdat zij zo als beste in de rol van officier van justitie kroop, won ze de afgelopen vrijdag 11 april gehouden finale van de wedstrijd glansrijk.

16 apr 2014

Bereid je optimaal voor op je toekomst in de juridische wereld. Meld je nu aan voor het gratis tijdschrift Advocatenblad Start! Wordt het de rechterlijke macht, de overheid, het bedrijfsleven of kies je voor de advocatuur? Na je rechtenstudie sta je voor een belangrijke beslissing.

11 apr 2014

Als het om toekomstperspectieven binnen kantoor dan wel vakgebied gaat, blijken kandidaat-notarissen hun toekomst amper zonniger in te zien dan jongere advocaten. Ook binnen deze groep heersen de nodige twijfels, zo blijkt uit een groot kandidatenonderzoek dat de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) onlangs voor de tweede keer heeft gehouden.

08 apr 2014

Het partnerschap bij een groot kantoor is niet voor iedereen weggelegd. Die positie vereist meer dan juridische skills, zoals een hoge mate van ondernemerschap en organisatievermogen. Hoe gaat het langdurige traject richting een benoeming in zijn werk? Enkele recent benoemde partners én zij die hierover mede beslissen komen aan het woord in een interviewreeks. Vandaag: Lex Oosterling, sinds mei 2012 partner bij DLA Piper in Amsterdam.

03 apr 2014

Het schijnt een wezenlijk probleem te zijn bij onze zuiderburen, de gerechtelijke procedurefout. Regisseur Jan Verheyen heeft zich erover opgewonden, maakte vervolgens enkele jaren een grondige studie van het onderwerp en levert nu de onderhoudende film Het vonnis af: een courtroom drama als pamflet.

03 apr 2014

Liefst 32 jaar zat ze vast in een Californische gevangenis, voor medeplichtigheid aan kidnapping en de moord op een drugsdealer. Dankzij de inspanningen van een groep rechtenstudenten is alsnog bewezen dat de nu 74-jarige Mary Virgina Jones door haar toenmalige vriend - onder bedreiging - werd gedwongen hem te helpen bij de kidnapping van twee drugdealers, waarvan er een werd doodgeschoten. Dat maakte het verschil.

03 apr 2014

Dat Leiden een boel veelbelovende pleittalenten in huis heeft is bekend: een studententeam van de rechtenfaculteit aldaar mag deze maand naar de wereldkampioenschappen. Maar ook in Maastricht weten studenten wat een uitmuntend pleidooi is; een team van de Universiteit Maastricht won eind vorige week de prestigieuze European Law Moot Court Competition in Straatsburg.

03 apr 2014

De Leidse rechtenfaculteit heeft er hoogleraar met grote naamsbekendheid bij: voormalig burgemeester van Amsterdam Job Cohen is benoemd tot bijzonder hoogleraar van de Thorbecke-Leerstoel. De benoeming is ingegaan per 1 april 2014. Cohen volgt hiermee Hans Engels op, die de leerstoel sinds 2002 bekleedde.

03 apr 2014

Onderwijsminister Jet Bussemaker mag dan verklaard hebben dat het heffen van ‘tentamenboetes’ voor late inschrijvers onwettig, de Erasmus Universiteit trekt zich hier niets van aan. De Rotterdamse universiteit gaat door met het vragen van een bijdrage van 13,50 euro aan studenten die zich te laat inschrijven voor een tentamen. Tot genoegen van de studenten zelf nog wel.

02 apr 2014
Walter Hendriksen

Centrale vraag tijdens het debat bij de presentatie van de Stand van de Advocatuur en het Notariaat: wordt de advocatuur ingehaald door andere aanbieders van juridische dienstverlening? Ja, zeggen de believers, waaronder Jan Moerland van DAS en Frans Stibbe van Deloitte Legal. Standaardisatie, internet… we staan aan de vooravond van een doorbraak. Deken Walter Hendriksen ziet het zo'n vaart niet lopen: “Verreweg het grootste deel van de advocatuur is bezig met geschilbeslechting en strafrecht, met individuele belangstelling en aandacht. En dat zal zo blijven.”