augustus 2014

21 aug 2014

De 21-jarige Duitser Moritz Erhardt stierf vorig jaar augustus nadat hij 72 uur achter elkaar had gewerkt bij Bank of America Merrill Lynch. Zijn dood leidde wereldwijd tot ophef over de idiote werktijden die stagiairs maken bij grote banken in de Londense City. NRC Q vroeg zich vorige week af of die ophef inmiddels heeft geleid tot aanpassingen van de werktijden.

21 aug 2014

Eind augustus beginnen de introductiedagen aan de universiteiten en hogescholen, en die zullen dit jaar minstens zo druk zijn als vorig jaar. Oorzaak is de met een jaar vertraagde invoering van het leenstelsel. Veel havisten en vwo’ers zien af van een tussenjaar, en stromen meteen door naar de hogeschool en de universiteit om aan het leenstelsel te ontkomen.

21 aug 2014

De 26-jarige rechtenstudent Erwin S. is eind juli door de rechtbank Lelystad tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens poging tot moord. De man maakt deel uit van de geloofsgemeenschap Orde der Transformanten in Brabant, en zou een tegenstander uit Laren ‘tot inkeer’ hebben willen brengen. Hij had echter een mes bij zich, en stak daarmee het slachtoffer. Die raakte licht gewond.

18 aug 2014

Stagiaires en medewerkers (1e, 2e of 3e jaars) kunnen vanaf vandaag hun patroon nomineren voor de titel Patroon van het Jaar. De sluitingsdatum van de nominatieronde is 1 oktober 2014.

18 aug 2014
Ilona Tjon Poen Gie

Net terug van vakantie. De Sardijnse zon, het strand en de overheerlijke Italiaanse maaltijden nog vers in mijn geheugen. Quality time met kids en manlief, simpelweg een half uur lang in de zee kunnen turen. Wat een heerlijke tijd. En dan is het ineens weer mijn beurt voor een column. Stress, want ik heb geen onderwerp.

14 aug 2014

De Zwolse advocate Natasja Elderman is bij het Belgische tv-programma Racing Stars bij de laatste vier vrouwen geëindigd en heeft daarmee een plaats verdiend voor de 24 uur van Zolder.

07 aug 2014

De 43-jarige voormalig Leidse rechtenstudent die ervan werd verdacht examencommissievoorzitter van de Leidse rechtenfaculteit Arthur Elias maandenlang met de dood te hebben bedreigd, is vrijgesproken door de Haagse rechtbank. Ondanks ‘ernstige verdenkingen’ aan zijn adres oordeelt de rechter dat ‘voldoende wettig en overtuigend bewijs ontbreekt.’ Elias is teleurgesteld over de uitspraak. 

07 aug 2014

Grote paniek bij duizenden rechtenstudenten door heel Amerika eind vorige week: zij probeerden via softwareprogramma ExamSoft kort voor hun deadlines schriftelijke examens te uploaden. Tevergeefs: de bijna afgestudeerden kregen foutmelding op foutmelding door een systeemfout. De eerste staat heeft het bedrijf ExamSoft Worldwide inmiddels aangeklaagd wegens deze nationale 'bar exam' ramp, die al de bijnamen ‘barmageddon’ en ‘Barghazi’ heeft gekregen.

06 aug 2014

De Blauwe VNW, ook bekend als de Verzameling Nederlandse Wetgeving, is dé wettenbundel voor de ambitieuze rechtenstudent. Voor alle rechtenstudenten die hun studiejaar 2014-2015 goed willen beginnen: haal de nieuwe collegebundel snel in huis en begin je rechtenstudie met een voorsprong. Via Rechtenstudie.nl kun je nog een week rekenen op 10 euro korting!

06 aug 2014

Natuurlijk heb je wat te vieren als je na vier of vijf jaar ploeteren (nou ja…) de rechtenstudie kunt afronden. Toch? Je gaat er wellicht een beetje anders tegenaan kijken als je leest over Vincent de Haan, 24 jaar oud, student aan de UvA. Hij rondde in zeven jaar tijd de bachelors wiskunde en rechten af en is bijna klaar met een bachelor psychologie en twee masters rechten. Hij deed ook nog een propedeuse psychologie.

06 aug 2014

De class action-rechtszaak die de Oostenrijkse rechtenstudent Max Schrems tegen Facebook is begonnen wegens schending van de privacy, telt al 20.000 deelnemers. Dat heeft Schrems bekendgemaakt. De deelnemers komen vooral uit Oostenrijk en Duitsland, maar ook uit Nederland en België.

06 aug 2014

Beste M,
Je wilt advocaat worden, heb ik begrepen. Ik hoop dat je over twee jaar, na het afronden van je studie, niet direct bedolven wordt onder de rokende puinhopen van het zoveelste instortende en irrelevant geworden advocatenkantoor. Je bent gelukkig intelligent, en een beetje eigenwijs. Die eigenschappen zullen je nog goed van pas komen.