oktober 2014

30 okt 2014

Een Vlaamse, 21-jarige rechtenstudente kan een rooskleurige toekomst als juriste mogelijk op haar buik schrijven. Ze moest vorige week terechtstaan nadat ze op klaarlichte dag in een drukbezocht park in Oostende een liefdesrivale had bedreigd met een alarmpistool. Er is negen maanden cel tegen haar geëist; tegen twee andere amokmaaksters eiste justitie zes maanden cel, meldt Het Nieuwsblad.

30 okt 2014

Pas afgestudeerde juristen vormen een van de groepen die de eerstkomende jaren slechte kansen op de arbeidsmarkt zullen hebben. Dat is een van de sombere conclusies uit de deze week verschenen Keuzegids Universiteiten 2015. Ook kersverse economen en bedrijfskundigen krijgen het voorlopig niet makkelijk in het vinden van een passende baan: het aanbod van afgestudeerden zal tot 2018 hoger zijn dan het aantal beschikbare banen.

30 okt 2014

Rechtenstudenten in Leiden kunnen sinds 20 oktober leunen op de persoonlijke steun van liefst 275 alumni uit binnen- en buitenland, die zich opwerpen als mentor. Deze alumni werken momenteel onder meer bij grote advocatenkantoren als NautaDutilh, Loyens & Loeff, Stibbe en AKD, maar ook bij het Openbaar Ministerie of het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

30 okt 2014

De Zuidas. Voorheen alleen voorbehouden aan de corporale student. Maar eindelijk heeft iemand Ramona, Wesley, Paco en Achmed nu ook een kans op een arbeidsovereenkomst bij de Big Seven gegeven. Houthoff Buruma heeft een handige website gemaakt waarin rechtenstudenten kunnen leren wat ze moeten zeggen, dragen en uitstralen tijdens een sollicitatiegesprek bij een de 'Grote Zeven', zoals de kantoren er in Harry Potter-stijl worden genoemd.

29 okt 2014

Na ruim vijf jaar bij De Brauw Blackstone Westbroek te hebben gewerkt als IE- en media-advocaat, had Paul Tjiam behoefte aan reflectie. Dit in combinatie met een lange reis én een goede daad. Met dat doel voor ogen kwam hij begin oktober, niet zonder gevaar, vlakbij door IS gecontroleerde gebieden van Irak terecht. Hier deelde hij in vier vluchtelingenkampen speelgoed uit aan gevluchte kinderen.

29 okt 2014

Heel even leek de Orde van Advocaten het wel best te vinden dat strafadvocaat Peter Plasman zich liet uitbetalen in Bitcoin, de meest bekende cryptocurrency op dit moment. Het maakte niet uit of een advocaat zich nou in natura, regulier geld of Bitcoin liet betalen. Even later krabbelde de Amsterdamse deken terug. Want was Bitcoin nou wel of geen wettig betaalmiddel en hoe moest dat allemaal administratief gezien? Verwarrend, zo’n cryptocurrency.

22 okt 2014

Een notaris die met een ludiek bedoelde foto op Facebook een advocate schoffeerde, heeft dat moeten bekopen met schorsing van een week. Te zien op de gewraakte prent: de notaris zelf en drie kopers van een stuk vastgoed, met konijnenoren op het hoofd, roze slingers om de hals en nepvrouwenborsten voorgebonden. Dat blijkt uit een vorige week gepubliceerde uitspraak van de Kamer voor het notariaat.

16 okt 2014

De Nijmeegse Radboud Universiteit heeft een opvallende stijging van het aantal eerstejaars rechtenstudenten genoteerd voor het collegejaar 2014-2015. Liefst 634 studenten schreven zich in bij de rechtenfaculteit, en dat is 82 meer dan in 2013, meldt De Gelderlander.

16 okt 2014

De oppositiepartijen D66, SP, CDA en GroenLinks hebben minister Jet Bussemaker van Onderwijs tijdens het Vragenuurtje afgelopen week dringend doch vriendelijk verzocht om in te grijpen op universiteiten die een financiële bijdrage cq. boete vragen aan studenten die zich te laat aanmelden voor een tentamen. De minister doet voorlopig echter nog niets.

16 okt 2014

Tentamenresultaten die komen te vervallen als rechtenstudenten langer dan vier jaar over hun bachelor doen? Een slechte maatregel en bovendien niet volgens de regels, vond de universiteitsraad van de Universiteit Leiden en gaf een negatief advies. Een prima maatregel, vindt het college van bestuur, om dit advies tot woede van de raad naast zich neer te leggen.

15 okt 2014

Rechtenstudente Erna Suman heeft op 4 oktober de eerste Kees Bleichrodt Award van de stichting Vluchtelingen-Studenten UAF gewonnen. De Kees Bleichrodt Award – vernoemd naar een voormalig UAF-directeur – wordt uitgereikt aan een vluchtelingstudent die een uitzonderlijke prestatie heeft geleverd.

14 okt 2014
Fleur Brockhus

Laatst hoorde ik weer een sappig verhaal: een partner van om en nabij de zestig heeft een relatie met een advocate die voor hem werkt. Haar leeftijd: dertig. Ik zie het voor me hoor: hij daagt haar uit, zij overmeestert hem. Hartstikke leuk voor ze. Verhoogt de werklust!

09 okt 2014

Een man die in 2005 tot 4,5 jaar cel werd veroordeeld wegens poging tot doodslag, mag geen advocaat worden. Dat heeft het Hof van Discipline in een recente uitspraak bepaald, nadat de man in beroep was gegaan tegen een beslissing van de Raad van Toezicht van de Orde van Advocaten.

02 okt 2014

Over de hele linie komt de rechtenfaculteit van de Nijmeegse Radboud Universiteit als best verkozen uit de bus in het onderzoek ‘De Beste Studies 2014’ door weekblad Elsevier. Van de bacheloropleidingen eindigden Rechtsgeleerdheid en Notarieel recht op de eerste plaats in de ranking.

02 okt 2014

De tik op de vingers van minister Bussemaker over de verboden ‘tentamenboetes’, heeft schijnbaar weinig effect gehad. De Leidse rechtenfaculteit laat rechtenstudenten die zich te laat inschrijven voor een tentamen binnenkort 25 euro inschrijf- cq. administratiekosten betalen. Volgens universiteitskrant Mare gaat deze maatregel op 1 november in; het ministerie van Onderwijs onderneemt vooralsnog geen actie.

Pagina's