november 2014

27 nov 2014

Uitmuntende studieresultaten en een dito CV vormen geen garantie meer voor een plek als advocaat-stagiaire bij een mooi kantoor naar keuze. Dat blijkt uit een enquête van de Orde van Advocaten onder kantoren en een rondgang van het Advocatenblad onder afgestudeerde rechtenstudenten. Stroomden er in 2007 nog 1.165 stagiaires in, afgelopen jaar begonnen er 720 stagiaires in de advocatuur, zo’n 40% minder.

27 nov 2014

De Brauw Blackstone Westbroek is onder rechtenstudenten die een baan ambiëren in de advocatuur – 47% van de ondervraagden – de meest gewilde werkgever, gevolgd door NautaDutilh, Loyens & Loeff, Pels Rijcken Droogleever Fortuijn en AKD. Rechtenstudenten die elders willen werken, kiezen voor achtereenvolgens de rechterlijke macht, het ministerie van Veiligheid en Justitie, SRK Rechtsbijstand, de Belastingdienst en Shell. Dat blijkt uit het op 21 november gepubliceerde onderzoek First Employers van Memory.

27 nov 2014

Een derde van de beginnende Duitse rechtenstudenten is voorstander van het herinvoeren van de doodstraf. Ook vindt de helft dat verdachten gefolterd mogen worden als daarmee een mensenleven gered kan worden, of als het algemeen belang daarom vraagt. Dat blijkt uit een langlopend onderzoek van professor Franz Streng, die in de periode 1989-2012 ruim 3100 startende rechtenstudenten ondervroeg over deze thema’s.

27 nov 2014

Een stevige ontgroening: welke corporale rechtenstudent is er niet groot mee geworden? In Belgische studentenstad Gent kwamen vijf rechtenstudenten er echter letterlijk beroerd vanaf bij hun ‘studentendoop.’ Ze werden ziek nadat ze eind oktober een pap moesten eten waarin onder meer rauw vlees was verwerkt.

25 nov 2014

Voor een bedrijfsjurist bij een woningcorporatie zijn het boeiende tijden. Als gevolg van de Herzieningswet (Novelle) ontkomen deze bedrijven immers niet aan nieuwe wet- en regelgeving en als gevolg van de parlementaire enquête naar woningcorporaties zijn er zeer waarschijnlijk meer wijzigingen op komst. Het Haagse Staedion bleef weliswaar buiten schot in de enquêterapporten, maar bedrijfsjurist Steven Lagendijk maakt zich er evengoed op voor de toepassing van nieuwe regels.

25 nov 2014

Onder het mom van 'inspiratie opdoen voor deze column', kijk ik obsessief naar advocatenserie Suits. Niet overdag hoor, dan zou ik me loserig voelen. Maar zodra de kinderen in bed liggen, gaat 'ie aan. En daar doe ik dus geweldige ontdekkingen. Bijvoorbeeld dat paralegals hartstikke hot zijn.

13 nov 2014
Willem Witteveen

Ter nagedachtenis aan Willem en zijn dochter Marit Witteveen, die beiden omkwamen bij de ramp met vlucht MH17, heeft Tilburg University een jaarlijkse Visiting Fellowship en een studieprijs ingesteld in de geest van hun werk en leven. Dat laat de Tilburg University weten in een persbericht.

13 nov 2014

Een Engelse rechtenstudent staat terecht in Engeland’s eerste terreurproces dat grotendeels achter gesloten deuren is gehouden. De 26-jarige Erol Incedal wordt er onder meer van verdacht dat hij een aanslag heeft beraamd op oud-premier Tony Blair, meldt The Independent. Mogelijk moet zijn proces volgend jaar over: de zittingen werden ten onrechte achter gesloten deuren gehouden, zonder de aanwezigheid van een jury.

13 nov 2014

Enkele honderden rechtenstudenten van de Hogeschool van Amsterdam keken vorige week vreemd op hun neus toen ze hun tentamen Goederen- en Faillissementsrecht kregen uitgereikt. In plaats van de vragen stonden de antwoorden op het papier; de studenten hadden per ongeluk de docentenversie gekregen, meldt Folia Magazine.

10 nov 2014

Je zou ’s avonds eindelijk eens thuis zijn bij vriend of vriendin, of samen naar dat feestje gaan. Maar je patroon zit je alwéér op de hielen: die pleitnota of dat rapport moet vandaag af, dus dat wordt een lange avond doorbuffelen. Een herkenbare situatie voor veel van de junior advocaten op het Jonge Balie Congres 2014, zo erkennen ze door hun hand op te steken tijdens een live talkshow over prestatiedruk en (het voorkomen van) stress op de werkvloer.

06 nov 2014

Jones Day-partner Mariëlle Daudt is op het Jonge Balie Congres 2014 uitgeroepen tot de Patroon van het Jaar. Zij heeft met haar uitverkiezing drie andere genomineerden achter zich gelaten: Karen Rueb-Braakman (RWV Advocaten), Sergio van Santen (Holland van Gijzen) en Anita Winter (BoutOveres Advocaten).