januari 2015

22 jan 2015

Het Amsterdam Centre on the Legal Professions (ACLP) verzorgt sinds eind december 2014 onderzoek, onderwijs, advies, trainingen, lezingen en workshops op het gebied van de juridische togaberoepen.

21 jan 2015

De Rijksuniversiteit Groningen is de eerste Nederlandse universiteit die vanaf dit jaar digitaal proefstuderen aanbiedt voor alle bacheloropleidingen, inclusief rechten. Op deze manier kunnen scholieren uit 5 en 6 VWO zich inhoudelijk beter voorbereiden op een juiste studiekeuze, meldt de Groningse universiteit.

21 jan 2015

De sluiting van de juridische boekhandel Jongbloed in Leiden in september vorig jaar heeft aan de basis gestaan van een nieuw online initiatief: de website leidenunivboeken.nl. Hier kunnen (Leidse) rechtenstudenten tweedehands studieboeken kopen en verkopen, met het bijbekomende voordeel dat dit heel vriendelijk voor de krappe studentenportemonnee kan zijn.

21 jan 2015
Fleur Brockhus

Onlangs werd ik uitgenodigd voor een netwerkontbijt. Een prachtig concept waarbij ondernemers eens per week om zeven uur 's morgens met elkaar ontbijten. Het doel: elkaar zo veel mogelijk aanbevelingen bezorgen die kunnen leiden tot opdrachten. Drie keer raden wie ik daar tegen 't lijf liep: drie sprankelende advocaten!

16 jan 2015

Ja, hij geeft toe dat hij zich onprofessioneel gedragen heeft en dat hij nooit met bunny ears op het hoofd had moeten poseren voor een ludieke foto met cliënten. Die foto later liken op Facebook was achteraf ook geen goed idee. Maar een week schorsing zoals uitgedeeld door de Kamer voor het Notariaat, vindt hij een te zware straf. Dus diende donderdag het hoger beroep van notaris Van de Velde in zijn tuchtzaak, bij het Gerechtshof in Amsterdam.

14 jan 2015

Een Haagse advocaat is in november vorig jaar door de Raad van Discipline in Den Haag twee maanden geschorst – waarvan een maand voorwaardelijk – omdat hij seksuele relaties aanknoopte, of probeerde aan te knopen met vrouwelijke cliënten. Ook trachtte hij te zoenen, of troostte hij vrouwen ‘op een verkeerde manier’. Volgens de raad heeft de advocaat ‘ernstige schade toegebracht aan het vertrouwen in de advocatuur en in zijn eigen beroepsuitoefening’.

10 jan 2015

Rechtenstudenten zouden verplicht stage moeten lopen in de rechtspraktijk: de rechterlijke macht, de advocatuur of als bedrijfsjurist in het bedrijfsleven. Dat zegt de Leidse rector magnificus Carel Stolker, auteur van het boek Rethinking the law school, in het Advocatenblad van oktober. ‘Een student wordt veel gemotiveerder als die de praktijk een beetje kent.’

08 jan 2015

De Antwerpse rechtenstudente Daisy M. had de rechter om een werkstraf in plaats van een celstraf gevraagd. En die kreeg ze ook, een werkstraf van 50 uur, nadat ze in september 2013 naar een drukbezocht park was gegaan met een alarmpistool in haar tas. De bedoeling was om een liefdesrivale af te schrikken; er volgde een flinke vechtpartij.

08 jan 2015

De Duitse rechter Jörg L. heeft bekend dat hij jarenlang antwoorden op examens aan rechtenstudenten heeft verkocht, voor bedragen oplopend tot 20.000 euro. De rechter was sinds 2011 verbonden aan het bureau dat verantwoordelijk is voor het afnemen van de examens voor de studies rechten in Duitsland. Met het geld wilde L. naar zijn zeggen de financiële positie van zijn vrouw verbeteren.

06 jan 2015
Georg van Daal

Ik moet iets bekennen. Ik heb meegewerkt aan het vormgeven van de vernieuwde beroepsopleiding van de advocatuur, door het opstellen van de leerdoelen voor één van de hoofdbijvakken. De betaling was luizig, maar daar deed ik het al niet voor. Ik had ja gezegd onder het motto dat je je vijanden het best leert kennen van binnenuit. Al doende heb ik redelijk zicht gekregen op hoe de nieuwe beroepsopleiding tot stand is gekomen en nu in elkaar steekt.

06 jan 2015

De maatregelen die een deken kan nemen op grond van de advocatenwet, zijn niet in strijd met de vrijheid van meningsuiting van de advocaat. Dat stelt het Gerechtshof Den Haag in de bekrachtiging van een uitspraak in kort geding uit juni 2013, door advocaat Meindert Stelling aangespannen tegen de Haagse Orde van Advocaten. Hij eiste dat deken Bas Martens zou stoppen met het maken van inbreuk op zijn vrijheid van meningsuiting.