augustus 2015

31 aug 2015

De rechtbanken van Alkmaar, Almelo, Assen, Dordrecht, Lelystad, Maastricht en Zutphen worden fors uitgekleed. Vanaf 2020 is hier enkel nog ruimte voor de meest voorkomende (kanton)rechtszaken, zoals verkeers-, huur- en consumentenzaken en vorderingen tot 25.000 euro. De huisvesting wordt hierop aangepast, staat in het maandag gepubliceerde Meerjarenplan van de Rechtspraak 2015-2020. (MJP).

26 aug 2015

Dit jaar voor het eerst aanwezig op Lowlands: een ploeg advocaten. Die daar ook optraden, maar dan wel namens 76 bezoekers die op het festival waren opgepakt voor drugsbezit. In de ZSM-straat (‘Zo Snel Mogelijk’, ook wel ‘de wasstraat’) van het OM werden verdachten direct voorgeleid aan de Officier van Justitie. Maar niet voordat zij een advocaat hadden gesproken. Coördinator Harriët de Kroon: “Ook op een festival moeten advocaten het OM kunnen controleren.”

20 aug 2015

Het gaat dan echt beginnen: je eerste jaar als rechtenstudent. Een spannende tijd. Misschien wel te spannend. Omdat de zenuwen door je lijf gieren. Of erger; omdat je last hebt van faalangst. Angst voor spreken in het openbaar, tentamens of voor een black-out als een docent tijdens een college precies jou eruit pikt voor een lastige vraag. En wat als medestudenten op je neerkijken? Een wijze rechtendocent biedt goede raad om al je onzekerheden te overwinnen.

20 aug 2015

De rechtenfaculteit van de Radboud Universiteit in Nijmegen biedt vanaf dit nieuwe studiejaar de nieuwe, postinitiële masteropleiding Veiligheidszorg, Recht en Bestuur aan. Volgens de faculteit gaat het om ‘een uniek programma dat in deze vorm verder niet in Nederland wordt aangereikt’.

19 aug 2015

Het duurde even voordat ik het echt kon geloven: Utopia bestaat in advocatenland. Ik weet: als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het meestal niet waar. Maar het kantoorparadijs dat ik zelf van dichtbij heb mogen bekijken, is zo echt als de vuilnisman op maandagochtend.

17 aug 2015

Het Britse kantoor Wragge Lawrence Graham & Co stimuleert advocaten om de stressmetende App Kelaa op de mobiele telefoon te instaleren. De App meet stress aan de hand van de stem en de snelheid van het gebruik van de telefoon. Ook worden slaappatronen in kaart gebracht.

12 aug 2015

Advocaten (in spe) opgelet: de eerste virtuele advocaat is in opmars. ROSS is zijn naam, vermomd als een stemgestuurde app die is ontwikkeld met behulp van technologie gebaseerd op zelflerende IBM-supercomputer Watson. Zoals Siri vragen van Apple-gebruikers beantwoordt, kan ROSS advocaten vliegensvlug te hulp schieten bij complexe juridische vraagstukken.