augustus 2015

31 aug 2015

De rechtbanken van Alkmaar, Almelo, Assen, Dordrecht, Lelystad, Maastricht en Zutphen worden fors uitgekleed. Vanaf 2020 is hier enkel nog ruimte voor de meest voorkomende (kanton)rechtszaken, zoals verkeers-, huur- en consumentenzaken en vorderingen tot 25.000 euro. De huisvesting wordt hierop aangepast, staat in het maandag gepubliceerde Meerjarenplan van de Rechtspraak 2015-2020. (MJP).

31 aug 2015

Het zijn drukke dagen voor Paul Peters en Jeroen Princen, bewindvoerders bij het failliete installatiebedrijf Imtech. Ze hebben afgelopen week doorstarts bewerkstelligd van Imtech UK, België, Building Services, Toegangstechniek, Industry International en Ventilex. Uitsluitsel over de doorstart van Imtech Suir en de Spaanse werkmaatschappijen wordt deze week verwacht.

31 aug 2015

Het Gerechtshof Amsterdam heeft een notaris uit het ambt ontzet nadat hij ongevraagd en onnodig meer werkzaamheden had verricht dan een cliënte had gevraagd. Bovendien stuurde hij hiervoor meerdere wel heel hoge nota’s, aldus het hof. De Kamer voor het Notariaat Arnhem-Leeuwarden had de notaris hiervoor eerder drie maanden geschorst.

31 aug 2015

In het NRC voorpagina-artikel Onderzoek naar advocaat Korvinus om no cure no pay van 3 augustus werd per abuis advocaat Quintus Abeln opgevoerd, waar Korvinus’ voormalige kantoorgenoot Carel Abeln werd bedoeld. Op 4 augustus wordt dat in de papieren editie van de krant gerectificeerd, maar dat is volgens eerstgenoemde onvoldoende: hij eist in kort geding rectificatie op de voorpagina. Niet nodig, oordeelde de voorzieningenrechter eerder deze maand.

27 aug 2015

De Belgische rechter Jan Nolf fotografeerde woensdagavond voor zijn huis hoe agenten na de Champions Leaguewedstrijd tussen Club Brugge en Manchester United Engelse supporters arresteerde. De politie was daar niet van gediend en de rechter belandde tussen de hooligans in een arrestantenbusje, met de handen op de rug. ‘Dit was wel het leerrijkste kwartier van mijn juristenleven,’ schrijft hij op zijn blog.

26 aug 2015

Steeds meer jonge professionals zijn snel uitgeblust en opgebrand. Soms al voordat hun carrière is gestart. Onderzoeken wijzen meerdere oorzaken aan: hoge verwachtingen die niet matchen met de dagelijkse realiteit, permanent in verbinding zijn met anderen via social media en Whatsapp, onzekerheid over een baan, bijbehorende prestatiedruk, de drang om overal bij te willen zijn en niets te willen missen.

26 aug 2015

Vitol Investment Partnership, het investeringsvehikel van commodity trader Vitol, heeft het Rotterdamse VTTI volledig overgenomen. Vitol had al 50% van het bedrijf in handen, maar verzekert zich na betaling van $ 830 miljoen nu van volledige zeggenschap. De Brauw en NautaDutilh stonden bij met juridisch advies.

26 aug 2015

Dit jaar voor het eerst aanwezig op Lowlands: een ploeg advocaten. Die daar ook optraden, maar dan wel namens 76 bezoekers die op het festival waren opgepakt voor drugsbezit. In de ZSM-straat (‘Zo Snel Mogelijk’, ook wel ‘de wasstraat’) van het OM werden verdachten direct voorgeleid aan de Officier van Justitie. Maar niet voordat zij een advocaat hadden gesproken. Coördinator Harriët de Kroon: “Ook op een festival moeten advocaten het OM kunnen controleren.”

26 aug 2015

De groei van landelijke keten Nationale Notaris is niet te stuiten. Het notarisnetwerk meldde onlangs dat de omzet over de eerste zeven maanden van dit jaar met ruim 200% is gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2014. Een eind juli gelanceerde crowdfundingactie om 250.000 euro aan ‘additionele financiering’ op te halen, is succesvol: enkele honderden investeerders hebben sindsdien al ruim 80% van het bedrag gestort.

26 aug 2015

Hoe lang moet de werkgever loon doorbetalen? Wat moet hij nu eigenlijk doen aan re-integratie? Wat zijn de risico’s als de werknemer niet meewerkt aan zijn re-integratie? Is het slim om een beëindigingsovereenkomst te sluiten? Welke rechten heeft de werknemer na het ontslag? Deze en tal van andere vragen worden behandeld in het verdiepende webcollege De zieke werknemer.

26 aug 2015
Arno Voerman

Van Doorne benoemt drie nieuwe partners. Per 1 september 2015 zal Arno Voerman (foto) toetreden als partner bij het kantoor, vanaf 1 januari 2016 volgen Dimitri van Hoewijk en Jeroen Sombezki. Van Doorne zal dan veertig partners tellen. Dit en meer in de Nieuwe Uitdagingen van deze week.

26 aug 2015

De komst van het Engelse kantoor Fieldfisher naar Nederland werd door het kantoor zelf aangekondigd in de Engelse media, maar die landing laat voorlopig nog op zich wachten. Kwartiermakers Erwin van der Wiel en Erik Limpens gaan samen met Alexander Odle en Jeroen Hoekstra zelfstandig van start met Nineyards Law. “We vormen zo’n perfecte match dat onze ambities in een stroomversnelling zijn gekomen. Als er zoveel dynamiek is, dan moet je die pakken.”

26 aug 2015

Wat was Bas Martens, voorzitter van het dekenberaad, er snel bij om vraagtekens te plaatsen bij het nieuwe initiatief Rechtszaakplaats. Daags na de lancering zei hij: “Het hoort bij deze tijd, maar advocaten moeten zich wel aan de gedragsregels houden.” Inderdaad meneer Martens, het hoort bij deze tijd. En: de Orde zou een initiatief dat mogelijk bijdraagt aan een betere toegang tot het recht, wel wat hartelijker mogen bejegenen.

25 aug 2015

Een advocaat staat een verdachte van een gewelddadige roofoverval bij, en komt er vervolgens achter dat hij eerder in heel andere zaken de advocaat van het slachtoffer was. In plaats van de verdediging meteen te staken, blijft hij de verdachte nog een dag bijstaan. Verkeerd, stelde de Raad van Discipline, en nu ook het Hof. Hij had de zaak, nu hij een vertrouwensrelatie had met de cliënt, direct moeten overdragen. De advocaat krijgt een enkele waarschuwing.

24 aug 2015

Hearthside Group, Amerika’s grootste bakkerij, heeft haar zinnen gezet op de lucratieve markt van functional foods, en doet dat onder meer door middel van de overname van het Nederlandse VSI. Aandeelhouder NPM Capital is hiervoor bereid haar meerderheidsbelang van de hand te doen. De investeerder werd hierbij geadviseerd door NautaDutilh en PwC.

Pagina's