oktober 2015

29 okt 2015

De Amsterdamse rechtbank heeft donderdagmorgen beslist dat Ivo Opstelten, Fred Teeven en voormalig topambtenaar Joris Demmink onder ede moeten getuigen over vermeend kindermisbruik in de jaren ’80 en ’90. Dit meldt het AD. Over Demmink gaan al jaren geruchten de ronde dat hij zich meerdere malen schuldig heeft gemaakt aan misbruik van minderjarige jongens.

29 okt 2015

Bij een schietpartij in de rechtbank van Melun, in het Franse departement Seine-et-Marne, is vanmorgen de stafhouder van de rechtbank omgekomen. Een advocaat opende het vuur op de stafhouder en sloeg daarna de hand aan zichzelf. De schutter is er ernstig aan toe.

29 okt 2015

Ondertekening van een volmacht voor het instellen van hoger beroep door iemand die niet de hoedanigheid van advocaat heeft – in casu een juridisch medewerker van een advocatenkantoor – levert geen rechtsgeldige volmacht op. De verdachte in deze zaak wordt dan ook niet-ontvankelijk verklaard in het hoger beroep. Dat heeft het gerechtshof Den Haag eind september beslist.

28 okt 2015

Met de publicatie van een zogenaamde intention to float heeft minister van Financiën Jeroen Dijssebloem gisteren de weg vrijgemaakt voor een beursgang van ABN AMRO. Indien zich geen beurskrach voordoet, zal deze naar alle waarschijnlijkheid eind november plaatsvinden. De hoofdrolspelers worden bijgestaan door De Brauw, Allen & Overy en Stibbe.

28 okt 2015

Advocaatstagiaires (1e, 2e of 3e jaars) hebben hun patroon genomineerd voor de prijs Patroon van het Jaar. Inmiddels is een vijftal patroons geselecteerd dat in aanmerking komt voor de titel. Dat laat de organisatie van de prijs weten in een persbericht.

28 okt 2015

Over vijf tot tien jaar kan Watson-achtige, zelflerende kunstmatige intelligentiesoftware het door eerstejaars advocaten en paralegals te verrichten bulkwerk geheel overnemen. Dat geloven althans steeds meer managing partners en bestuursvoorzitters, volgens een nieuw onderzoek door consultant Altman Weil, waarover ABA Journal bericht.

28 okt 2015

Het was een lang gekoesterde wens van Max van Olden, advocaat in Amsterdam en verslinder van literatuur: zijn eigen roman schrijven. Zijn debuut, de legal thriller Lieve Edelachtbare met een jonge advocate in de hoofdrol, verscheen deze maand en was voor zijn uitgever al reden om Van Olden tot ‘de Nederlandse John Grisham’ te bombarderen. “Al denk ik wel dat mijn personages rijker zijn.”

28 okt 2015

De poule van geselecteerde advocaten politiemensen gaan bijstaan in strafzaken, is afgelopen maandag officieel gelanceerd. Dit meldt de Nationale Politie in een nieuwsbericht. Politiemensen die geweld hebben gebruikt binnen de uitoefening van hun werk, kunnen – als zij hiervoor kiezen – een beroep doen op een van deze tot nog toe 19 advocaten. Er zijn op dit moment politiemensen die door deze advocaten worden bijgestaan.

28 okt 2015

LawTech Europe, dat klinkt groots. Een congres onder deze titel werd afgelopen dagen in Brussel georganiseerd. Veel champagne bij de welkomstreceptie, uitstekende lunch in een leuke omgeving vlakbij de Avenue Louise. Maar gaandeweg het congres bekroop mij het gevoel dat de balans tussen buyers and sellers niet klopte.

28 okt 2015

Het aantal Nieuwe Uitdagingen is deze week op een hand te tellen, al zit er een opvallende bij: de afgelopen zomer tot Best Young Law Professional gebombardeerde Jan Ortgies (foto) heeft de overstap gemaakt van Allen & Overy naar Clifford Chance. Verder is er vanuit het notariaat een nieuw netwerk gelanceerd: Notaris over de Grenzen.

28 okt 2015

De dag van de privacy officer (op 10 december) zet alle uitdagingen voor privacy officers op een rij. Met o.a. de visie van het CBP (Jacob Kohnstamm) en vanuit het Europees Parlement (Sophie in ’t Veld). Ontdek hoe u praktisch invulling geeft aan de rol en positie van privacy officer. Zo kunt de volgende stap zetten in het privacy proof maken van uw organisatie!

28 okt 2015

Op 1 januari 2016 is het zover, dan treedt de nieuwe Wet Bescherming Persoonsgegevens in werking. Belangrijk onderdeel daarvan is de verplichting om datalekken waarbij persoonsgegevens betrokken zijn, te melden. Bij veel van die incidenten blijkt dat klanten grote moeite hebben om snel en effectief te kunnen handelen.

27 okt 2015

Het gerechtshof Den Haag heeft op 27 oktober 2015 in hoger beroep bepaald dat de AIVD en de MIVD geen telefoongesprekken mogen afluisteren waaraan een advocaat deelneemt. Dit tappen mag alleen indien op deze vorm van tappen onafhankelijk toezicht wordt uitgeoefend, maar dit toezicht ontbreekt op dit moment. Het hof bekrachtigt hiermee de uitspraak van de voorzieningenrechter, die eerder in gelijke zin besliste.

27 okt 2015

Op 30 en 31 oktober vindt in Paramaribo de officiële start plaats van de hernieuwde Surinaamse Beroepsopleiding Advocaten. Deze opleiding is sinds ongeveer 2004 niet meer georganiseerd, maar wordt nieuw leven ingeblazen door de Surinaamse Stichting Juridische Samenwerking Suriname-Nederland (SJSSN) met hulp van de Nederlandse opleidingsinstituten CPO en Dialogue. 'Doel van het project is om de Surinaamse advocatuur verder te professionaliseren en daarmee de rechtsstaat te versterken.'

26 okt 2015

De omzet van de 100 grootste Britse advocatenkantoren is in de laatste vijf jaar met 35% toegenomen. Dat meldt The Lawyer in zijn jaarlijkse rangschikking van Britse kantoren, de UK 200. Over het financiële boekjaar 2014/2015 behaalde de top 100 een omzet van 19,24 miljard pond (bijna 26,74 miljard euro) tegenover 14,26 miljard in 2011. De stijging ten opzichte van vorig jaar bedraagt 1,9%.

Pagina's