juli 2016

28 jul 2016

Het is niet in strijd met het EU-recht dat diensten van advocaten aan de btw-heffing zijn onderworpen. Dat heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie op 28 juli bepaald in een prejudiciële beslissing op verzoek van onder meer de Orde van Vlaamse Balies.

28 jul 2016

De Hilversumse notaris Harm ten Broecke is uit het ambt ontzet door de Kamer voor het Notariaat Arnhem-Leeuwarden wegens een langdurig negatieve liquiditeits- en solvabiliteitspositie van zijn kantoor De Haas Ten Broecke. De notaris en zijn kantoor stonden al enkele jaren onder toezicht van een stille bewindvoerder en van het Bureau Financieel Toezicht (BFT), dat stelt dat het kantoor intussen ‘technisch failliet’ is.

27 jul 2016

Een Noord-Hollandse advocate raakt verwikkeld in een arbeidsgeschil met een medewerkster van haar kantoor en dient in de hierop volgende kantonprocedure een reeks privé e-mails van deze medewerkster in. Dat komt haar op een dekenklacht en uiteindelijk op een berisping door de Raad van Discipline Amsterdam te staan.

27 jul 2016

Een voormalig notaris uit Arnhem die in de periode 2004-2007 meewerkte aan verschillende verdachte ABC-transacties, is terecht uit het ambt ontzet. Dat heeft het Gerechtshof Amsterdam op 19 juli bepaald. ‘Het structureel achterwege laten van het vereiste zorgvuldige onderzoek schaadt in ernstige mate het vertrouwen in het notariaat. Daarbij past de maatregel van ontzetting,’ aldus het Hof.

27 jul 2016

Fratelli Investments, het investeringsvehikel van slagersfamilie Van Drie, steekt geld in de soepen- en sauzenproducent Struik Foods Europe. Het bedrag dat het strategische belang vertegenwoordigt, is niet bekend gemaakt. Juridisch advies is gegeven door Pellicaan, Freshfields en Van Doorne.

27 jul 2016

Dankzij een fout in een legal opinion is Jacob Cornegoor jarenlang als Half Onthoofde Henk door het leven gegaan. Sinds een uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag van eerder deze maand zit zijn hoofd weer vast. Felicitaties zijn misschien gek in zo’n geval, het is meer iets voor een onhandig keelschrapen, en iets als: ‘Nou, fijn voor u dat het er op zit…’

27 jul 2016

Vorige maand ging een bizar rechtbankverslag van een Superior Court uit de Amerikaanse staat Georgia viral: moordverdachte Denver Allen wil van de hem toegevoegde advocaat af. Wat volgt is een langdurige woordenwisseling tussen verdachte en de rechter, waarbij het aantal ‘f… you’s’ en ‘suck my d…’s’ uit de mond van de verdachte niet te tellen is. Op een gegeven moment dreigt Allen zelfs de familie van de rechter te vermoorden. Ook de rechter laat zich niet onbetuigd...

27 jul 2016

Een van de vier afzwaaiende partners op leeftijd bij Van Doorne, Paul Witteveen, wordt partner bij Boontje Advocaten. Verder heeft een nieuw kantoor in Ede de deuren geopend en heeft Siemens Nederland per 1 augustus een nieuwe general counsel. De Nieuwe Uitdagingen van deze week.

27 jul 2016

De reserve van ruim € 8,5 miljoen die de Orde van Advocaten (NOvA) vanaf 2011 opbouwde, is nodig om de continuïteit van uitvoeringstaken te garanderen en om onverwachte tegenvallers op te vangen. Dat stelt de NOvA desgevraagd in een lijvige schriftelijke reactie op een column die advocaat Georg van Daal twee weken geleden schreef voor Advocatie.

27 jul 2016

Het beleid van het OM beperkt het recht op verhoorbijstand niet en Nederlandse advocaten hebben voldoende mogelijkheden om actief deel te nemen aan het eerste politieverhoor. Dat stelt advocaat-generaal Bleichrodt in zijn eind vorige week gepubliceerde conclusie naar aanleiding van de prejudiciële vragen die de rechtbank Den Haag afgelopen voorjaar aan de Hoge Raad stelde.

26 jul 2016

Met ingang van 1 augustus 2016 is Izabella Hus-Morawska benoemd tot General Counsel bij Siemens Nederland N.V. In haar functie zal zij deel uitmaken van de Directieraad van Siemens Nederland. Zij volgt Simone Davina op, die per dezelfde datum aantreedt als General Counsel bij Siemens in het Verenigd Koninkrijk.

22 jul 2016

Advocaten Sébas Diekstra en Robert van der Laan hebben een nieuwe klacht ingediend bij minister Plasterk van Binnenlandse Zaken over het tappen van gesprekken en internetverkeer tussen hen en een cliënt. Een eerdere klacht van hen, over dat een AIVD-onderzoek naar deze cliënt niet correct was verlopen, werd in mei gegrond verklaard. 

20 jul 2016

Nadat de Rotterdamse vestiging van NautaDutilh begin dit jaar al verhuisde naar het nieuwe kantoorpand First Rotterdam, vindt er eind augustus ook een verhuizing in Amsterdam plaats. NautaDutilh steekt er het spoor langs de Zuidas over en verkast van het WTC naar het half juni opgeleverde gebouw 400 Beethoven, aan de Beethovenstraat.

20 jul 2016

Het volume van de eerste helft van 2015 werd net niet geëvenaard, toch leek 2016 voor de Nederlandse M&A een voorspoedig jaar te worden. Leek, want door de uitslag van het Brexit-referendum zal het komende halfjaar menig transactie in de ijskast belanden, zo is de algemene verwachting. Welke M&A-adviseurs scoorden het best in de sunny side van 2016?

20 jul 2016

Procesadvocaat Jacob Cornegoor moest afgelopen maandag via Advocatie vernemen dat het OM niet opnieuw in cassatie gaat tegen zijn vrijspraak van valsheid in geschrifte in de Havenzaak door het Gerechtshof in Den Haag. En dat is wel tekenend voor de hele situatie van de afgelopen jaren, zegt Cornegoor in een reactie, nu de zaak tegen hem na zo'n tien jaar ten einde is. Mogelijk dient hij nog een schadeclaim in.

Pagina's