oktober 2016

31 okt 2016

Een deal waarop veel superlatieven van toepassing zijn: de overname van NXP door Qualcomm is de grootste in de geschiedenis van de halfgeleidersector, de grootste overname van een Nederlandse onderneming sinds ABN AMRO in 2007 en de grootste overname in Nederland in 2016 tot nu toe. De Brauw Blackstone Westbroek en Allen & Overy waren erbij.

31 okt 2016

Als de rechter-commissaris nog geen oordeel heeft gegeven over de vraag of gegevensbestanden van een advocaat onder diens verschoningsrecht vallen, dan kan een daarover ingediend klaagschrift niet worden afgedaan met een ongegrondverklaring. De rechtbank had de behandeling van het klaagschrift aan moeten houden in afwachting van een beschikking van de rechter-commissaris. Dat heeft de Hoge Raad op 25 oktober beslist.

31 okt 2016

Eric Steller fietste met zijn broer door Iran. Hij sliep in moskeeën en feestte met de plaatselijke knokploeg. “Ik ben blij dat ik er ben geweest. Niet zozeer om wat ik heb gezien, maar meer om de ervaringen.”

31 okt 2016

Moet het Parool een schadevergoeding betalen aan een vastgoedbedrijf omdat de krant in juni 2010 aanvankelijk had geschreven dat een tegen een advocatenkantoor gerichte granaat voor dit bedrijf was bestemd? Nee, zo bepaalde de rechtbank Amsterdam eerder deze maand; op basis van de toen beschikbare feiten is die berichtgeving van de krant niet onrechtmatig.

31 okt 2016

De nieuwe Corporate Governance Code: beloning bestuurders en commissarissen blijft heikel punt; Het alcoholslot; De Wet Open Overheid; De flexcontracten in het arbeidsrecht; Zure druiven: dagloonleed duurt nog tot april 2017; Too big to swallow: mega-faillissementen, en de gevolgen voor het kantoor van de curator; Alimentatieafspraken in huwelijkse voorwaarden: kan dat? Klik hier voor Advocatie Magazine, editie 5.

28 okt 2016

Een advocaat die zijn cliënt in de marge van een rechtszitting een borgtocht liet ondertekenen voor openstaande nota’s, maakte – gelet op de afhankelijke relatie tussen cliënt en advocaat – misbruik van omstandigheden. Een borgtocht is bovendien een vorm van zekerheid anders dan in geld, wat niet mag op grond van 28 lid 1 Gedragsregels 1992. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch op 18 oktober bepaald.

28 okt 2016

Een nieuwe week, een nieuwe schrapping. Een advocaat die eind april al voor onbepaalde tijd werd geschorst, is maandag door de Raad van Discipline ’s-Gravenhage van het tableau geschrapt. Hij was slecht bereikbaar voor cliënten, lapte gedragsregels aan zijn laars en stuurde zelfs onder dreiging van een dwangsom geen financiële stukken op naar de deken. Het betreft alweer de vierde schrapping van deze maand.

26 okt 2016

Een Jaguar SUV. Over out-of-the-box-denken gesproken. In eerste instantie zagen de Britten er dan ook niks in. Statige en sportieve sedans, dát was de core business. Maar cijfers liegen niet. Volgens de meest recente voorspellingen worden er over tien jaar wereldwijd jaarlijks twintig miljoen (!) van dit soort auto’s verkocht. En om die pot met goud om principiële redenen aan zich voorbij te laten gaan, dat ging Jaguar toch wat te ver. Aan het werk dus.

26 okt 2016

Lees tot het einde van het jaar de 10 argumenten waarom advocaten voor M-verzekeringen kiezen. Argument 5: als enige verzekeringsmakelaar in de markt kunnen zowel kleine als grote kantoren bij Mutsaerts terecht voor advies over zakelijke verzekeringen en pensioen.

26 okt 2016

Weero Koster van Baker & McKenzie adviseert AkzoNobel, DSM, Google en Philips bij het realiseren van hun duurzame doeleinden. De vier multinationals gaan na het klimaatakkoord van Parijs als eersten ter wereld een samenwerkingsverband aan waarin zij overeenkomen gezamenlijk elektriciteit in te kopen van duurzame energieprojecten.

26 okt 2016

De Raad van Discipline in Amsterdam heeft vorige week per direct en voor onbepaalde tijd een Noord-Hollandse advocaat geschorst die zich al maanden onvindbaar houdt. De door de raad aangestelde waarnemer Witte weet ook niet waar hij uithangt, maar zegt wel ‘sporadisch’ contact te hebben via Whatsapp. De dossiers uit de verlaten praktijk draagt hij over aan andere advocaten.

26 okt 2016

Vorige keer schreef ik over bloggende advocaten. Maar wat blijkt: veel advocaten hebben ook de ambitie om een boek te schrijven. Net als andere Nederlanders. Kijk maar naar het nieuwe tv-programma dat donderdag op de buis is: De Pennen Zijn Geslepen. Vorige week nog dronk ik koffie met een voormalig advocate die in gesprek is met een uitgever. Een boek schrijven is leuk, maar ook stressvol. Dat kan ik uit eigen ervaring melden.

26 okt 2016

Baker & McKenzie heeft per 1 oktober 2016 zijn pensioenpraktijk uitgebreid met de komst van Pauline Bakker (foto). Zij heeft ruim acht jaar ervaring in het pensioenrecht opgedaan bij Holland Van Gijzen (de afgelopen drie jaar) en daarvoor bij Zwitserleven en Watson Wyatt. 

26 okt 2016

Ze staan lijnrecht tegenover elkaar in het nieuwe Advocatie Magazine. Professor Arnoud Boot over advocaten die zich bezighouden met wetgevingsadvisering: “Dat de Nederlandse Vereniging van Banken met ondersteuning van De Brauw de facto de wetten op financieel terrein schreef, dat mag nooit meer gebeuren.” Advocaat Georg van Daal: “Dus ja, advocaten willen invloed uitoefenen, maar nee, niet om het ingewikkeld te houden. Dat is apekool, dat is nergens empirisch getoetst.”

26 okt 2016

Voor het eerst in de geschiedenis is de gezamenlijke omzet van de honderd grootste Britse advocatenkantoren gestegen tot boven de twintig miljard pond (20,13). Met een omzet van 19,24 miljard pond in het financiële jaar 2014/2015 betekent dit een stijging van 886 miljoen pond cq. vijf procent, meldt The Lawyer naar aanleiding van zijn jaarlijkse UK 200 report.

Pagina's