Bedrijfsjurist Actueel

19 jun 2017

Wetenschappers probeerden het fervent aan de man te brengen tijdens het door de VU, UvA en De Brauw Blackstone Westbroek georganiseerde symposium Legal ethics and Corporate Lawyers: advocaten moeten zich in hun werk mede laten leiden door ethische overwegingen. Alleen kijken naar wat rechtens mág, is onvoldoende. Advocaten – in de persoon van algemeen deken Bart van Tongeren en voorzitter Jan Loorbach van de commissie Gedragsregels – houden de boot af: “Ik ben beducht voor alléén maar nette mensen, en alléén maar nette zaken,” aldus laatstgenoemde.

13 okt 2015

Meike Vorst is inmiddels bijna drie jaar werkzaam als legal director bij PepsiCo, waar zij verantwoordelijk is voor alle juridische zaken binnen de Benelux en Scandinavië. Vergeleken met haar vorige werkgever Philips zit ze er ‘dichter op de business dan ooit’. “Bij een Amerikaans bedrijf wil men niet verrast worden; men wil tijdig op de hoogte zijn van bepaalde zaken. Als vanuit de US iets gevraagd wordt, dan begint iedereen te rennen om dat snel op te leveren.”

04 jun 2014

Als gevolg van de steeds strengere wetgeving en het groeiend aantal bedrijfsrisico’s beperkt het werk van de General Counsel zich steeds minder tot puur juridische aangelegenheden, en krijgt hij een steeds meer strategische rol. Dit blijkt uit internationaal onderzoek van KPMG naar de rol van de General Counsel bij ruim driehonderd bedrijven in ruim dertig verschillende landen.

05 feb 2014

Legal Women, een platform voor vrouwelijke juristen, start op 13 februari aanstaande met een Mentor Project voor jonge vrouwelijke juristen. Deelnemers in het project spreken minimaal twee keer per jaar met een mentor over de vraagstukken waar zij tegenaan lopen. De mentor kan werkzaam zijn in dezelfde beroepsgroep, maar ook in andere beroepsgroepen zoals het notariaat, juridische wetenschap of bedrijfsjuristen.

05 nov 2013
Irene Blonk-van Groningen

In de Verenigde Staten, Duitsland en Engeland is het allang gemeengoed, in Nederland is het begrip procesfinanciering nog vrij onbekend. Het in Breda gevestigde Liesker Legal claimt het enige Nederlandse bedrijf te zijn dat zich uitsluitend hiermee bezig houdt. Ex-advocate Irene Blonk-van Groningen trad afgelopen zomer toe tot het legal team van Liesker Legal en geeft graag tekst en uitleg.

18 okt 2012

Ze noemt het 'de criminalisering van de rechtspraktijk'. Volgens voormalig vicepresident en associate General Counsel van GlaxoSmithKline Lauren Stevens komen bedrijfsjuristen steeds vaker aan de andere kant van het beklaagdenbankje te staan. Ze kan er zelf over meepraten. In 2010 werd ze aangeklaagd voor het afleggen van valse verklaringen tegenover de Food and Drug Administration (FDA).

12 apr 2012

69% van de Britse advocaten overweegt om bedrijfsjurist te worden. Dat blijkt uit een grote enquête van The Lawyer onder 2.549 advocaten. Onder de niet-partners van de advocatenkantoren ligt dat percentage beduidend hoger: 80% van de associates overweegt wel eens om de overstap te maken. Van de partners is dat 54%.