Belgische rechtenstudent gestraft voor vervalsen cijferlijst

Nooit een goed idee als rechtenstudent: je cijferlijst vervalsen in een poging sneller een baan te vinden. En dan maar hopen dat niemand het merkt. Een 26-jarige rechtenstudent aan de Universiteit van Gent die dit toch probeerde, werd afgelopen week door de Gentse rechtbank veroordeelt tot een werkstraf van 46 uur, meldt het Nieuwsblad.

Rechter Caroline Blomme sprak op strenge toon tot de rechtenstudent: “U hebt uw diploma verkwanseld waar u jaren voor heeft gewerkt.” Dat diploma behaalde hij in 2015, maar vervolgens lukte het maar niet om een baan bij een advocatenkantoor te vinden. “Ik bleef maar afgewezen worden. Ik werd er bijna depressief van,” zei hij tegen de rechter.

Dus besloot hij zijn cijferlijst maar wat op te krikken, op een enigszins geloofwaardige manier: een 13 op 20 voor financieel recht werd een 14. De 10 punten voor zijn zogenoemde masterproef werden er 13. Het eerste advocatenkantoor dat de gepimpte lijst onder ogen kreeg, had meteen door dat ermee gesjoemeld was en nam hierover contact op met de Ugent. Het Belgische OM besloot hem daarop voor de rechter te brengen voor een principiële straf.

En zo’n straf gaf rechter Blomme hem ook, waarmee het maar de vraag is of de jongeman ooit nog aan het werk komt in de advocatuur. “Met een rechtendiploma kunt u overal aan het werk. Ik begrijp uw ontgoocheling. Maar u hebt nu uw diploma verkwanseld waar u jaren voor heeft gewerkt.”

 

    | Mail de redactie | Print