Notaris

Notaris worden kosten veel tijd. Je volgt eerst de studie notarieel recht en dan volg je nog de driejarige beroepsopleiding. Zodra je stage van zes jaar achter de rug is ben je benoembaar tot notaris. Tot die tijd ben je kandidaat-notaris. De notaris zorgt ervoor dat afspraken rechtsgeldig worden vastgelegd. De werkzaamheden spelen zich voornamelijk af binnen het ondernemingsrecht, erfrecht, familierecht en onroerende zakenrecht. Meer informatie over het notariaat tref je ook aan op www.novocatie.nl.

11 apr 2014

Als het om toekomstperspectieven binnen kantoor dan wel vakgebied gaat, blijken kandidaat-notarissen hun toekomst amper zonniger in te zien dan jongere advocaten. Ook binnen deze groep heersen de nodige twijfels, zo blijkt uit een groot kandidatenonderzoek dat de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) onlangs voor de tweede keer heeft gehouden.

20 sep 2012

De Braziliaanse notaris Claudia do Nascimento Domingues heeft een samenlevingscontract opgesteld voor een man en twee vrouwen. Volgens de notaris bestaat er geen wettelijke belemmering voor een dergelijk contract, maar veel Brazilianen denken daar heel anders over. De zaak heeft in Brazilië en daarbuiten tot felle discussies geleid.

01 mrt 2012

Een groep ontevreden notarissen, waaronder ook voorzitter Anna de Vries van de Nederlandse Branche Vereniging voor Notarissen en twee hoogleraren, wil dat het bestuur van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie opstapt. Volgens de groep staan de taak en de functie van de notaris op het spel, en is de KNB niet bij machte om het tij te keren.

16 feb 2012

Vrouwelijke notarissen blijken nog behoorlijk schaars te zijn. Met de nadruk op 'nog', want er zijn volop vrouwelijke studenten en kandidaat-notarissen. Kwestie van wachten op de doorstroom dus, zo lijkt het. Het aantal vrouwelijke notarissen in de gemeente 's Hertogenbosch gaat alvast van nul naar een: Yvonne Cox-Vleeshouwers (40) wordt op 1 maart benoemd als opvolger bij Hoffspoor Notarissen in Rosmalen. Cox: "Toen ik een introductiecollege Familierecht volgde, dacht ik: dat zijn leuke vakken!"

05 jan 2012

Een kandidaat-notaris kan naast zijn werk ook fiscaal jurist zijn bij een ander kantoor. Dat heeft de Kamer van Toezicht van de notarissen in Assen bepaald in een zaak waarin de KNB betwijfelt of deze combinatie van dienstbetrekkingen wel toelaatbaar is. Zolang de notaris de werkzaamheden strikt gescheiden houdt, is er volgens de Kamer niets aan de hand.

07 apr 2011

De werkgelegenheid voor (kandidaat)notarissen bij de grote kantoren is het afgelopen jaar opnieuw afgenomen: werkten er vorig jaar in totaal 564 notarissen bij de Top 30, nu zijn dat er 533, een afname van 31. Dat blijkt uit De Stand van de Advocatuur 2011, die onlangs is gepresenteerd.

07 jul 2010

Wat hebben simultaan haringhappen, vuvuzelablazen, een colonne Fiats 500 en borstvoeding geven met elkaar gemeen? Het zijn allemaal recordpogingen die ook nog eens het Guinness Book of Records moeten halen met behulp van een notaris. De notarissen die drie wereldrecordpogingen Haringhappen waarnamen, blijken hun taak uiterst serieus te nemen en zijn van doorslaggevend belang. "Jammer, want we stonden dit keer allemaal netjes in rijen."

24 jun 2010

De werkgelegenheid in het notariaat is in 2008-2009 met 1700 werknemers afgenomen. De klappen vallen vooral bij de medewerkers en de kandidaat-notarissen: laatstgenoemde groep daalde in omvang van 2137 naar 1923. Dat blijkt uit het Jaarverslag 2008/09 van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie, dat is gepubliceerd onder de titel Tien jaar marktwerking, een moment van reflectie.

27 mei 2010

Loyens & Loeff is zoals de afgelopen jaren te doen gebruikelijk aanvoerder van de Top 30 Notariaat. Het aantal (kandidaat)notarissen bij het kantoor nam toe met acht: het kantoor telt nu 80 (kandidaat)notarissen. Ook spectaculair: vorig jaar tuimelde De Brauw Blackstone Westbroek van plaats 2 naar plaats 4, maar dit jaar staat het kantoor weer trots op plaats 2. Het aantal (kandidaat)notarissen steeg bij dit kantoor van 41 naar 56.

03 feb 2010

Professor C.M. Cappon hield vrijdag 29 januari zijn oratie Wat er is, was er al lang; wat zal komen, is eerder al geweest aan de Universiteit van Amsterdam. De bijzonder hoogleraar Geschiedenis van het Notariaat plaatst historische kanttekeningen bij de huidige crisis in het notariaat. "Zolang we vasthouden aan de processuele orde, is er niets aan de hand."

Pagina's

Subscribe to Notaris