Rechter

06 sep 2012

Het was een zittingsdag met tal van onverwachte wendingen, de meineedzaak tegen de voormalige rechters Westenberg en Kalbfleisch. Op het programma stond het getuigenverhoor van voormalig griffier Van der Togt, maar de publicaties uit het strafdossier in NRC Handelsblad van zaterdag gooien de boel stevig in de war. En aan het eind van de dag vliegen de advocaten elkaar in de haren. Een verslag in vier aktes.

01 mrt 2012

Even checken, nee, geen 1 april. De Amerikaanse rechter David Barrett pakte vorige week tijdens een rechtszitting een pistool en zei tegen een slecht meewerkende getuige in een verkrachtingszaak: "You are killing your case. You might as well shoot your lawyer."

01 sep 2011

Nederland heeft de Haarlemse rechter Van der Meer die af en toe flink uithaalt naar advocaten, zijn Amerikaanse equivalent heet Sam Sparks. De rechter ergert zich mateloos aan te lang uitgesponnen discovery-procedures, en laat dat weten via uitnodigingen voor zittingen, soms zelfs in rijm. Vorige week nodigde hij advocaten uit voor een "kleuterschoolfeestje, bedoeld voor advocaten die niet in staat zijn om te praktiseren op het niveau van een eerstejaars rechtenstudent".

27 jan 2011

Twee Utrechtse rechtenstudenten, Majida Chrit en Rosa Venneman, schoten in de roos met hun onderzoek naar wraking van rechters. Wraken staat sterk in de maatschappelijke aandacht, onder meer sinds de advocaat van Wilders er succesvol gebruik van maakte. De belangrijkste aanbeveling van Chrit en Venneman: betrek de rechters die moeten oordelen over een wrakingsverzoek van andere rechtbanken.

10 jun 2010

Onlangs waren de inleidende beschietingen van een nieuwe veldslag in een al heel lang durende oorlog: Chipshol. Men trok tijdens de regiezitting de agenda's voor te houden getuigenverhoren. Het is een ware sterrencast geworden. Met in de hoofdrollen judge Westenberg en NMA-directeur Pieter Kalbfleisch. Met glansrijke bijrollen voor Bert van Delden en twee Stibbe-sterren. Releasedatum: eind dit jaar. Hier alvast de trailer van Chipshol Collateral Damage.

04 feb 2010

Ongeveer de helft van de rechtenstudenten die zich na hun studie solliciteren om Rechterlijk Ambtenaar in Opleiding (RAIO) te worden, valt af omdat ze de analytische toets niet halen. Voor allochtone sollicitanten is de Nederlandse taal vaker het struikelblok dan voor autochtonen.

03 sep 2009

De 'bellende rechter' Hans Westenberg krijgt van de Haagse rechtbank een vertrekpremie van 75 duizend euro mee ter compensatie van misgelopen pensioensopbouw. Tweede Kamerleden Fred Teeven (VVD) en Jan de Wit (SP) plaatsen grote vraagtekens bij de hele zaak. Teeven heeft naar aanleiding van een telefonisch interview met Advocatie.nl Kamervragen ingediend.

27 aug 2009

Hans Westenberg, de 'bellende' vicepresident van de Haagse rechtbank die in een jarenlange juridische strijd verwikkeld was met onder anderen advocaat Hugo Smit, gaat per 1 oktober met vervroegd pensioen. Een woordvoerder van de rechtbank liet vrijdag weten dat Westenberg dit doet "in goed overleg en op verzoek van het bestuur van de rechtbank". Maar zo simpel ligt het hoogstwaarschijnlijk niet.


24 aug 2009

Hans Westenberg, de vicepresident van de rechtbank in Den Haag, gaat op 1 oktober met vervroegd pensioen. Een woordvoerster van de rechtbank liet vrijdag weten dat Westenberg dit doet "in goed overleg en op verzoek van het bestuur van de rechtbank".
28 jul 2009

De Raad voor de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie organiseerden van 5 tot en met 10 juli voor het eerst SummerCourt. Twintig jongerechtenstudenten werden voor een week door de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie (OM) beëdigd. Zij kregen gedurende deze week een grondige introductie in het vak van rechter en officier van justitie, en werden uitgedaagd met de vraag: Durf jij de beslissing te nemen?

Pagina's

Subscribe to Rechter