Beste jonge advocaat: Ruud van der Velden

Tijdens de presentatie van De Stand van de Advocatuur 2008 (7 maart jongstleden) werden zoals gebruikelijk ook de De Gouden Zandlopers uitgereikt. Ruud van der Velden, IE-advocaat bij Lovells, ging er deze keer vandoor met de prijs 'Beste Jonge Advocaat'. We vroegen hem om een reactie.

Van der Velden denkt hij de prijs gewonnen heeft omdat hij is opgevallen in positieve zin. "Ik heb een aantal mooie zaken mogen bepleiten en heb een aantal publicaties op mijn naam staan." Ruud beschouwt de prijs als een mooie opsteker. Maar het belangrijkste is voor hem dat de mensen binnen kantoor tevreden over hem zijn, en de cliënten natuurlijk ook. De interne waardering, het vertrouwen in hem dat hij grote, mooie zaken aan kan, is erg belangrijk voor hem. De Gouden Zandloper ziet hij als externe waardering. "Het is een indicatie dat ik op de goede weg ben."

Hij had niet verwacht de prijs te winnen. "Na mijn afstuderen werd ik genomineerd voor een scriptieprijs, maar ik ben het toen net niet geworden. Daarom had ik deze keer bewust geen verwachtingen. Verder waren er nog twee anderen genomineerd voor Beste Jonge Advocaat. Ik ken ze niet persoonlijk, maar allebei werken ze voor De Brauw Blackstone Westbroek, en dat is een goed kantoor."

Op kantoor werd enthousiast gereageerd op het feit dat Van der Velden de prijs in de wacht sleepte. "Toen ik maandag op kantoor kwam, kwamen velen mij feliciteren. De volgende dag trakteerde kantoor op taart. De managing partner hield een toespraak en ik had ook een korte speech voorbereid."

De speech bij de uitreiking van de Gouden Zandloper had hij niet voorbereid: "Ik had de prijs niet verwacht". Toen Van der Velden zijn prijs in ontvangst nam zei hij dat tijdens een van zijn laatste beoordelingsgesprekken aan de orde was geweest dat het misschien goed zou zijn om meer ervaring op te doen met presenteren. "De uitreiking van de Gouden Zandloper was daar een mooie gelegenheid voor."

 

Goede reputatie
Van der Velden is in 1998 begonnen aan zijn studie rechten. Hij wist op dat moment al wel dat hij advocaat wilde worden, maar nog niet bij wat voor type kantoor. "Ik heb tijdens mijn studie twee stages gelopen, één bij Holland van Gijzen en de andere bij De Brauw. Ik heb uiteindelijk voor Lovells gekozen, omdat het kantoor zowel in Nederland als internationaal een goede reputatie heeft op het gebied van het intellectuele eigendomsrecht, en omdat er op het Amsterdamse kantoor een aantal goede, ervaren advocaten werken."

Hij is op dit moment in de laatste fase van zijn advocaatstage. In augustus 2008 zal hij medewerker worden bij Lovells. "Ik mocht vanaf het begin in grote zaken meedraaien en zelf de schriftelijke processtukken opstellen. Inmiddels heb ik ook een aantal grote octrooizaken mogen bepleiten. Dit vertrouwen heb je nodig om je te kunnen ontwikkelen, en ik ben Lovells dankbaar voor het vertrouwen dat ik heb gekregen. Ik heb het gevoel dat ik hier nog steeds veel kan leren. Bovenal is dit een erg gezellig kantoor."

Collega Marcel noemt Van der Velden een "scherpe IE- jurist met zachte g, gedreven en vakkundig". Van der Velden: "Of ik scherp en vakkundig ben, laat ik aan anderen over om te beoordelen. Gedreven ben ik in ieder geval, ik ga tot het uiterste om procedures te winnen."

Volgens Van der Velden is het - voor een student die voor de advocatuur kiest - belangrijk om een kantoor te kiezen dat een goede opleiding biedt, je de gelegenheid geeft om je goed te kunnen ontwikkelen en je de vrijheid geeft de zaken te doen die je wilt doen. Zelf moet je er voor zorgen dat je een goede juridische basis hebt. Ook sociale vaardigheden zijn belangrijk. "Bij het kiezen van een kantoor is het naar mijn mening vooral belangrijk of het kantoor interessant werk heeft en een goede opleiding biedt. En het uiterlijk van de recruiter natuurlijk."

    | Mail de redactie | Print