Casper Schouten is Patroon van het Jaar

Casper Schouten van Kennedy van der Laan is gekozen tot Patroon van het Jaar. Deze nieuwe prijs, naar een idee van decaan Edgar du Perron van de Universiteit van Amsterdam, is dit jaar voor het eerst uitgereikt. Volgens de jury, bestaande uit prof. mr. Edgar du Perron, prof. dr. Rob van Otterlo, mr. Monique van de Griendt, de voormalige Utrechtse deken mr. Marcel Schyns en de voorzitters van de Jonge Balie, is de keuze op Schouten gevallen "vanwege zijn uitgesproken visie op zijn rol als patroon en het uitdragen van zijn visie op de stagiaire in de meest brede zin".

De prijs is een initiatief van advocatenuitzendbureau Le Tableau, in samenwerking met de Jonge Balie. De initiatiefnemers willen met de prijs aandacht vragen voor het 'vak' patroon. "De belangstelling voor dit vak dreigt nog wel eens in het gedrang te komen onder omzetdruk, terwijl voor toekomstige generaties advocaten de inbreng van de patroon nog steeds van het grootste belang is voor hun vorming als advocaat," aldus een eerder persbericht van Le Tableau. Schouten, Dullaert en Du Perron

Verliezend finalisten zijn mr. T.E.P.A. Lam van Hekkelman Advocaten en mr. M.J.J.M. van Roosmalen van Homveld Van Roosmalen Advocaten. Volgens jury was het kiezen van de winnaar "een zware dobber". "Deze drie mensen kiezen uit de lijst van tien (de eerdere shortlist, red.) was al een moeilijke opgave. De kwaliteit van de patroons die wij spraken was zeer goed en de drie genomineerden staken ook zeker niet 'met kop en schouders' boven de anderen uit. We hebben bij de genomineerde dus moeten letten op opvallend goede of bijzondere acties van de patroon," aldus het juryrapport.

Ten aanzien van winnaar Schouten zijn dat de interne zorg voor goede verstandhoudingen (bijvoorbeeld ook met de secretaresses), en de boodschap dat de stage een leerproces is en niet het afstraffen van fouten. "Dat hij zelfs stagiaires belt voorafgaand aan een examen in de beroepsopleiding (en dat in zijn agenda noteert), deed oud-stagiaires uit de jury verzuchten: had ik maar zo'n patroon gehad."

De winnaar laat weten eigenlijk niet zo dol te zijn op "wedstrijden als deze, maar ik merk wel dat ook voor mij het belang van een goede opleiding nog duidelijker is geworden. Laten we hopen dat door jullie initiatief de noodzaak en de lol van het zijn van een goede patroon, binnen de balie verder doorsijpelt."

In het Advocatenblad van 24 oktober staat een uitgebreid interview met Casper Schouten


    | Mail de redactie | Print