De introductieweken, wat was er allemaal te doen!

KEI, TIK, UIT, El Cid-week, Eureka en Entreeweek…Het zijn maar een paar afkortingen van hoe de introductieweken worden genoemd in de verschillende studentensteden. De nieuwe studenten ('nuldejaars') kunnen feestelijk kennismaken met de stad, studie en medestudenten door middel van verschillende activiteiten.

Door middel van een introductieweek krijg je in vogelvlucht te zien wat er in jouw stad allemaal te doen is aan activiteiten. Ideaal, want je hoeft het zelf allemaal niet uit te zoeken en het is voornamelijk erg gezellig (en nog meer als het weer een beetje meezit). Met name in Groningen en Utrecht is het dit jaar een drukte van belang. Het aantal inschrijvingen van nieuwe studenten ligt in beide steden rond de 3500. Je kunt nagaan dat het een drukte van belang was!

Een hele kleine greep uit opmerkelijke activiteiten die in de diverse universiteitsteden plaats hebben gevonden:
- Een poging tot het verbeteren van het wereldrecord twisten (Rotterdam)
- Een karaoke-spektakel met Adje van Paul de Leeuw (Leiden)
- Een groot feest met 4500 mensen (Maastricht
- Superbarbecues (Amsterdam en Tilburg)

Uiteraard zouden studenten geen studenten zijn als er niet ruimschoots aandacht is voor de nodige drankjes, veelal verpakt in een biercantus (zangfestijn met overvloed aan bier met een hoog skihut-gehalte…De hele stad staat vaak een week op z'n kop!

Ook moet er deze week kennisgemaakt worden met de universiteit of hogeschool en alles wat daarmee te maken heeft (collegezalen, studiezalen, bibliotheek, kopieerfaciliteiten etc). Met groepjes medestudenten worden verschillende programmapunten afgewerkt door de hele stad. Vooraleerst natuurlijk de universiteit of hogeschool zelf. Daarnaast, de stad (waar is dat ene plein nou ook alweer?). Niet te vergeten: de studenten- en studieverenigingen (zal ik nou lid worden of niet?), maar het belangrijkste: je medestudenten! Voor velen is het vaak een goede en eerste kennismaking met andere studenten ook buiten je eigen studie, wat het allemaal wel zo leuk maakt. Iedereen is nieuw, iedereen doet zijn best om in zijn of haar nieuwe stad zo snel mogelijk een plekje te veroveren in een hele nieuwe, spannende, maar voornamelijk fantastische periode die je studententijd heet. Daarbij kan je oudere studenten het hemd van het lijf vragen over alles wat je moet weten over het studentenleven en de stad. Na al deze feestelijkheden kunnen de nieuwe studenten doen waarvoor ze gekomen zijn: studeren...

    | Mail de redactie | Print