Eerste stap naar VN-baan: UNISCA

Wie droomt er soms niet van; werken bij de Verenigde Naties? Helpen zoeken naar oplossingen voor problemen die er echt toe doen. Elk jaar vinden er vele MUN's (Model United Nations) plaats over de wereld, waaronder ook enkele in Nederland. UNISCA is zo'n MUN. Het bijzondere aan UNISCA is dat het een MUN is waarvan de academische waarde erkend en gegarandeerd wordt door de Universiteit van Amsterdam. Dit betekent dat bachelorstudenten die UNISCA met succes afsluiten 10 ECTS voor hun deelname ontvangen.

UNISCA wordt georganiseerd voor en door studenten. Volgens de huidige UNISCA-secretaris, Vincent de Geus, geeft UNISCA studenten de mogelijkheid allerlei vaardigheden op te doen die zij niet in reguliere universitaire modules aangeleerd krijgen. "Het gaat bijvoorbeeld om vaardigheden in debat en discussie. Daarnaast verbeteren deelnemers hun sociale vaardigheden, wanneer zij tijdens de conferentie andere deelnemers informeren en overtuigen voor bepaalde meningen, visies of standpunten."

 

Studenten vergroten door hun deelname hun kennis van de Engelse taal, de dagelijkse wereldproblemen en de achtergronden van andere deelnemers. Daarnaast wekt UNISCA interesse op bij deelnemers om zich verder te verdiepen in maatschappelijke problemen en verschillen in de wereld.

Studenten die mee willen doen, moeten tenminste 90 ECTS hebben. Voor buitenlandse studenten geldt dat zij tenminste enige tijd op universitair niveau gestudeerd moeten hebben. Vervolgens is het belangrijk dat studenten voldoende Engelse kennis hebben (op de course en conferentie wordt uitsluitend Engels gesproken) en dat studenten een goede motivatie hebben. Op deze drie voorwaarden worden studenten ook geselecteerd.

"We hopen dat veel studenten na de conferentieweek, waarin ook verschillende informele activiteiten ondernomen worden, contacten blijven onderhouden met elkaar. Daarvan kunnen zij ook na de conferentie nog veel profijt hebben," zegt De Geus.

 

    | Mail de redactie | Print