Finalisten 'Patroon van het Jaar' bekendgemaakt

Tycho Lam van Hekkelman Advocaten, Monique van Roosmalen van Homburg Van Roosmalen Advocaten (foto) en Casper Schouten van Kennedy van der Laan zijn door de jury genomineerd als finalisten voor de prijs Patroon van het jaar 2008. Deze prijs, naar een idee van decaan Edgar du Perron van de Universiteit van Amsterdam, wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt.

De jury - bestaande uit onder andere prof. mr. Edgar du Perron, prof. dr. Rob van Otterlo, mr. Monique van de Griendt, mr. Marcel Schyns en Jonge Balie voorzitters - heeft de drie finalisten vandaag bekendgemaakt. De prijs is een initiatief van 'advocatenuitzendbureau' Le Tableau, in samenwerking met de Stichting Jonge Balie Nederland. Lam, Tycho (Hekkelman) De drie patroons zijn gekozen uit een lijst van tien. Die lijst was samengesteld op basis van inzendingen van advocaat-stagiaires en advocaten. Gesprekken van de jury met de tien genomineerden hebben uiteindelijk geleid tot het lijstje met de drie finalisten.

De jury hanteerde verschillende criteria. In de eerste plaats werd gekeken naar de mate van feedback van de patroon naar de advocaat-stagiaire. Volgens de jury is het belangrijk dat de patroon er door het geven van regelmatige feedback in slaagt om structuur aan te brengen in de opleiding van de advocaat-stagiaire. Dat moet met de nodige geduld gebeuren, niet altijd de sterkste eigenschap van advocaten.


Ander belangrijk element is het door de patroon verschaffen van inzicht in de kostenstructuur van het kantoor. "Het gaat daarbij niet direct om het winstaandeel van de partners, maar wel om praktische zaken als de vierkante meterprijs van kantoor en de kosten van ondersteunend personeel. Het is belangrijk om advocaat-stagiaires ook als ondernemer goed op te leiden," aldus Christ'l Dullaert van Le Tableau.

Schouten, Casper (KvdL)

Doel van de prijs is om "meer aandacht te krijgen voor het 'vak' patroon". "De belangstelling voor dit vak dreigt nog wel eens in het gedrang te komen onder omzetdruk, terwijl voor toekomstige generaties advocaten de inbreng van de patroon nog steeds van het grootste belang is voor hun vorming als advocaat," aldus het persbericht van Le Tableau.

De uiteindelijke winnaar van de prijs wordt op 22 oktober bekendgemaakt.


    | Mail de redactie | Print