Goed gepleit!: Grap van Haagse Jonge Balie valt niet bij iedereen goed (video)

‘Termijn overschreden maar cliënt nog steeds tevreden, goed gepleit gozer!’ Enkele twitterende advocaten verslikten zich dit weekend in hun koffie bij het zien van een parodie op De Jeugd van Tegenwoordig-hit Watskeburt?!, met in de hoofdrol een stel bekakte, op hol geslagen advocaten. ‘Goed Gepleit!’ brallen ze in de video, met lak aan alles dat ruikt naar pro deo en de gedragsregels. ‘Verkeerde beeldvorming’ of ‘verfrissende zelfspot’?

Voor wie de grap compleet miste: het ludieke filmpje was eerder dit jaar onderdeel van het cabaret van de Haagse Jonge Balie. Dit meldt Jaap Baar, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrechtadvocaten. Via een journalist kwam het al afgelopen voorjaar opgenomen filmpje naar buiten, om vervolgens voor verwoedde Twitter-discussies te zorgen.

De persiflage tovert niet bij iedere advocaat een glimlach op het gezicht. ‘Het is niet grappig, niet interessant, niet origineel, niet van enig talent getuigend en van weinig smaak,’ aldus strafadvocaat Sidney Smeets. Een enkeling vindt de beeldvorming in het filmpje ongepast, zeker ‘met alles wat er nu gaande is’ inzake de gefinancierde rechtsbijstand. 

Advocaat Serge Weening – die ooit zelf de grenzen opzocht met een reclamespot voor zijn strafrechtkantoor – ziet er de humor wel van in. ‘Misschien niet geschikt voor het grote publiek, maar je neemt jezelf als advocaat te serieus als je hier niet om kan lachen.’

De Orde van Advocaten meldt zich ook en lijkt niet helemaal gelukkig met de beeldvorming in en timing van van het filmpje. ‘Dit is zachtjes gezegd niet onze smaak. […] We zouden de makers wel willen aanraden om interne filmpjes voortaan intern te houden. Dat is beter voor iedereen. ;-)’

Dus pak je bef en pak een bakkie:

 

    | Mail de redactie | Print