In-House bij... Aegon Nederland

Aegon Nederland NV (6000 medewerkers) onderdeel van multinational Aegon NV met circa 30.000 medewerkers is gevestigd aan het Aegon-plein in Den Haag. Sinds de onderneming in de jaren 80 ontstond vanuit de fusie tussen verzekeraars Ago en Ennia is er veel bereikt. Jan van Besouw, directeur Juridische Zaken, Compliance & Speciale Zaken, is vanuit zijnverleden bij Rabobank en ING een echte 'banker'. Hij licht de structuur van 'zijn' juridische organisatie toe vanachter zijn bureau dat uitkijkt op het atrium van het kantoorgebouw. Advocatie.nl maakt de serie In House bij...in samenwerking met Voxius.


Door Micha Kat

  • General Counsel Nederland: Jan van Besouw
  • Aantal juristen in Nederland: 40
  • Aantal werknemers worldwide: 30.000
  • Preferred supplier: Allen & Overy, Houthoff Buruma

De juridische afdeling
Voor hem ligt een vuistdik exemplaar van de nieuwe Wft, de Wet Financieel Toezicht. Hij heeft het boek 'nog niet uit'. De afdeling waaraan Van Besouw leiding geeft bestaat uit bijna 40 man; hiervan houden zich er 12 bezig met corporate legal affairs. De andere 28 'zitten op' compliance waarover later meer en Speciale Zaken. Van Besouw: "De afdeling in zijn huidige vorm dateert pas van november vorig jaar. We zijn nog bezig met de precieze invulling en onderlinge afstemming." Zaken waarmee de juristen zich in elk geval bezighouden zijn procurement (centrale inkoop en contracten onder leiding van Bart Goudsmit) en Bijzonder Beheer (waaronder personeelszaken) onder leiding van Manuel Pereira.

Portefeuillebeheer
Jan van Besouw is thans zelf vooral bezig met het portefeuillebeheer, met name die rond de beleggingsverzekerings-problematiek. Van Besouw: "Die producten lopen al 25 jaar. Er is publieke commotie ontstaan over de integriteit van deze producten. Het is een operatie van veel vragen en anticipatie. De AFM heeft onderzoek gedaan naar dit thema en er een geheim rapport over gemaakt voor de minister van Financiƫn." In dit debat staat de gehele verzekeringsbranche in de vuurlinie. Van Besouw: "Ik kan voor dit artikel inhoudelijk natuurlijk weinig vertellen over deze processen, anders dan dat ik me liever met andere, meer constructievere dingen zou bezighouden." Naast de hiervoor genoemde problematiek is Van Besouw ook druk bezig met het management van de afdeling en het optuigen en structureren van de organisatie.

Business Units en het NV-nivo
Van Besouw rapporteert aan Edgar Koning, CFO van Aegon Nederland die op zijn beurt rapporteert aan de Executive Board van Aegon NV dat naast in Nederland vooral groot is in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Een andere afdeling juristen werkt op Aegon Groep-nivo onder leiding van Erik Lagendijk, de hoogste jurist van Aegon. Van Besouw doet wel 'zaken' met de juristen van deze club. Aegon is in vier landen aan de beurs genoteerd: Nederland, Vernigde Staten (NYSE), Engeland (LSE) en Japan. Al het juridische werk rond deze noteringen gebeurt op Aegon Groep-nivo.
Aegon Nederland kent, naast drie verkooporganisaties, vijf service centers: Pensioenen, Schade, Leven, Bank en Asset Management. Al deze bedrijfsonderdelen hebben weer eigen juridische afdelingen; Adfis (het fiscaal juridisch adviesbureau van Aegon) onder leiding van Herman Kappelle, Leven onder leiding van Imo Grolleman, Schade onder leiding van Patty van den Doel en in Nieuwegein, waar het service center Bank en de verkooporganisatie AEGON Bank gevestigd zijn, onder leiding van Tatjana Boersma. Al die hoofden rapporteren 'functioneel' aan Van Besouw.

Gereguleerde sector
Het bank- en verzekeringswezen is (samen met telecom) een van de zwaarst gereguleerde sectoren van het bedrijfsleven en daarom zijn er ook meer mensen bezig met compliance (16) dan met corporate legal affairs. Ook 'speciale zaken' (waaronder fraude-beleid en interne opsporing) behoort tot het takenpakket van de 28. Van Besouw: "Het gaat bij compliance onder meer om het naleven van wetgeving en het navolgen van de interne richtlijnen en het controleren of brochures en ander communicatiemateriaal aan alle eisen en voorwaarden voldoen. Ook de financiƫle bijsluiters moeten worden opgesteld conform de voorschriften van de AFM. Het moet er allemaal toe leiden dat de consumenten beter weten wat ze kopen. En die ontwikkelingen in transparantie gaan voorlopig nog door. Dus de organisatie van onze afdeling blijft ook nog wel even in ontwikkeling."

Preferred Suppliers
Aegon maakt voor de procesondersteuning vooral gebruik van de diensten van Allen & Overy (Willem van Baren), maar Van Besouw benadrukt dat de Aegon-juristen 'heel veel zelf doen'. Allen & Overy doet ook de high-profile zaken op het gebied van het arbeidsrecht. Van Besouw: "We zijn de kantoren nu tegen het licht aan het houden met het oog op de kosten. Het service center Schade is bijvoorbeeld bezig met het maken van een shortlist van kantoren. Daar staat Houthoff Buruma in elk geval op, verder weten we het nog niet. Wat betreft het verzekeringsrecht hebben we een top-specialist in eigen huis; prof. Herman Kappelle. Hij is directeur van Adfis, het fiscaal juridisch adviesbureau van Aegon. Dat reduceert in een aantal gevallen de noodzaak extern advies in te kopen."
    | Mail de redactie | Print