Open Universiteit

Open UniversiteitDe Open Universiteit Nederland bestaat sinds 1984. Met haar afstandsonderwijs onderscheidt zij zich van de andere universiteiten. Studenten zijn niet gebonden aan collegeplaatsen of -tijden en verrichten dus veel zelfstudie. In eerste instantie is de instelling bedoeld voor de zogenaamde tweede-kans-studenten: volwassenen die bij gebrek aan diploma geen toegang hebben tot de andere universiteiten.

In 2010 stonden ruim 26.000 studenten ingeschreven bij de OU. Er werken ongeveer 65 hoogleraren en de universiteit heeft zestien studiecentra verspreid door heel Nederland, waar studenten terecht kunnen voor begeleiding, vragen en advies. In België zijn zes studiecentra.

Adres hoofdgebouw:
Open Universiteit
Valkenburgerweg 177 Heerlen

Postadres:
Postbus 2960
6400 DL Heerlen

Telefoonnummer: 045 - 576 2888
Website: www.ou.nl

Nieuws over Open Universiteit

JPR Advocaten: een kantoor in transitie

In het kader van de Stand van de Advocatuur 2011 (verschijnt in maart 2011) besteden we dit jaar aan de hand van een serie interviews met bestuursvoorzitters aandacht aan grote regionale advocatenkantoren. Vandaag deel I: JPR Advocaten, een kantoor in transitie. De nieuwe focus van JPR sedert januari 2008, moet leiden tot het "het beste advocatenkantoor van Oost-Nederland, waar het voor de advocaten prettig werken is. JPR moet plezier uitstralen." Bestuursvoorzitter Bart Holthuis: " We willen een recht-toe-recht-aan kantoor zijn, niet ingewikkeld, niet te duur, een advocatenkantoor waar basaal, kwalitatief goede advocatuur wordt bedreven."

Casper Schouten is Patroon van het Jaar

Casper Schouten van Kennedy van der Laan is gekozen tot Patroon van het Jaar. Deze nieuwe prijs, naar een idee van decaan Edgar du Perron van de Universiteit van Amsterdam, is dit jaar voor het eerst uitgereikt. Volgens de jury, bestaande uit prof. mr. Edgar du Perron, prof. dr. Rob van Otterlo, mr. Monique van de Griendt, de voormalige Utrechtse deken mr. Marcel Schyns en de voorzitters van de Jonge Balie, is de keuze op Schouten gevallen "vanwege zijn uitgesproken visie op zijn rol als patroon en het uitdragen van zijn visie op de stagiaire in de meest brede zin".

BaMa: weinig ruimte voor studeren in het buitenland

De Bachelor Master-structuur is inmiddels al een aantal jaren ingevoerd op de Nederlandse Universiteiten, maar opvallend is dat nog steeds weinig rechtenstudenten naar het buitenland gaan om te studeren, of voor een stage. Dit heeft volgens decaan Heringa van de Rechtenfaculteit van Universiteit van Maastricht te maken met conflicterende belangen. "De BaMa heeft de ruimte om 'iets anders'te doen zonder studievertraging op te lopen, erg beperkt."

Structuur in de zoektocht naar toekomstige werkgever

Robert-Jean Kloprogge kwam via Ebbinge Campus terecht bij Freshfields Bruckhaus Deringer. "Als student fiscaal recht sta je erg in de belangstelling van de diverse grote advieskantoren. (…) De ene na de andere bijbaan wordt aangeboden en ook het 'bestuderen' van de fiscaliteit in New York of Hong Kong behoort ook tot de mogelijkheden. Al snel zag ik door de bomen het bos niet meer." Ebbinge Campus bood uitkomst.

Uitblinker Rachid Belhadi

In deze serie op Rechtenstudie.nl interviewen we elke keer een 'Uitblinker'. De redactie beschouwt die student als uitblinker die iets bijzonders heeft gedaan. Dat kan een prestatie tijdens de studie of op het werk zijn, maar ook een opmerkelijke hobby of bizarre interesse. Deze keer aandacht voor Rachid Belhadi.

Uitblinker Paul de Kuijer: winnaar Young European of the Year

In deze serie op Rechtenstudie.nl interviewen we elke keer een 'Uitblinker'. De redactie beschouwt die student als uitblinker die iets bijzonders heeft gedaan. Dat kan een prestatie tijdens de studie of op het werk zijn, maar ook een opmerkelijke hobby of bizarre interesse. Deze keer aandacht voor Paul de Kuijer, rechtenstudent in Leiden. Paul is uitgeroepen tot Young European of the Year. Deze prijs wordt toegekend aan jongeren tussen 18-28 jaar die zich op succesvolle wijze hebben ingezet voor Europese integratie. Paul is de eerste Nederlander die deze prijs in ontvangst mocht nemen.

Rechtenstudenten helpen medestudenten met juridische problemen

Studenten die Rechten studeren krijgen vaak te maken met tal van juridische vragen van hun vrienden. Omdat ze zelf nog niet klaar zijn met de studie weten ze nog niet alles en kunnen ze dus ook niet in alle gevallen helpen. Daar is inmiddels een oplossing voor gevonden. Zowel rechtenstudenten als studenten van andere studies kunnen nu aankloppen bij Juridisch Advies Studenten (JAS).

 

 

Uitblinker Liselotte de Kort: winnaar Nederlands- Duitse Juristenprijs 2007

In deze serie op Rechtenstudie.nl interviewen we elke keer een 'Uitblinker'. De redactie beschouwt die student als uitblinker die iets bijzonders heeft gedaan. Dat kan een prestatie tijdens de studie of op het werk zijn, maar ook een opmerkelijke hobby of bizarre interesse. Deze keer aandacht voor Liselotte de Kort, winnaar van de Nederlands- Duitse Juristenprijs 2007.

    | Mail de redactie | Print