Rijksuniversiteit Groningen

De Rijksuniversiteit Groningen is opgericht in 1614 en heeft ruim 22.000 studenten. De RUG is de enige universiteit in Nederland waar je zowel doctorandus, meester als ingenieur kunt worden (voorzover dit nog mogelijk is).

 
AdresOude Kijk In 't Jatstraat 26
 
PostbusnummerPostbus 716
 
Postcode en Plaats9700 AS Groningen
 
Telefoon050-363 57 00
 
Websitewww.rug.nl/rechten
 
MastersBekijk de lijst
 
Jur. faculteitsverenigingJFV Groningen
 
VerenigingenBekijk de lijst
 
Centra/institutenBekijk de lijst
 
BachelorsNederlands Recht, Fiscaal Recht, Notarieel Recht, Internationaal en Europees Recht, Juridische Bestuurswetenschappen, Recht en ICT, Law in Europe
 
CijfersBekijk de lijst
 
  
 

Nieuws over Rijksuniversiteit Groningen

De race van advocatenkantoren naar global presence

Internationaal opererende advocatenkantoren zijn druk bezig met het veroveren van nieuwe markten. Er gaat haast geen dag voorbij of ergens in de wereld is er wel een fusie, overname, nieuwe vestiging of oprichting van samenwerkingsverband te melden van een groot advocatenkantoor. We maakten een overzicht van bewegingen op de wereldmarkt van - vooral - in Nederland aanwezige advocatenkantoren.

5000ste Amsterdamse advocaat beëdigd

Bij binnenkomst van de rechtbank Amsterdam zitten op verschillende plekken jonge advocaatstagiairs zenuwachtig te frummelen aan hun bef. Vaderlijke patroons spreken geruststellende woorden, het ding zit goed, no worries. Zo meteen gaat de feestelijke buitengewone zitting beginnen waarin de 5000ste Amsterdamse advocaat wordt beëdigd. Zijn naam: Maurice Joppe, afgestudeerd aan de Radboud Universiteit, advocaatstagiair bij Houthoff Buruma.

JPR Advocaten: een kantoor in transitie

In het kader van de Stand van de Advocatuur 2011 (verschijnt in maart 2011) besteden we dit jaar aan de hand van een serie interviews met bestuursvoorzitters aandacht aan grote regionale advocatenkantoren. Vandaag deel I: JPR Advocaten, een kantoor in transitie. De nieuwe focus van JPR sedert januari 2008, moet leiden tot het "het beste advocatenkantoor van Oost-Nederland, waar het voor de advocaten prettig werken is. JPR moet plezier uitstralen." Bestuursvoorzitter Bart Holthuis: " We willen een recht-toe-recht-aan kantoor zijn, niet ingewikkeld, niet te duur, een advocatenkantoor waar basaal, kwalitatief goede advocatuur wordt bedreven."

"Je bent als rechtenstudent natuurlijk wel een beetje een nummer"

In een serie interviews met de voorzitters van de juridische faculteitsverenigingen besteden we op Rechtenstudie.nl aandacht aan de activeiten van de faculteitsvereniging, de verhouding tussen de vereniging en de faculteit en het voorzitterschap. Vandaag de zesde aflevering: Marieke van der Veen, oud-voorzitter van de JFV Groningen. "Ik heb de keuze gemaakt om naast de studie ook bij een studentenvereniging te gaan, om zo wat meer mensen te leren kennen. Je bent als rechtenstudent natuurlijk wel een beetje een nummer."

Rechtenfaculteiten bestand tegen grote toestroom eerstejaars...toch?

Het aantal eerstejaarsstudenten dat zich bij een universiteit heeft aangemeld, stijgt sterk als gevolg van de economische crisis. Jongeren willen langer doorleren, omdat ze nu weinig kans maken op de arbeidsmarkt. Dat geldt ook voor rechtenfaculteiten. Een rondvraag door Rechtenstudie.nl leert dat de meeste rechtenfaculteiten geen ernstige logistieke problemen ondervinden van de toegenomen drukte.

"Advocatenkantoren nemen geen stagiairs meer aan"

Toptalent onder de rechtenstudenten is nog steeds gewild bij verschillende topkantoren als De Brauw Blackstone Westbroek, Allen & Overy en Stibbe. Human Resource afdelingen zeggen dat The War for Talent bij hun nog steeds gaande is. Maar werving lijkt makkelijker voor deze toppers omdat de andere kantoren steeds minder afgestudeerde rechtenstudenten aannemen. "Er zijn er maar enkelen die het ook durven zeggen."

RUG: Engelstalige bachelor International and European Law

De Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen start in september een Engelstalige bacheloropleiding: International and European Law (LL.B.) De opleiding richt zich op internationaal georiënteerde studenten uit binnen- en buitenland. Het bijzondere van de opleiding is dat het studenten opleidt in het internationale en Europese recht, zonder dat het als basis Nederlandse recht heeft.

    | Mail de redactie | Print