Universiteit Utrecht

De Universiteit Utrecht, gesticht in 1636, is een van de grootste en meest vooraanstaande universiteiten van Europa. De faculteit Recht, Economie en Bestuur & Organisatie (REBO) is één van de drie grote faculteiten binnen de Universiteit Utrecht. Rechtsgeleerdheid is tevens één van de oudste departementen, ondergebracht in een achttal historische panden in het hart van de stad met ca. 4000 studenten en 500 personeelsleden. Tegelijkertijd staat Rechtsgeleerdheid midden in de maatschappij, mede dankzij een breed scala aan afdelingen, gerenommeerde onderzoeksinstituten en een uitstekend geoutilleerde Juridische Bibliotheek.

Nieuws over Universiteit Utrecht

Studenten bij civiele rechter aan verkeerde adres

De Stichting Collectieve Actie Universiteiten (SCAU), die een rechtszaak aanspande tegen acht universiteiten vanwege de hoogte van het collegegeld voor een tweede (rechten)studie, was bij de civiele rechter aan het verkeerde adres. Dat oordeelde de rechtbank Amsterdam vorige week. Niet de stichting, maar de studenten zelf moeten bezwaar maken, en wel bij het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO). "Dat de rechter zo'n kunstgreep uithaalt om van de zaak af te komen is volmaakt waanzinnig."

VN jongerenvertegenwoordigster: “Dit kost me zo'n 20 uur per week”

Rechtenstudente Zehra Sariaslan van de Universiteit Utrecht won onlangs de verkiezing tot VN jongerenvertegenwoordiger. De andere kandidaten moesten het in de finale dik tegen haar afleggen. Zehra is degene die de komende twee jaar de stem van jongeren gaat laten horen bij de Verenigde Naties in New York. Wij stelden haar een aantal vragen.

Utrechtse prijs voor ‘meest opmerkelijke rechtenstudent’ in de maak

"Ik weet eigenlijk niet wat ik heb gewonnen. Het is een geldbedrag toch? Dat wil ik op de een of andere manier weer terug in het onderwijs stoppen." Dat zei hoogleraar privaatrecht Ivo Giesen van de Universiteit Utrecht toen hij op 8 maart werd verkozen tot Docent van het Jaar 2011-2012. Nu al heeft hij een goede bestemming gevonden voor het geld: een jaarlijkse prijs voor de 'meest opmerkelijke rechtenstudent'.

De race van advocatenkantoren naar global presence

Internationaal opererende advocatenkantoren zijn druk bezig met het veroveren van nieuwe markten. Er gaat haast geen dag voorbij of ergens in de wereld is er wel een fusie, overname, nieuwe vestiging of oprichting van samenwerkingsverband te melden van een groot advocatenkantoor. We maakten een overzicht van bewegingen op de wereldmarkt van - vooral - in Nederland aanwezige advocatenkantoren.

5000ste Amsterdamse advocaat beëdigd

Bij binnenkomst van de rechtbank Amsterdam zitten op verschillende plekken jonge advocaatstagiairs zenuwachtig te frummelen aan hun bef. Vaderlijke patroons spreken geruststellende woorden, het ding zit goed, no worries. Zo meteen gaat de feestelijke buitengewone zitting beginnen waarin de 5000ste Amsterdamse advocaat wordt beëdigd. Zijn naam: Maurice Joppe, afgestudeerd aan de Radboud Universiteit, advocaatstagiair bij Houthoff Buruma.

Studenten dagvaarden universiteiten om hoge kosten tweede master

Vandaag zijn de dagvaardingen verstuurd naar de acht universiteiten die door een groep rechtenstudenten worden aangeklaagd. Zij zijn het niet eens met de aanzienlijke verhoging van het collegegeld voor een tweede master. Het gaat om een bodemprocedure om de hoogte van het instellingscollegegeld aan de rechter voor te leggen, maar daarnaast is een kort geding aanhangig gemaakt om het collegegeld voorlopig, gedurende de zaak, vast te stellen op 5500 euro.

De Top 50 van 2011: NautaDutilh terug aan kop

NautaDutilh heeft dit jaar de koppositie in de Top 50 van advocatenkantoren weer overgenomen van De Brauw Blackstone Westbroek. Bij NautaDutilh steeg het het aantal advocaten met twee, De Brauw Blackstone Westbroek zag het aantal advocaten echter dalen van 281 naar 258, een daling van 23. Vorig jaar nam De Brauw Blackstone Westbroek voor het eerst in de 16-jarige geschiedenis van De Stand van de Advocatuur de koppositie in, maar dat is dus van zeer korte duur geweest. Alle andere jaren stond NautaDutilh op positie 1 van de grootste advocatenkantoren in Nederland.

Stand van de Advocatuur 2011: de stijgers en dalers van het afgelopen jaar

Procentueel is Linklaters - gemeten naar aantal advocaten - de snelste groeier van het afgelopen jaar. Dat blijkt uit De Stand van de Advocatuur 2011, die op vrijdag 25 maart aanstaande wordt gepresenteerd. Linklaters kromp in de editie van vorig jaar met ruim twintig procent, dit jaar laat het kantoor een groei zien van maar liefst 42,9%. Het aantal advocaten groeide bij Linklaters van 28 naar 40. Nummer twee is Fort, de nummer 3 is Kneppelhout & Korthals.

JPR Advocaten: een kantoor in transitie

In het kader van de Stand van de Advocatuur 2011 (verschijnt in maart 2011) besteden we dit jaar aan de hand van een serie interviews met bestuursvoorzitters aandacht aan grote regionale advocatenkantoren. Vandaag deel I: JPR Advocaten, een kantoor in transitie. De nieuwe focus van JPR sedert januari 2008, moet leiden tot het "het beste advocatenkantoor van Oost-Nederland, waar het voor de advocaten prettig werken is. JPR moet plezier uitstralen." Bestuursvoorzitter Bart Holthuis: " We willen een recht-toe-recht-aan kantoor zijn, niet ingewikkeld, niet te duur, een advocatenkantoor waar basaal, kwalitatief goede advocatuur wordt bedreven."

Taalbeheersing student blijft punt van zorg voor universiteiten

Het niveau van taalbeheersing van eerstejaars studenten rechtsgeleerdheid blijft een punt van zorg, leert een belronde langs de rechtenfaculteiten van Utrecht, Amsterdam, Leiden en Groningen. Vrijwel alle rechtenfaculteiten hebben de laatste jaren een verplichte taaltoets ingesteld en vaak zelfs een speciaal bureau binnen de universiteit in het leven geroepen dat toeziet op de taalbeheersing van de eerstejaars.

Rogier Kingma, voorzitter QBDBD: "de VU is een campusuniversiteit"

Naar aanleiding van de zeer goed gelezen serie Een greep uit het leven van een bijna afgestudeerde rechtenstudent heeft de redactie van Rechtenstudie.nl een nieuwe reeks bedacht. Door middel van interviews met de voorzitters van de juridische faculteitsverenigingen besteden we aandacht aan de activeiten, de verhouding tussen de faculteitsvereniging en de faculteit en het voorzitterschap. Vandaag de derde aflevering: Rogier Kingma van QBDBD, de faculteitsvereniging van de VU. "De kantoren hebben ons ook nodig om met goed gemotiveerde studenten in aanraking te komen."

Serie: interviews met voorzitters van de juridische faculteitsverenigingen

Naar aanleiding van de zeer goed gelezen serie Een greep uit het leven van een bijna afgestudeerde rechtenstudent heeft de redactie van Rechtenstudie.nl een nieuwe reeks bedacht. In de komende nieuwsbrieven wordt - door middel van interviews met de voorzitters van de juridische faculteitsverenigingen - aandacht besteed aan de activeiten van de vereniging, de verhouding tussen de vereniging en de faculteit en het voorzitterschap. Vandaag de eerste aflevering: Olivier Valk van de Juridische Studenten Vereniging te Utrecht (JSVU).

Probleem: te veel UvA-rechtenstudenten voor Roeterseiland

De snelle groei van het aantal rechtenstudenten aan de UvA maakt de verhuizing van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid naar gebouw A van het Roeterseiland buitengewoon lastig. Rechtendecaan Edgar du Perron wil het probleem oplossen door een strengere selectie aan de poort. Een telefoontje door Rechtenstudie.nl leert dat zijn idee niet bij iedereen in goede aarde valt.

Een greep uit het leven van (bijna) afgestudeerde rechtenstudenten: deel 3

Rechtenstudie.nl is gestart met een serie interviews met net afgestudeerde rechtenstudenten die iets vertellen over hun - al dan niet geslaagde - pogingen om werk te vinden. Wat moet je vandaag de dag doen om bij potentiële werkgevers binnen te komen? Hoeveel concurrenten heb je bij een sollicitatie? Heb je tips voor studenten die nu nog studeren? Vandaag is in deel II de beurt aan Gerda Doppenberg.

Arnold Croiset van Uchelen (A&O) over de advocatuur in tijden van crisis

"Oncreatief". Zo noemt senior partner Arnold Croiset van Uchelen van Allen & Overy de toekomstvoorspellers die menen dat het beroep van advocaat door standaardisatie en ICT-ontwikkelingen wordt bedreigd. "De werkelijkheid is altijd weerbarstiger dan modellen. Ik kreeg gisteren nog iets binnen dat een vrij basale kwestie leek over een letter of credit en toen kwamen er toch weer veel vragen op waarvan we bedachten: dat is eigenlijk nergens geregeld." Een interview over de advocatuur en de gevolgen van de kredietcrisis.

Rechtenfaculteiten bestand tegen grote toestroom eerstejaars...toch?

Het aantal eerstejaarsstudenten dat zich bij een universiteit heeft aangemeld, stijgt sterk als gevolg van de economische crisis. Jongeren willen langer doorleren, omdat ze nu weinig kans maken op de arbeidsmarkt. Dat geldt ook voor rechtenfaculteiten. Een rondvraag door Rechtenstudie.nl leert dat de meeste rechtenfaculteiten geen ernstige logistieke problemen ondervinden van de toegenomen drukte.

"De universiteit is vreselijk schools geworden"

De doorgaans zo gematigde deken van de Orde van advocaten sprak zich in ferme bewoordingen uit over het niveau van pas afgestudeerde en beginnende advocaten. "Onvoldoende juridische kennis en moraliteit," aldus een nogal reactionair klinkende Bekkers in de krant van Wankel Nederland. Was vroeger alles beter? Bekkers oogst bijval en kritiek. "Als mijn studenten medische studenten waren geweest, dan liet ik me niet door ze opereren."Fiscaal Recht Utrecht wordt opgeheven

Het bestuur van de Faculteit Recht, Economie, Bestuur en organisatie (REBO) van de Universiteit Utrecht heeft laten weten dat de afdeling Fiscaal Recht uiterlijk eind 2011 wordt opgeheven. Het bestuur garandeert dat alle studenten hun opleiding in Utrecht kunnen afmaken. De studenten zijn daar niet van overtuigd, en hebben een internetpetitie geopend onder de noemer: Behoud Fiscaal Recht.

"Topklas niet bedoeld om A- en B-studenten te creëren"

Steeds meer Rechtenfaculteiten komen met speciale programma's voor studenten die gemakkelijk door de stof gaan, en die een extra uitdaging zoeken. Is er geen gevaar dat er een soort elitestudent ontstaat? "Hierdoor krijg je geen A- of B-studenten, maar heeft het, zo hopen wij, juist een goede werking omdat de topklasstudenten anderen kunnen stimuleren om ook beter te presteren," aldus Loet van Wijk, coördinator van de Topklas van de Rechtenfaculteit in Tilburg.

Uitblinkers Teunis Broer en Huibert-Jan van Roest

In deze serie op Rechtenstudie.nl wordt telkens een 'Uitblinker' geïnterviewd. De uitblinker kan een bijzondere prestatie hebben geleverd tijdens studie of werk, maar kan zijn uitverkiezing ook te danken hebben aan een opmerkelijke hobby of interesse. De uitblinkers van deze keer zijn studiegenoten en zakelijke partners Teunis Broer en Huibert-Jan van Roest. Zij zijn de trotse eigenaars van hun eigen jonge onderneming, genaamd Broer & Van Roest Juridisch ICT Advies.

Uitblinker Rachid Belhadi

In deze serie op Rechtenstudie.nl interviewen we elke keer een 'Uitblinker'. De redactie beschouwt die student als uitblinker die iets bijzonders heeft gedaan. Dat kan een prestatie tijdens de studie of op het werk zijn, maar ook een opmerkelijke hobby of bizarre interesse. Deze keer aandacht voor Rachid Belhadi.

Orde van Advocaten ziet The Law Firm School als 'eliteklasje'

De postacademische opleiding voor afgestudeerde juristen is een feit. Per 1 september 2008 opent The Law Firm School haar deuren voor juristen die zich na hun masterstudie rechten willen voorbereiden op de internationale juridische praktijk.
Wat is The Law Firm School en hoe is deze tot stand gekomen? En wat vindt de Orde van Advocaten van de nieuwe school? Hierover een kort interview met Willem Bekkers, Algemeen Deken van de Orde van Advocaten.

Uitblinker Liselotte de Kort: winnaar Nederlands- Duitse Juristenprijs 2007

In deze serie op Rechtenstudie.nl interviewen we elke keer een 'Uitblinker'. De redactie beschouwt die student als uitblinker die iets bijzonders heeft gedaan. Dat kan een prestatie tijdens de studie of op het werk zijn, maar ook een opmerkelijke hobby of bizarre interesse. Deze keer aandacht voor Liselotte de Kort, winnaar van de Nederlands- Duitse Juristenprijs 2007.

    | Mail de redactie | Print