Know Your Rights-project helpt vluchtelingen hun juridische positie te versterken

DLA Piper in Amsterdam is een van de initiatiefnemers van het nieuwe project Know Your Rights. Met dit twaalf weken durende lesprogramma krijgen 25 jonge asielzoekers en vluchtelingen in Nederland de kans om te leren over hun juridische positie en hoe deze te versterken. De Syrische advocaat Ous Haidar werkt sinds augustus als projectcoördinator bij het kantoor. “Hopelijk kunnen we het programma op korte termijn uitbreiden voor meer studenten.”

Door Joris Rietbroek

Naast DLA Piper kent Know Your Rights andere projectpartners: de stichting New Dutch Connections (overbrugt kloven tussen Nederlanders en Nieuwe Nederlanders), de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden en Pro Bono Connect (een project van Het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten). Het advocatenkantoor zette pro bono-werk vorig jaar internationaal nog hoger op de agenda, onder meer met de benoeming van een pro bono-mederwerker Europa, in de persoon van Lamin Khadar. Hij houdt zich vanuit Amsterdam fulltime bezig met het promoten van pro bono-werk in Europees verband.

Know Your Rights is een onderwijsprogramma voor 25 asielzoekers en vluchtelingen, waarin onderwerpen worden behandeld als immigratie en asiel, onderwijs, werkgelegenheid en sport. De sessies zijn erop gericht hen in staat te stellen hun leven in Nederland of een volgende bestemming vorm te geven en tot een succes te maken. Alle studenten krijgen een mentor (een advocaat) en een buddy (een rechtenstudent) toegewezen, die hen gedurende het programma zullen ondersteunen en helpen om juridische vakkundigheid in te zetten om hun persoonlijke doelen te bereiken. Het programma start op 29 september, met een les over contracten in Nederland.

DLA Piper heeft Ous Haidar aangesteld om het programma te coördineren. Hij is een Syrische advocaat die zich in zijn thuisland toegelegde op internationaal investerings- en belastingrecht. Drie jaar geleden vluchtte hij vanuit Syrië naar Nederland. Hij behaalde een master International and Public Law aan de Erasmus School of Law en doet momenteel zijn bachelor Nederlandse Rechtsgeleerdheid aan de Amsterdamse VU, naast zijn taak bij DLA Piper.

Haidar kwam bij het kantoor terecht via zijn lidmaatschap van het Syrian Legal Network, waar meerdere Syrische advocaten in Nederland lid van zijn. “DLA Piper bood hulp aan het Syrian Legal Network, waarvan ik actief lid ben,” vertelt hij. “Het kantoor bleek een vacature te hebben voor het Know Your Rights-project, waar ik op solliciteerde.”

Als projectmanager onderhoudt Haidar contacten tussen de deelnemende partijen en regelde hij docenten en locaties, waaronder de kantoren van DLA Piper en NautaDutilh. De eerste 25 studenten zijn geselecteerd door New Dutch Connections. “Het gaat om veelal jonge asielzoekers en vluchtelingen, inclusief minderjarigen en zowel statushouders als uitgeprocedeerde asielzoekers,” zegt Haidar. “Ze gaan ook leren over het Nederlandse rechtssysteem en over welke rechten en plichten zij hebben. De eerste bijeenkomst gaat over contracten: hoe werkt een contract in Nederland, wat voor rechten geeft het? Het gaat om heel basale kennis.”

Als coördinator hoopt hij uiteraard van harte dat de eerste sessie van Know Your Rights succesvol zou verlopen. “Het zou mooi zijn als we het in de toekomst kunnen uitbreiden voor meer dan 25 studenten.”

 

    | Mail de redactie | Print