Laagste instroom Beroepsopleiding Advocatuur sinds negen jaar

Deze week beginnen 413 advocaat-stagiaires aan de najaarscyclus van Beroepsopleiding van de Nederlandse Orde van Advocaten. De instroom van stagiaires is daarmee de laagste sinds 1 januari 2000, althans gemeten naar cyclus. Dat blijkt uit opgevraagde cijfers van de Nederlandse Orde van Advocaten.


In de voorjaarscyclus van 2009 waren er nog zeshonderd stagiaires. Najaar 2008 stond de teller op 490.

 

In 2008 gaf het aantal stagiaires al een duidelijke daling te zien ten opzichte van topjaar 2007. Begonnen er in 2007 1360 stagiaires aan de Beroepsopleiding, in 2008 waren dat er 1122. Dit jaar bedraagt het totale aantal 1013.

De daling in 2008 is niet toe te schrijven aan de oprichting van de Law Firm School, de opleiding van veertien grote advocatenkantoren: studenten van deze opleiding tellen gewoon mee bij de Beroepsopleiding. Zij volgen een aantal vaardigheidsvakken in de Beroepsopleiding, en leggen ook alle examens af (de procesrechtvakken, Jaarrekeninglezen en Gedragsrecht).

Law Firm School zwijgt
We deden ook navraag naar het aantal stagiaires dat instroomt in de Law Firm School. Voorzitter Steven Schuit van de Law Firm School houdt de boot af: hij wenst geen informatie te verstrekken over het aantal stagiaires dat nu begint met de opleiding.

Vorig jaar namen 99 advocaat-stagiaires deel, zo blijkt uit het Jaarverslag 2008 van de Law Firm School.

De veertien deelnemende kantoren aan de Law Firm School (Allen & Overy, Baker & McKenzie, Boekel De Nerée, DLA Piper, Freshfields Bruckhaus Deringer, Houthoff Buruma, Linklaters, Lovells, Loyens & Loeff, NautaDutilh, Norton Rose, Simmons & Simmons, Stibbe en Van Doorne) zijn ook niet erg scheutig met gegevens. Linklaters laat weten dat er in de septembercyclus geen deelnemers zijn, maar dat er in maart 2010 drie zullen instromen. Norton Rose heeft deelnemers, maar doet geen mededeling over het aantal. De rest van de kantoren geeft geen informatie over de instroom, of laat de vraag onbeantwoord.

 

    | Mail de redactie | Print