Met je bul Nederlands Recht in het buitenland aan de slag

Tijdens je studie ga je bepalen in welke richting je wilt afstuderen. Veel studenten dromen van een internationale carrière en kiezen een internationale afstudeerrichting. Maar kan je daarmee ook daadwerkelijk aan de bak komen in het buitenland?

 

 

 

Binnen Europa is dat tegenwoordig niet zo moeilijk. Weliswaar verschilt het recht van de landen onderling, maar je hebt natuurlijk ook het overkoepelende Europese recht. De barrières worden steeds minder hoog. Verder is het zo dat vooral op het gebied van Ondernemingsrecht de zaken steeds meer internationaal worden.

 

Ramanna, Aravind (Boekel De Nerée)Londen
Advocaat Aravind Ramanna van Boekel De Nerée te Amsterdam heeft enige tijd praktijk gevoerd vanuit Londen. Ramanna is werkzaam in de cross-border ondernemingsrecht praktijk en richt zich op transacties en corporate compliance vraagstukken die zich bij grote, veelal beursgenoteerde, vennootschappen voordoen. Tijdens zijn advocatenstage behaalde hij zijn toelating als Solicitor in het Verenigd Koninkrijk. Daarvoor leg je een aantal tentamens af betreffende onder andere burgerlijk procesrecht, contractenrecht en goederenrecht. In 2004 heeft hij gedurende enige tijd praktijk gevoerd vanuit Londen op een Engels advocatenkantoor. "Om in Engeland als advocaat aan de slag te kunnen als Solicitor, moet je na het behalen van een LL.B. nog een 1-jarig traject volgen, de zogenaamde LPC. Daarna ga je training contract aan met een advocatenkantoor, te vergelijken met onze advocatenstage. Hierna ben je volledig gekwalificeerde Solicitor."

 

Van Bosch-Broeren, Marjolein (HouthoffBuruma)New York
Maar is het net zo makkelijk om buiten Europa als advocaat aan de slag te kunnen? Marjolein van den Bosch-Broeren van Houthoff Buruma is als advocaat toegelaten in Nederland en als attorney in New York. Na het afstuderen is ze 5 jaar werkzaam geweest bij Houthoff in Rotterdam. "Ik ben in 2003 naar New York verhuisd en daar heb ik vervolgens een postdoctorale studie gedaan (Master of Laws, ofwel LL.M.) aan Columbia Law School. Deze studie duurt één jaar en is bedoeld als specialisatie. Ik heb mij gespecialiseerd in international litigation and arbitration", aldus Marjolein. Sinds 2006 is zij weer werkzaam in Nederland bij Houthoff in Amsterdam.

 

In de VS verschilt het per universiteit of je met een afgeronde Nederlandse studie daar kan beginnen aan je LLM. Soms wordt er eerst werkervaring geëist. Marjolein: "Bijna alle studenten in mijn klas hadden al werkervaring als jurist." Om in de VS beëdigd te worden als advocaat, dien je niet alleen je LL.M. graad te hebben, maar moet je ook een zogenaamd bar examen afleggen. Dit examen bestaat uit twee dagen; één dag gaat over het recht van de staat waar je wilt worden toegelaten (state law) en de tweede dag gaat over het federale recht (federal law). Het verschilt overigens nog per staat of je met alleen een LL.M. graad wordt toegelaten om het 'bar exam' te doen, maar in New York is dat in elk geval voldoende."

 

Nederlandse advocaten die in New York werkzaam zijn, hoeven daar niet beëdigd te zijn. "Dit is mogelijk omdat je niet in New York hoeft te worden beëdigd als je niet adviseert over Amerikaans recht, maar alleen over Nederlands recht. In dat geval moet je overigens nog steeds worden beëdigd bij de rechtbank in New York, maar dan als foreign legal consultant; hiervoor hoef je geen 'bar exam' af te leggen. Als je helemaal niet wordt beëdigd kun je niet direct adviseren of contact hebben met Amerikaanse cliënten.

    | Mail de redactie | Print