Mr. en wat nu? Interview met Judith Steenvoorden (Baker & McKenzie)

Rechtenstudie.nl heeft het startsein gegeven voor een serie interviews genaamd 'Mr. en wat nu?'. Hierbij de tweede in de reeks; een interview met Judith Steenvoorden (26). Judith is op 10 oktober 2006 afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam , richting Internationaal en Europees Recht en Nederlands Recht. Na het behalen van haar Mr.-titel is zij direct aan het werk gegaan als advocaat-stagiair bij Baker & McKenzie.

Waarom de keuze voor Rechten?
"Ik wilde eigenlijk altijd al dierenarts worden. In mijn eindexamenjaar heb ik een scooterongeluk gehad en daardoor was ik te laat om me in te schrijven voor de loting voor diergeneeskunde. Toen dacht ik: "Ik ga gewoon rechten studeren, dan kan ik nog alle kanten op." Na het behalen van mijn propedeuse heb ik twee foldertjes gehaald, één van Internationaal en Europees Recht en één van Nederlands recht. Het internationale sprak me toen heel erg aan, ik wilde toen misschien diplomaat worden. Aan het einde van die studie kreeg ik toch een beetje de kriebels en merkte ik dat Internationaal recht toch ook wel een beetje beperkt is, zeker als je in Nederland aan de slag wilt. Toen heb ik besloten dat ik ook Nederlands recht ging studeren en zo mijn civiel effectzou halen. Uiteindelijk heb ik één scriptie over beide onderwerpen geschreven om af te studeren."

Waarom ben je direct na je studie aan het werk gegaan? Wilde je niet eerst op reis of verder studeren?
"Na het behalen van mijn propedeuse ben ik samen met een vriendin op reis naar Australië, Nieuw-Zeeland en Thailand gegaan, dus dat had ik al eens gedaan. En ik had het eerlijk gezegd ook wel een beetje met het studeren gehad, wilde ook graag mijn eigen geld gaan verdienen.
Het was wel de bedoeling om eind augustus af te studeren en in oktober aan de slag te gaan. Dat zou hebben betekend dat ik nog een maandje lekker kon relaxen. Helaas ging dat niet door omdat ik mijn laatste tentamen niet gehaald had en die op 27 september mocht herkansen, daar ging mijn laatste vrije maand!"

Heb je eerst stage gelopen bij dit kantoor?
"Ik heb een juridisch assistentschap van vier maanden bij Stibbe op de vastgoedafdeling gedaan. Ik volgde het vak European Competition Law en de docent werd door de UvA gevraagd of hij een student wist voor het duale traject van de UvA. Ze waren op zoek naar iemand die een aanbestedingsonderzoek bij Stibbe wilde doen. En zo ging ik vier maanden lang voor vier dagen per week aan de slag. Tijdens het onderzoek heb ik het vak Bouw- en Aanbestedingsrecht ook maar gevolgd, omdat ik daar nog niets vanaf wist en dat in het kader van het onderzoek wel handig was. Na dit assistentschap hoorde ik dat ik bij Stibbe zou mogen blijven. Stibbe was echter het enige kantoor dat ik 'van binnen' had gezien en ik wilde me eigenlijk nog wel verder oriënteren. Een vriendinnetje van mij heeft stage gelopen bij Baker & McKenzie er vertelde me dat ze het zo'n leuk kantoor vond en dat ze nog iemand zochten bij de praktijkgroep Real Estate."

Waarom heb je voor Baker & McKenzie gekozen?
"Ik heb uiteindelijk voor Baker gekozen omdat ik de sfeer erg leuk vind en Baker een internationaal kantoor is. Ook wilde ik graag werken bij een middelgroot of groot kantoor omdat ik toch het idee het dat daar de grote zaken met grotere belangen meer aan bod komen. Ik was een beetje bang dat het hier ook een 'grote ballenbende' zou zijn, maar dat het helemaal niet zo. De sfeer sprak me direct heel erg aan en merk ik echt dat ik me hier thuis voel. Bij Stibbe voelde ik me ook erg thuis, maar Baker sprak me uiteindelijk meer aan omdat ik deel uit kon maken van het kleine vastgoedteam van Baker. Hier zou ik in aanraking komen met alle facetten van het vastgoedrecht. Ook is het voor mij een uitdaging om een nieuw en jong team aan de slag te gaan."

Wist je direct bij welke sectie je wilde werken. Kan je tijdens je advocaat-stage nog wisselen van sectie?
"Tijdens mijn studie dacht ik dat ik graag op het gebied van mededingingsrecht aan de slag zou willen gaan, maar toen ik tijdens mijn assistentschap met de vastgoedpraktijk in aanraking kwam wist ik direct dat ik dat wilde gaan doen. En als ik wil kan ik tijdens mijn stage periode bij Baker altijd nog van sectie wisselen."

Hoe ziet de sollicitatieprocedure er uit bij Baker & McKenzie?
"Nadat ik begin augustus een brief heb gestuurd werd ik uitgenodigd voor een eerste gesprek. Ik voerde dit gesprek met de partner en een advocaat-medewerker van de sectie waar ik nu werk. Dit was best een informeel gesprek, volgens mij wilde ze echt weten wat voor een vlees ze in de kuip hadden. Al mijn vooroordelen over Baker & McKenzie verdwenen als sneeuw voor de zon. Tijdens mijn studie had ik altijd het idee dat Baker een heel stijf, formeel Amerikaans kantoor was. Waarop ik dat baseerde weet ik eigenlijk niet eens, maar tijdens het gesprek merkte ik dat dit helemaal niet het geval was. Meteen na dat gesprek hoorde ik dat ze me uitnodigden voor een tweede gesprek. Dit gesprek was met één van de andere partners, in dit geval van de sectie arbeidsrecht. Dit gesprek was wel wat serieuzer dan het eerste gesprek, maar ik hoefde geen case te behandelen. Het ijs was direct gebroken toen de heer Van Vlijmen aan kwam lopen en zag dat ik het artikel dat over hem in het Financieel Dagblad stond aan het lezen was. Aan het einde van het gesprek werd me verteld dat een positief advies zou worden uitgebracht. Vervolgens heb ik een dag lang psychologische tests gedaan bij een bureau in Amsterdam. Daarna werd ik uitgenodigd om met de het hele groepje te gaan lunchen om te kijken of het klikte en half september heb ik mijn contract getekend."

Kun je iets vertellen over je eerste weken?
"In de eerste week volg je vooral allerlei cursussen, je leert bijvoorbeeld hoe het computersysteem werkt en hoe je in de bieb iets op kunt zoeken. Aan de ene kant is dat heel vermoeiend omdat je elke dag heel veel nieuwe informatie op moet nemen, aan de andere kant is het erg gezellig, je volgt de cursussen samen met anderen die net begonnen zijn en leert zo snel mensen kennen. Ook helpt het dat je je niet zo 'zoekende' voelt in het begin. Je bent natuurlijk bezig met een aantal zaken, maar in de eerste week is dat natuurlijk nog niet zo veel, daarom is het ook fijn dat je die cursussen volgt. En daarna weet je natuurlijk veel beter hoe alles werkt. Ik vond dit een hele fijne manier om te beginnen. Wat ik ook leuk vind is dat ik van het begin mee ben genomen naar besprekingen met cliënten, daardoor werd het werk direct wat minder abstract. Wat is wel merk dat ik nog van alles moet leren. Je doet dan wel een universitaire studie, de praktijk leer je echt pas als je begint met werken!"
"Ik merk ook nog wel dat ik na een week werken erg moe bent. Dat had ik bij Stibbe al ervaren en ik weet dat het vanzelf went. Ik moet er nog wel aan wennen dat ik alles beter moet plannen, boodschappen moet ik nu echt in het weekend doen!"

Hoe is de sfeer op kantoor en zijn er veel 'sociale' activiteiten op dit kantoor?
"Er vinden hier heel veel activiteiten plaats. Ik viel met mijn neus in de boter en mocht direct mee op stagiaire weekend naar Scheveningen. Dat was erg leuk omdat ik zo heel veel mensen leerde kennen.
Het wordt vanuit Baker & McKenzie ook erg gewaardeerd als je zelf initiatief toont. Ik ben samen met een ander meisje dat ook net is begonnen alle verdiepingen van het gebouw langs geweest om even kennis te maken. Ook krijg je een lijst met alle partners zodat je ook met hen allemaal even apart kennismaakt. Ik vind de sfeer op het kantoor er prettig, iedereen is erg aardig en helemaal niet formeel. Verder vindt er elke vrijdag een borrel in het kantoor zelf plaats en wordt er ook elke maand een maandborrel georganiseerd. Elk najaar vindt er een retraite plaats. We trekken ons dan twee dagen terug om een over een bepaald onderwerp te praten en alle nieuwe medewerkers voeren een speciaal ingestudeerd cabaret op."

Wil je ook kennismaken met Baker & McKenzie, doe dan mee met de Talentclass op 7 december 2006.

    | Mail de redactie | Print