Mr. en wat nu? Interview met Welmoed Fokkema, student Law & Economics

Rechtenstudie.nl geeft het startsein voor een serie interviews genaamd 'Mr. en wat nu?'. Hierbij de eerste in de reeks; een interview met Welmoed Fokkema (23). Welmoed is in juli 2006 afgestudeerd aan de Universiteit Utrecht, richting Internationaal Publiekrecht. Na het behalen van haar Mr.-titel is zij direct met een tweede studie aan de slag gegaan.


Op welk onderwerp ben je afgestudeerd?
"Ik ben afgestudeerd op het gebied van de 'Law of the Sea'. Mijn scriptie ging over 'Maritime Delimitation', de begrenzing tussen de (zee-)gebieden die wel of niet bij een bepaalde staat horen. Bijvoorbeeld: waar eindigt in de Noordzee het gebied van Nederland en waar begint het gebied waar het Verenigd Koninkrijk het voor het zeggen heeft."

Was dit onderwerp ook de aanleiding voor jou om verder te studeren?
"Nee, om eerlijk te zijn was ik na het schrijven van mijn scriptie wel even klaar met dit onderwerp. De aanleiding om verder te studeren was dat ik me graag nog een jaar verder wil ontwikkelen. Ik ben nog niet aan het werk gegaan omdat ik eigenlijk nog niet precies weet wat ik wil. De focus ligt in elk geval breder dan advocaat en rechter. Natuurlijk had ik er ook een jaartje tussenuit kunnen gaan om een wereldreis maken, maar ik wil graag verder studeren. En eigenlijk vind ik studeren en student zijn ook gewoon nog heel erg leuk!"

Je volgt nu de Masteropleiding Law & Economics aan de Universiteit Utrecht, wat moest je doen voordat je aan deze Master kon beginnen?
"Voordat ik kon beginnen heb ik een motivatiebrief en mijn cv ingeleverd. Omdat ik ook mijn Bachelor Rechtsgeleerdheid aan de UU gehaald heb werden er geen aanvullende eisen, zoals het volgen van extra vakken of het volgen van een schakelprogramma, gesteld."

Waarom heb je voor deze studie gekozen?
"Het onderwerp interesseert me omdat je een andere kijk op rechtsregels krijgt. Als jurist kijk je vooral naar de juridische juistheid, terwijl ik in deze studie leer dat ook andere, vaak economische, factoren van belang zijn. Dat is ook één van de verschillen tussen mijn eerste en mijn tweede opleiding, de andere manier van denken. Het is soms best moeilijk om me te richten op die bredere blik. Dit is echt een goede aanvulling op mijn eerste studie. Ik heb bewust weer voor de UU gekozen omdat deze opleiding goed bekend staat. En natuurlijk ook een beetje omdat ik het in Utrecht erg naar mijn zin heb en hier graag nog even blijf wonen."

Hoe zijn de eerste weken van je nieuwe studie bevallen?
"Het is leuk om weer vakken te volgen en echt te studeren. Ik volg nu twee (vooral inleidende) vakken; Theory and Methods of Law and Economics, dat zich bezighoudt met hoe rechtseconomen denken en hoe je een economische analyse moet maken, en micro-economie. Ook de vakken van deze Master zijn in het Engels, net als mijn vorige Master, dus dat is niet zo'n groot verschil. Het is weer echt een uitdaging om te studeren, vooral omdat ik me iets heel nieuws eigen moet maken."

Denk je dat je door deze tweede studie meer kansen hebt op de arbeidsmarkt?
"Ja, ik ben straks niet meer alleen als jurist opgeleid, maar heb een veel bredere kijk op zaken. Voor de juridische beroepen zelf zal ik er misschien niet direct iets aan hebben, maar voor de niet-juridische beroepen is deze Master een hele goede aanvulling. Ik leer nu hoe ik andere, niet juridische, belangen ook kan meewegen en in ogenschouw moet nemen. Tijdens mijn stage op een advocatenkantoor merkte ik dat het belangrijk is om ook de economische belangen mee te kunnen wegen."

Ben je het studentenleven nog niet beu? Wil je na 5 jaar niet een gewoon salaris?
"Na vijf jaar nog niet, maar volgend jaar wel! Volgend jaar ben ik denk ik wel klaar met dat studeren."

En hierna? Heb je inmiddels al een idee?
"Nee, ik weet het nog niet. Na dit jaar wil ik wel graag aan het werk, dan is het echt wel genoeg geweest met dat studeren. Ik wil het komende jaar goed om mee heen gaan kijken naar wat me nu écht interesseert en een aantal meeloopdagen en carrièrebeurzen bezoeken om me verder te oriënteren. Verder ga ik proberen mijn eventuele stage en scriptieonderwerp af te stemmen op wat ik hierna wil gaan doen, hierbij hoop ik ook wat hulp van mijn docenten bij Law & Economics te krijgen."

    | Mail de redactie | Print