Nederland in middenmoot qua salariëring bedrijfsjurist

Wie als bedrijfsjurist flink wil verdienen, neemt de wijk naar het Midden-Oosten, de Verenigde Staten en vooral Hong Kong. Voor wie niet zo ver van huis wil: op naar Duitsland of Engeland. Die conclusie kan worden getrokken uit de In-House Global Salary & Benefits Survey van de internationale juridische recruiter Laurence Simons. Nederlandse bedrijfsjuristen zitten qua beloning in de middenmoot, al hebben Nederlandse bedrijven wel heel goede secundaire arbeidsvoorwaarden.

Maar liefst 1900 bedrijfsjuristen van over de hele wereld hebben deelgenomen aan het onderzoek. De respondenten zijn afkomstig uit allerlei sectoren van de industrie, maar de sector Technologie, Telecom en Nieuwe Media is onbetwist koploper: 30% van de deelnemers aan het onderzoek zijn hierin werkzaam.

Nederland bevindt zich voor wat betreft salariëring van bedrijfsjuristen op min of meer hetzelfde niveau als Luxemburg, België en Polen. De mediaan van het aanvangsalaris van een afgestudeerde bedrijfsjurist (0-1 ervaringsjaar) bedraagt € 28.000, de mediaan van het salaris van een bedrijfsjurist met 21 of meer ervaringsjaren bedraagt € 148.000. Het gaat hier om het basissalaris, bonussen zijn buiten beschouwing gelaten.

Britse en Duitse bedrijfsjuristen krijgen beduidend meer betaald. In het Verenigd Koninkrijk bedraagt het aanvangssalaris circa € 54.000, en het salaris van een bedrijfsjurist met 21+ ervaringsjaren ruim € 170.000. In Duitsland start de bedrijfsjurist met € 43.000, en eindigt die met € 160.000. Van de Europese landen betalen Spaanse bedrijven beduidend minder dan de Nederlandse.

Wie echt gaat voor de big bucks, en het niet erg vindt om daarvoor ver te vliegen, gaat naar het Midden-Oosten (aanvang 64.200 dollar, 10+ ervaringsjaren 250.000 dollar), Hong Kong (start ongeveer € 63.000, 21+ ervaringajaren ruim € 268.000) of de Verenigde Staten (0-1 ervaringsjaar 105.000 dollar, 21+ ervaringsjaren 250.000 dollar). China is ook interessant, althans voor International lawyers: die vangen 121.500 dollar als ze beschikken over 3-5 jaar werkervaring, een bedrijfsjurist met 15+ ervaringsjaren brengt 247.000 dollar mee naar huis. Gekwalificeerde bedrijfsjuristen met alleen lokale Chinese ervaring moeten het met veel minder doen, als is het ook weer niet heel slecht: 31.500 dollar voor een jurist met 3-5 jaar ervaring, 84.500 dollar voor 15+.

Corporate Counsel wijst nog op Brazilië: er schijnt een 'huge influx' plaats te hebben gevonden van advocatenkantoren in Sao Paolo en Rio de Janeiro. Dat drijft de salarissen van zowel advocaten als bedrijfsjuristen omhoog. "Lawyers with solid experience in corporate banking, compliance, and tax are the most in demand and able to command a premium to move in the current climate," zegt Pedro Amaral Dinkhuysen, managing directeur van Laurence Simons in Latijns Amerika.

Over de Benelux wordt nog opgemerkt dat betaling en secundaire arbeidsvoorwaarden over 2009 'statisch' zijn geweest, maar dat er geluiden zijn dat verbeteringen aanstaande zijn. Specifiek over Nederlandse bedrijven wordt gezegd dat die "continue to offer generous benefits packages including healthcare, pensions and childcare facilities and expatriates can also take advantage of a favourable personal taxation scheme".

    | Mail de redactie | Print